WOW mikä tasting!

0

Kun etukäteen näin Viinitkotiin.comin Tallinnassa järjestettävän tasting-tilaisuuden viinivalikoiman, en ollut usko silmiäni. Mietin, että voiko olla totta, että näin suurta määrää hyviä viinejä pääsee testaamaan vain laivalipun hinnalla? Mutta totta se oli.

 
Sponsoroitu artikkeli
Lista tastingin viineistä

Hotelli Old Meriton Garden loi upeat puitteet tastingille

Viehättävän Old Meriton Garden hotellin virolaisen ruokatuvan holvimaiseen tilaan saapui illan aikana useita kymmeniä viininystäviä. Kiva oli myös tavata tuttuja, esim. Milja ja Heta, joista ensinmainittu on entinen työkaverini ja jälkimmäinen hänen viiniblogia pitävä tyttärensä (Hetan blogissa tastingista täältä). Myös rakkaat ystäväni Terhi ja Hannu saapuivat  herkkuja maistelemaan.

Olihan se vielä paikan päälläkin aika juhlava näky, kun kaikki pullot olivat pöydällä herkkusuita odottamassa. En varmaan olisi osannut edes päättää mistä aloittaa, ellen olisi saanut hiukan aloitusapua Viinitkotiin.com asiantuntijoilta. Suosituksista päätin aluksi keskittyä yhteen kuohuvaan, muutamaan valkoviiniin, hiukan useampaan punaviiniin sekä jälkiruokaviinien ystävänä vielä neljään sellaiseenkin. En usko, että on mielekästä luetella teille arvioitani ja mielipiteitäni näistä kaikista, siksi nostan teille vain muutaman, omasta mielestäni loistoviinin.

Kloster Eberbach Riesling Brut (19,22€)
Saksan suurimman itsenäisen viinitilan kuohari. Tilalla viininviljely noudattaa kestävän kehityksen periaatteita. Väriltään kirkas, vain hennosti kellertävä kuohari on hyvin rieslingmäinen. Hedelmäinen maku oli raikas ja uskon sen olevan oikein monikäyttöinen kuohuviini niin kylmille kaloille, äyriäissalaateille kuin pikkusuolaisillekin. Itse nauttisin sitä mielelläni myös seurusteluviininä.

Philipp Kuhn on saksalainen viinitalo, joka on tuottaa kuuluisia ja melko arvokkaita huippuviinejä. Heidän tuotannostaan jopa puolet on punaviinejä, joka on kuuleman mukaan paljon, Saksassa kun ollaan. Kuhnilta maistoin kaksi loistavaa valkoviiniä, Weisser Burgunder Tradition Trockenin (17,67€)  ja Laumersheimer Rieslin ”Vom Quarzsandin” (21,97€). Edellinen oli kuivahko, hedelmäinen ja raikas viini, jota voisin mainiosti nauttia esim. selkeänmakuisten kylmien kalaruokien kanssa. Jälkimmäinen puolestaan oli runsas, kukkea ja mielestäni parfyyminen, jonka uskon toimivan hyvin lämpimien kalaruokien kanssa. Vindirektin Joonas Vainio kertoi, että tilalla vetovastuussa on suvun neljäs polvi ja heidät tunnetaan viinimaailmassa kokeilunhaluisina velikultina.

Kuriositeettina mainittakoon valkkari Riesling Zeppelin Mulleheimer Sonnenlay (16,03€), jossa oli mitä mainioin ja hilpeyttä herättänyt 20-luvun retroetiketti. Runsaasti jäännössokeria (35 g) sisältävä raikas viini on omiaan mausteisempien esim. chiliä sisältävien ruokien seuraan.

Toinen toistaan upeampia punaviinejä

Punaviineistä ihastuin erityisesti Montfaucon Côtes du Rhoneen (16,31€), joka on kuin luotu pienenriistan viiniksi. Varsinaisesti jalat kuitenkin vei alta, herkuttelija kun olen, Barolo Bussia 2008 Livia Fontana (40,96€). Oi, mikä viini! Syvä, kehittynyt, lämmin makuelämys, jonka maut pysyvät suussa pitkään. Oivallinen rasvaisen lihan, riistan ja paistien kumppani. Maistattajana toiminut, Piemontesta kotoisin oleva Stefano Rigatelli suositteli erityisesti testaamaan herkkua tumman suklaan ja kehittyneiden juustojen kanssa. Tätä minun oli pakko tilata myös kotiin, sillä hyvien ystävien kanssa maailmaa parannettaessa tämä viini todella tekee sen hiukan paremmaksi!

Jälkkäriosastolta voisin vielä nostaa Montaribaldin Moscato d’Astin (17,35€) sekä 5 puttoniuksen Disznókö Tokaji Aszün (36,07€). Ensin mainittu on kevyt, hapokas ja ihanasti tuoksuva viini, joka maistuu makealta ja kukkaiselta, vaikka sen alkoholi % on vain 5. Voisin koska tahansa nauttia tätä viiniä yhdessä suklaaleivoksen kanssa. Jo nuoruuden Budabestin matkalla syttynyt lempi Tokajin viinejä kohtaan puolestaan kohtaa täyttymyksensä mainitussa 5 puttoniuksen viinissä. Sinihomejuustoa ja tätä Tokajin Aszüa, aaahh!

Yhteenvetona Viinitkotiin.comin Tallinnan tastingille annan täydet viisi tähteä. Sellaista määrää upeita viinejä ei kovin usein kateta eteen. Erityisesti pidin siitä, ettei minun tarvinnut maistella vain yhden maan, alueen, tuottajan tai rypäleen viinejä, vaan saatoin keskittyä niihin viineihin, jotka juuri minua kiinnostivat. Nyt odotan malttamattomana seuraavaa visiittiäni heidän osastollaan Viini,Ruoka ja Hyvä Elämä messuilla 24.-27.10!

Teksti: Kati Pohja
Kuvat: Viinitkotiin.com

www.viinitkotiin.com

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi