Vinkkeli – uusklassinen näkökulma ravintolaelämykseen

0

Vinkkeli luottaa epätrendikkääseen konseptiin nimeltä ravintola. Nimensä mukaisesti se tarkoittaa uutta näkövinkkeliä klassiseen keittiöön ja viineihin, jotka kunnioittavat ruokaa.

Savoysta irronnut gourmee-solu; keittiömestarit Matti Vesikkala ja Olli Marttila sekä sommelier Antti Uusitalo perustivat rehdin ja mutkattoman ruoka- & viiniravintolan Helsingin Pieni Roobertinkadulle. Paria viikkoa ennen avaamista näin Antti Uusitaloa ja halusin toki tietää mistä tyylistä tulee olemaan kysymys:
– On upeaa, että Helsinkiin on syntynyt näin uskomaton määrä erilaista bistroa ja ruokapaikkaa, josta saa kaikkea, Mississipistä Mosambikiin – Aasiaa Lähi-itä twistillä. Ne ovat omiaan värittämään ruokakulttuuriamme. Meillä Vinkkelin perustajilla oli kuitenkin vähemmän trendikäs idea tyylistä; Vinkkeliin tulee pöytäliinat, kastikkeet tehdään itse ja tarjoilijat tuovat ruoan pöytään. Me kutsumme sitä tyyliä ravintolaksi.

Ravintola Vinkkeli takasali

Vinkkeli on entisestä antiikkiliikkeestä isolla remontilla nakuteltu, uuden ajan klassinen ravintola. Valoisat tilat jakautuvat kahteen kodikkaaseen saliin, joiden keskellä voi istua baaritiskin ääreen ja nauttia lasillisen tai syödä rennosti. Alakerran kabinetti on käytössä salaisemmille seuroille.

Ravintola Vinkkeli tarjoaa kolmen ruokalajin lounasta 29€ ja neljän ruokalajin illallismenun 54€, jolle suositusviinit 52€. A la carte lista on toki myös illalla käytössä ja siitä löytyy sesonkiruokia, kuten parsaa ja kotimaista kuhaa sekä myös muiden maiden legendaarisia herkkuja, kuten vitello tonnatoa, iberico porsasta ja banaanikakkua.

Viinilistan kallellaan Ranskaan

Antti Uusitalon kasaama viinilista on klassisesti kallellaan Ranskaan. Viinit on valittu siten, että ne kunnioittavat ruokaa ja peilaavat alkuperäänsä. Samppanjaa löytyy isommilta ja pienemmiltä taloilta. Burgundyn apellaatiot ovat näyttävästi edustettuina. Viinilistan luvataan uudistuvan säännöllisesti ja sesonkipulloja on auki joka päivä laseittain nautittavaksi. Tämän hetkiseltä listalta voi nostaa valoon mm. René Geoffroy samppanjan, Moselista Van Volxemin ja Egon Müllerin rieslingit sekä Parés Baltàn mas Irenen, joka vaihtaa omistajaa helsinkiläisittäin inhimilliseen 57€ hintaan pullolta.

Neljän ruokalajin illallismenu suositusviineineen:

  • Vitello tonnato vasikan kielestä / Weingut Meyer-Näkel Spätburgunder Trocken 2014
  • Fenkoli-äyriäiskeitto / Giacomo Bologna Re di Fiori riesling 2014
  • Hiillostettua siikaa, kukkakaalipyree ja beurre blanc / Domaines Dominique Piron Beaujolais Blanc 2014
  • Raparperiä sekä vaniljavaahtoa / Piero Gatti Moscato 2013

Ruoka oli klassisen taidokkaasti tehty. Ei turhia kikkailuja vaan perusmaut täydellisesti hallussa. Vasikan kieli oli mureudestaan huolimatta maukas. Fenkolikeiton samettisuus toi mieleen Savoyn legendaarisen hummerikeiton rakenteen. Siihen toivat oman säväyksen hillotut fenkolit ja äyriäiset, jotka olivat kuin juuri merestä nostetut.

Ravintola Vinkkeli Välikyljys

Siiassa oli upea hiilloksen maku ja sen vastapainona tasoittava voikastike. Jälkiruoan työmäärässä ei oltu myöskään säästelty. Raparperin palat oli aseteltu tarkasti ympyrän muotoon lautasen pohjalle kuin kruunuksi. Vaniljavaahto suli suuhun.
Mestari Uusitalon viinit nostivat erinomaisen ruoan vielä omaan sfääriinsä. Etenkin siian kanssa tarjoiltu persoonallinen Beaujolais Blanc jäi lähtemättömästi mieleen.

Kattauksesta Vinkkeli saa myös plussaa. Riedelin lasien lisäksi he käyttävät isoja valkoisia lautasia joille ruoat ovat harmonisesti aseteltu. Ollaan siis esillelaitonkin mielessä perinteisellä puolella, verrattuna siihen aivan älyttömään nykytrendiin, jossa lautasen toiselta äärireunalta löytyy raidallinen ruokaa ja keskeltä suuri autiomaa.

Ravintola Vinkkeli kattaus

Kolme viikkoa avauksesta ja tiistain iltaserviisi viimeistä pöytää myöten täynnä. Vilskettä siis riitti, mutta siitä huolimatta ruoat ja viinit saapuivat ajallaan ja salihenkilökunnalla oli aikaa vaihtaa muutama sanakin tavattaessa. Lämminhenkinen ilmapiiri ja todella hyvä ruoka saa jo haravoimaan kalenterista iltaa, jolloin Vinkkeliin ehtisi uudelleen.

Teksti: Janne Suomi

Kuvat: Ravintola Vinkkeli

www.ravintolavinkkeli.fi

9.0 ASTEIKOLLA 1-10

Arvosanaan vaikuttaa kokonaisuus; miljöö, palveluasenne, osaaminen, ruoka, viini sekä niiden hinnat.

  • HINTA-LAATU 9
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (8 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Reseptitaivaan päätoimittaja, viiniasiantuntija ja palkittu oluentekijä.

Kommentoi