Winecellars; jäsenmatka Bordeauxiin 3.-7.10 2012

0

Winecellarsin porukka lähti Bordeauxiin juuri oikeaan aikaan vuodesta – eli sadonkorjuuseen. Seuraavassa kuvia ja tunnelmia matkan varrelta.

Saapuminen

Allo, allo, täällä Bordeaux! Mahtava paikka. sekä Bordeaux’n kaupunki, n. 250 000 asukkaineen että tietty viinialue. Ensimmäistä kertaa elämässäni näin tynnyrinvalmistusta. Kävimme Cooperage Nadalien luona.

Oppaanamme toimi perheyritystä 5. sukupolvessa edustava Emilie, tarmokas nainen, Isän ja veljen ollessa Etelä-Ranskassa ostamassa puumateriaalia. Tynnyrinvalmistuksessa on valtavasti eri työvaiheita, jotka tehdään ihan käsityönä. Eli vaatii paljon työvoimaa. Ja iloisen tuntuisia kavereita tuntui olevan.

Näimme, miten puuosia käsiteltiin, liitettiin yhteen, käsiteltiin tulella ja testattiin vedellä. Lopuksi tynnyrit hiottiin kauniiksi. Seuraavissa vierailukohteissa näimmekin Nadalien tynnyreitä käytössä.

Nyt 19 iloista Winecellarilaista lähtee ulos syömään, ravintola Le Chapon Fin, katsastetaan, millainen ranskalainen Michelin-tähden hotelli on.

 

Medocissa

Château Pichon Longueville Médocissa on aika hulppea paikka viimeistä piirtoa myöten. Kaikki oli niin viimeisteltyä ja jokaista yksityiskohtaa myöten ajateltu. Niin olivat myös viinitkin.

 

Olemme siinä mielessä onnellisessa asemassa, että täällä on juuri punaisten rypäleiden sadonkorjuu alkanut, kuka aloittanut maanantaina, kuka keskiviikkona.

Katsastimme ensin Médocin. Chateau Reverdin, 32 ha viinitilan, joka tuottaa 50% Merlota, 40% Cabernet Sauvignonia ja 10% Petit Verdota. Aloittavat sadonkorjuun ensi viikolla.

Reverdissä saimme kokeilla oman blendin tekemistä. Jouluna katsastetaan, mitä tämä kellarimestari sai pulloonsa taiottua?

 

Oikealle puolelle jokea

Toisena päivänä Winecellars suuntasi kohti St Émilionia ja Pomerolia! Upeita näkymiä, châteaut oikealla ja vasemmalla, toinen toistaan suurempia ja kauniita, kunnostettuja  ja hyvin pidettyjä viinitiloja.

Kävimme aamulla ensin Château de Valoisissa, Pomerolissa,  pienemmällä tuottajalla, ja maistelimme hänen punaviinejään, vuosikertaa 2008, 2009 ja 2010. Oli myös pakko ostaa mukaan.

Mies oli myös käynyt Suomessa, tunsi Pohjoisen revontulet…

 

 

3. päivä

Upeat näkymät, isäntä täynnä intoa. Tämän Château ”Turning leaves”in vieressä oli loivassa rinteessä viiniviljelmät, muutenhan täällä on isot viljelmät suht’ tasaisella maalla.

Maistoimme heidän viinejään, tottakai, ja nautimme upean, tuhdin ranskalaisen lounaan, suurten ranskalaisten parvekeovien ollessa auki puutarhaan. Ah, elämää!

Sen jälkeen jatkoimmekin matkaa jännittävään, 700- luvulta peräisin olevaan vanhaan St-Émilionin keskustaan.

 

Loppumatka

Meille maistatettiin matkan aikana luonnollisesti eri vuosikertoja, ja hyviä viinivuosia ovat olleet 2009 ja 2010, tosin paikallisia eroavaisuuksiahan on aina. Vuotta 2011 oli pullotusvuorossa.

