Wolfberger – lasillinen kevättä arkeen ja juhlaan

0

Viimeksi päivitetty

***Sponsoroitu artikkeli***

Kaksi pullokokoa – kaksi reseptiä

Wolfbergerin Riesling-Pinot Grisistä voi löytää kypsiä sitruksia ja makeaa persikkaisuutta. Viini on kuiva, mutta sen jäännössokeri riittää mainiosti taittamaan hienoista chiliä, jota esimerkiksi aasialaisessa keittiössä mielellään käytetään.

Wolfbergerin Riesling-Pinot Gris löytyy Alkon normaalivalikoimasta kätevästi kahdessa pullokoossa, joista voi valita sopivan arkeen tai juhlaan. Katso tästä kummallekin pullokoolle soveltuvat täsmäreseptit.

Arkeen nopea pasta

Sitruuna-chilipasta ja limekana (4 hlölle)

  • 400 g kanan sisäfileitä
  • 2 kpl limeä
  • 2 kpl kananmunia
  • 2 dl korppujauhoja
  • 1 tl suolaa
  • rypsiöljyä paistamiseen
  • 500 g tuorepastaa
  • 50 g pala parmesaania
  • 1 kpl sitruuna
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä (ko. viini sopii myös tähän)
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1-2 kpl punainen chili (chilipaprika käy miedomman tulisuuden ystäville)
  • mustapippuria
  • suolaa

Pese limet huolellisesti ja raasta niiden kuori hienoksi raasteeksi. Kuorta kannattaa raastaa aina hedelmälihaan asti, jotta luonnollinen hedelmäöljy irtoaa ja antaa enemmän makua. Sekoita syvällä lautasella korppujauhot, raastettu limenkuori ja suola. Riko kananmunat toiselle syvälle lautaselle ja sekoita munien rakenne haarukalla rikki. Pyörittele kanafileet ensiksi kananmunassa ja sen jälkeen korppujauhoseoksessa. Paista kanafileitä kuumalla paistinpannulla 3 minuuttia molemmin puolin.

Pese sitruuna ja chili huolellisesti kuumalla vedellä. Raasta sitruunan kuori ja purista sen mehu. Poista chilistä siemenet ja viipaloi ohuiksi suikaleiksi. Lisää kattilaan valkoviini, sitruunamehu, raastettu kuori ja chilipaprikat. Anna kiehua hiljalleen, kunnes nesteestä on jäljellä puolet. Lisää kattilaan kuohukerma ja hunaja. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kiehahtaa. Keitä tuorepasta pakkauksen ohjeen mukaisesti ja valuta. Kaada kuuma kastike pastan joukkoon ja sekoita.

Kokoa annokset lautaselle ja raasta niiden päälle parmesaania ja mustapippuria.

 

Viikonloppuun ja juhlaan

Itämainen kokonainen siika ja parsaa (4 hlölle)

Aromaattinen juhla-annos syntyy, kun kokonainen siika kypsytetään sitruunaruoholla, inkiväärillä, chilillä, korianterilla ja hyppysellisellä vaniljaa maustetussa liemessä. Lisukkeeksi tarjoillaan parsaa.

  • 1-2 kpl kokonaista siikaa (koosta riippuen)
  • 1 kpl vihreä parsanippu
  • 4 dl kalalientä (esim. Puljonki)
  • 3 dl kuivaa valkoviiniä (ko. viini sopii myös tähän)
  • 1 dl omenamehua
  • ½ kpl sitruunaruoho
  • ½ kpl limen raastettu kuori
  • 3 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 2 kpl punaisia chilejä (chilipaprika käy miedomman tulisuuden ystäville)
  • ½ kpl vaniljatanko
  • ½ dl silputtua tuoretta korianteria
  • 2 tl tamarinditahnaa
  • 50 g voita
  • 3 rkl ruokosokeria
  • hyvälaatuista suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • ripaus mustapippuria

Suomusta kalat tai pyydä kalatiskin henkilökuntaa tekemään se. Huuhtele siiat kylmän veden alla ja kuivaa ne. Leikkaa kalojen pintaan muutaman millimetrin syvyisiä viiltoja noin senttimetrin välein. Hiero suolaa kalojen pintaan ja sisälle (2 tl / kala) ja jätä ne maustumaan viileään paikkaan liemen valmistuksen ajaksi.

Kuori inkivääri ja sitruunaruoho sekä pilko ne pienen pieniksi paloiksi. Halkaise chilipaprikat, poista niistä siemenet ja suikaloi ne pieniksi paloiksi. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa. Kaada kattilaan kalaliemi, valkoviini ja omenamehu. Anna kiehahtaa ja lisää liemen joukkoon liemiainekset (sitruunaruoho, limen kuori, inkivääri, chili, vanilja, korianteri, tamarinditahna, suola, sokeri ja pippurit). Anna liemen kiehua hymyillen kasaan noin tunnin verran. Viimeistele liemi sekoittamalla sen sekaan voi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Asettele kalat sopivaan uunivuokaan ja kaada niiden päälle kiehuva aromaattinen liemi. Paista uunissa (200°C) 12 minuuttia. Voit myös valmistaa kalat grillissä.

Kuori parsat ja leikkaa niiden tyviosasta noin puolentoista senttimetrin puumainen osa pois. Mikäli parsat ovat paksuja, voit halkaista parsan pituussuunnassa kahteen osaan. Tällöin parsat kypsyvät tasaisemmin ja nopeammin. Keitä parsoja parsakattilassa runsaasti suolatussa vedessä 4-8 minuuttia riippuen parsojen koosta.

Asettele valmiit parsat tarjoiluvadille. Nosta parsojen päälle kokonaiset kalat ja kaada liemi vadille. Voit koristella tarjoiluvadin raastetulla sitruunan kuorella ja korianterisilpulla.

Wolfberger viinituottajana

Wolfberger on Ranskan Alsacen ensimmäisiä tuottajaosuuskuntia, joka on perustettu jo vuonna 1902. Wolfbergerin nimi tosiaan viittaa suteen. Legendan mukaan tuottajat onnistuivat kesyttämään suden läheiseltä Vosges-vuorelta, joka hätisti viiniköynnöksiä syövät villisiat tiehensä.

Nykyään Wolfbergerin osuuskunta käsittää 1854 viljelyhehtaaria, yhteensä 459 viininkasvattajan tarhoilla. Suuresta koostaan huolimatta osuuskunta pyrkii tuotannossaan Alsacen perinteitä vaalivaan korkeaan laatuun, niin viinitarhoilla kuin kellarissakin. Laadun vaaliminen yhdistettynä heidän panostukseensa uusiin innovaatioihin viininteossa tekevät Wolfbergerin viineistä huipputasoisia joka hintaluokassa.

Reseptit ja reseptikuvat: Mikko Niemi Aromipaja.fi
Teksti: Janne Suomi
Kuvat: Wolfberger

***Sponsoroitu artikkeli***

 

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Reseptitaivaan päätoimittaja, viiniasiantuntija ja palkittu oluentekijä.

Kommentoi