Matkamme jatkui 700-luvulta peräisin olevaan ihastuttavaan St Emilionin (1+2) pikkukaupunkiin ja katakombeihin. Tutustuimme ihmeitä tekevän Munkki Emilionin ”kotiin”, eli maan uumenissa, luolassa olleeseen leposijaan sekä rukous- ja  kastetilaan. Vieressä oli myös pääsy toiseen suureen katakombiin, jonne ihmisiä aikoinaan haudattiin ja  jossa myös on kirkko. Nykyään luolan kattoa ylhäällä pitäviä pylväitä on osittain tuettu. Jossain kohtiin jopa ”katto” on pettänyt, eli maanpinta on räsähtänyt sisään.

St Emilionista jatkoimme Châteu Canoniin, n. 100 hehtaarin, Chanelin omistamaan tilaan. Yllättävän moni tila tuntui olevan suuren brändin omistama.

Canonissa olivat juuri aloittaneet sadonkorjuupuuhat(3), ihan rankkaa puuhaa, jossa romantiikka loistaa poissaolollaan. Myös täällä kävimme pitkissä, luolamaisissa katakombeissa. Siistejä paikkoja, vanhoja viinipulloja.

Kun kerran Bordeauxssa ollaan, oli pakko käydä Arcachonin lahdella. Vuoksi ja luode aiheuttaa monen metrin eroavaisuuksia merenpinnan korkeudessa. Lähdimme Valparaiso-veneellä tutustumaan lahden nähtävyyksiin, kuten osteriviljelmiin, osterin pyynti- tai metsästysmajoihin (5). Näimme myös valtavan hiekkadyynin. Nautimme Valparaison kannella tuoreita ostereita. Nam!

Chateau Carsin

Kun tähän mennessä olimme nähneet eri alueita, ja toisistaan eroavia sekä pieniä että suuria, pompöösejä tiloja, oli aika suunnata Juha Berglundin Château Carsiniin. Ja se oli kuin tämän  matkan piste i:n päälle.

Tutustuimme Juhan tarhoihin, siellä odotettiin parasta aikaa, että Merlota voidaan alkaa korjata; Juha katseli huolestuneena taivaalle, että meinaako taas alkaa sataa. Tutustuimme kellariin, testasimme eri rypäleitä eri tynnyreistä ja lopuksi nautimme illallisen Juhan ”sadonkorjuujengin” kanssa. Porukalla oli varmasti raskaita päiviä takanaan ja kuitenkin tunnelma oli katossa. Hyvä meininki. Suomalainen chef oli valmistanut meille loistavan aterian. Château Carsin on varsin kaunis. Myöhemmin Juhalta tulikin viestiä, että punaisten rypäleiden sadonkorjuu oli päästy aloittamaan.

Lopuksi vielä tutustuimme Bordeaux’n cityyn – tutustumisenarvoinen paikka. Paljon historiaa, katerdraaleja, merkkihenkilöitä, kuten vallan kolmijaon isä Montesquieu, Alain Juppé, entinen ranskalainen ministeri ja Bordeaux’n pormestari…

(Sivuhuomiona täytyy myöntää, että Bordeaux’n raitiovaunut olivat aika sulavalinjaisen näköisiä, ja lisäksi linjat oli rakennettu niin, että kiskot uppoutuivat kivetyksen kanssa samalle tasolle, eli ei mitään korokkeita tms, vaan sulavasti ja kauniisti… hmm, oisko siinä jotain meille, mitens säänkesto…?)

Jos joskus olet suuntaamassa porukalla Bordeaux’hon, ja tarvitset apua matkaohjelman järjestelyssä ja tapaamisen sopimisessa jne. niin kannattaa kääntyä Vitis Vinitourin puoleen. Heille kun esittää tietyt raamitoiveet, niin rakentavat sen mukaa ohjelman. Oppaamme Natalie oli aivan loistava, ohjelma oli hyvin monipuolinen ja kaikki sovittu piti. Eikä kertaakaan ajettu harhaan.

 

Teksti ja kuvat: Monika Halen

www.winecellars.fi

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi