Viinimatkailijan Douro: portviinin kutsu

0

Porton kaupunki ja Douron laakso tarjoavat viinistä kiinnostuneelle matkailijalle kaksi mieleenpainuvaa kokemusta ja maisemaa yhdellä reissulla. Portviinin rooli on keskeinen molempien alueiden elämässä ja matkailussa. Portosta on nykyään hyvät kulkuyhteydet Douron laaksoon. Jopa päiväreissulla ehtii nähdä alueen upeat maisemat, tärkeimmät viinikylät ja käydä tilavisiitillä.

Matkalle Pohjois-Portugaliin

Portviinin maailmaan syvemmälle pääsemiseksi on lähes välttämätöntä tehdä matka viinin alkulähteille Portoon ja Douroon, jossa nähtävää ja maisteltavaa riittää pitkällekin reissulle.

Otollisin aika matkalle on alkusyksystä, jolloin tiloille voi päästä seuraamaan sadonkorjuuta ja portviinin valmistusta tai jopa osallistumaan siihen itse. Kelit ovat tuolloin myös yleensä parhaimmillaan eikä turisteja ole ruuhkaksi asti. Nähtävää ja maisteltavaa toki riittää muillekin vuodenajoille. Monet tilat ja Porton kaupungin viinikellarit pitävät ovensa auki läpi vuoden.

Douron laakso

Douron laaksossa joen ääreltä nousevat kukkulajonot seuraavat toisiaan. Aluetta on sanottu maailman kauneimmaksi viinialueeksi. Se on myös valittu UNESCOn maailmanperintökohteeksi. Douron laakson pengerretyissä rinteissä ihmisen kädenjälki näkyy joka suunnalla mutta silti tuntee olevansa keskellä luontoa.

Viiniä Dourossa on viljelty jo parin vuosituhannen ajan. Vuosisatojen aikana jyrkät rinteet on pengerretty käsipelillä viininviljelyyn sopiviksi. Maaperä on helposti työstettävää liuskekiveä. Se on niin huokoista, että viiniköynnöksen juuret pystyvät tunkeutumaan kiven sisälle jopa 25 metrin syvyyteen imien kasvukauden aikana talven sateista kiven rakoihin imeytynyttä vettä. Tämä seikka mahdollistaa viininviljelyn tällä varsin karulla alueella.

Douron laakso oli vuosisatojen ajan vaikeasti tavoitettavissa. Matkaa Porton suurkaupungista on vain muutama kymmenen kilometriä, mutta alueen vuoristoisuus teki kulkemisen erittäin vaikeaksi. Jyrkät rinteet laskeutuvat aivan Douro-joen rantaan asti molemmin puolin jokea. Ennen maanteiden ja rautatien valmistumista ainoa kulkuyhteys alueelle oli kulkea ylävirtaan jokea pitkin. Sekään ei ollut helppoa joen useiden koskien ja matalikoiden takia.

Nykyään alueelle hurauttaa Porton kaupungista puolessatoista tunnissa autolla uutta EU-rahoitteista moottoritietä pitkin. Vaihtoehtoisesti voi käyttää junaa, jonka reitti kulkee aivan joen rantaa pitkin. Todellinen maisemareitti! Kolmas vaihtoehto maisemien ihailuun ja viinitiloilla vierailuun on jokilaiva. Tyylikkäät, valkoiset laivat lipuvat hiljalleen jokea pitkin ja pysähtyvät viinikaupunkien edustan laitureilla. Portosta lähtevä laivaristeily on yleensä kahden päivän mittainen sisältäen yöpymisen laivalla.

Ehkä vaivattomin vaihtoehto on ottaa järjestetty bussiretki Portosta. Nämä reissut kestävät yleensä päivän ja sisältävät vierailun parilla viinitilalla.

Jokilaivan kannelta näkee Douron laakson sen kaikessa kauneudessaan

Douron kaupungit

Douron alueella on kaksi pientä kaupunkia, joihin portviini on vahvasti kytkeytynyt. Lähempänä Portoa näistä sijaitsee muutaman tuhannen asukkaan Peso da Régua, jossa toimii portviinitalojen toimintoja ja varastoja. Régua on myös alueen matkailun keskus. Juna ja jokilaivat tuovat paikalle runsaasti viinituristeja.

Réguassa viininystävän ehdoton käyntikohde on Douron museo – Museu do Douro. Uudenaikainen ja tyylillä koottu näyttely on keskittynyt kuvaamaan alueen viininviljelyn historiaa. Täällä voi tutustua vanhoihin menetelmiin ja välineisiin, joilla viiniä on tällä karulla alueella tuotettu ja pengerrettyjä viljelmiä rakennettu liuskekivestä vuosisatojen ajan.

Toinen keskeinen pikkukaupunki on Pinhão. Se sijaitsee keskellä Douron viinialuetta ja sen ympärillä sijaitsevat kaikkein arvostetuimmat viinitilat. Pinhãon ympärillä onkin loistavia käyntikohteita viinimatkailijalle.

Pinhãon pikkukaupunki pengerrettyjen kukkuloiden syleilyssä.

Douron viinitilat

Réguan ja Pinhãon välillä on useampikin viinitila, joka toivottaa viinimatkailijat tervetulleiksi. Yksi suosituimmista on Sandemanin Quinta do Seixo. Ylös rinteeseen rakennettu viinitila tuottaa Sandemanin viinien parhaimmiston. Tutustumiskierroksella pääsee näkemään tilan tuotantolaitokset ja viinikellarin. Tasting-tilassa on tarjolla kattava valikoima Sandemanin tuotteita. Maisemat tilalta alas laaksoon ovat uskomattoman upeat. Tilalle pääseminen vaatii auton.

Junalla matkustavalle suositeltava kohde on Quinta do Bomfim, joka sijaitsee aivan Pinhãon keskustassa. Kävijälle on täällä paljon nähtävää ja koettavaa. Tilalla on maisteltavana hyvä valikoima mm. Dow’sin, Graham’sin ja Quinta do Vesuvion laadukkaita portviinejä. Tilan vastaanottotiskillä on lista erihintaisista tilakierroksista. Itse kierros on kaikissa vaihtoehdoissa sama, mutta hintaan sisältyvän tastingin sisältö vaihtelee.

Ehdoton suositus on investoida 35€ ja ottaa ”premium vintage” –paketti. Tastingissa saa eteensä kolme eri ikäistä ja yllättäen kovin erityylistä vuosikertaportia. Näistä vanhin, Dow’s vintage 1985 on aivan huikea tapaus; kehittynyt, moniuloitteinen ja samettinen portviini.

Suurempien viinitalojen lisäksi myös monet pienemmät viinituottajat pitävät oviaan auki viinimatkailijoille. Mainitsemisen arvoisia ovat Quinta do Crasto, joka tarjoaa myös majoitusta ja hyvän ravintolan upeissa maisemissa. Toinen, Quinta de la Rosa sijaitsee Pinhãosta vain pari kilometriä länteen. Rosalla on tarjolla hyvä valikoima oman tilan portviinejä. Radan varrella on Quinta dos Murcas, jolla on peräti oma juna-asema tilan alueella.

Perinteisten kellarikierrosten lisäksi monilla tiloilla on mahdollisuus myös muihin aktiviteetteihin. Portviinin valmistuksen yksi erikoisuus on se, että osa portviinistä poljetaan edelleen perinteiseen tapaan suurissa graniittialtaissa ennen viinin käymistä. Tähän traditioon voivat monella tilalla osallistua myös turistit sadonkorjuuaikana.

Upeita maisemia kannattaa tutkailla myös hieman ylempää. Monilla viinitiloilla on patikointireittejä, jotka kulkevat viiniviljelmiä pitkin ylös rinteille. Erityisen hyvin opastetut reitit löytyvät Quinta de la Rosasta. Huomioi, että useimmat tilat vaativat ennakkovarauksen käyntiä varten.

Quinta do Craston tilalla patikkaretkeltä tulleet vierailijat saivat osallistua rypäleiden polkemiseen. Jalat pestään huolellisesti ennen ja jälkeen toimenpiteen.

Syöminen ja juominen Douron laaksossa

Pohjoisen Portugalin kansallisruoka on olut-tomaattikastikkeessa kylpevä, kinkulla, juustolla ja makkaralla täytetty paahtoleipä Francesinha. Näitä saa jokaisen kadunkulman baarista edullisesti. Alueen ruokakulttuuri on muutenkin melko hienostelematonta. Tasokkaampia ruokapaikkojakin alueelta toki löytyy.

Castas y Pratos –ravintola on Réguan suosituimpia ja arvostetuimpia. Vanhaan rautatiemakasiiniin hyvällä maulla restauroidun ravintolan viinilista on oikeastaan kirja. Valikoima on valtava ja myös portviinejä on täällä edustava joukko. Juomien hinnat ovat hyvin kohtuulliset. Upea Graham’s 30 vuotias tawny oli hinnaltaan 9,50€. Drinkit ovat vitosen luokkaa.

Castas y Pratosin viinilista on paksu kirja. Ruoka myös erinomaista.

Ruoan taso Castas y Pratosissa on Douron laakson parhaimmistoa. Siitä kielii myös paikallinen asiakaskunta, joka on kansoittanut ravintolan viimeistä paikkaa myöden. Perinteisiä raaka-aineita kuten turskaa (bacalao) löytyy monessa muodossa. Ote perinteisiin ruokalajeihin on kuitenkin raikkaan moderni.  Alkuruuat ovat viiden ja kymmenen euron välillä. Pääruuat täällä maksavat parikymppiä. Pöytävaraus on ehdoton.

Toinen suositeltava ravintola on tunnetun keittiömestarin Rui Paulan DOC, joka sijaitsee Folgosassa Reguan ja Pinhaon puolessa välissä. Aivan joen partaalla sijaitsevalta terassilta on upeat näkymät joelle ja ympäröiville rinteille.

Réguassa on myös muutama pieni viinibaari, jossa portviiniä pääsee nauttimaan laseittain. Rantakadulla aivan viinimuseon alapuolella varsin huomaamattoman oven takaa löytyy Vinho & Companhia –viinibaari ja viinitarvikemyymälä. Kauppaan on rakennettu parvelle maistelutila kiireetöntä portviinin nautiskelua varten.

Majoitus Dourossa

Majoitusvaihtoehtoja alueella on runsaasti. Majoittua voi edullisesti pikkukaupunkien hotelleissa. Toisaalta monet quintat eli viinitilat tarjoavat majoitusta. Näissä bonuksena on upeiden maisemien lisäksi mahdollisuus päästä seuraamaan viinitilan elämää ja syksyisin viinin valmistusta.

Porton kaupunki ja viinikellarit

Porton ja Vila Nova de Gaian kaksoiskaupunki tarjoaa matkailijalle toisenlaisen näkymän portviiniin. Täältä alkoi portviinin maailmanvalloitus kun englantilaiset kauppiaat laivasivat 1500-luvulta lähtien tisleellä väkevöityä vahvaa punaviiniä kotimaahansa.

Karismaattisesti rapistuneen Porton kapeat ja jyrkät kujat viinibaareineen sekä ravintoloineen valloittavat lähtemättömästi.

Sadonkorjuun jälkeisenä keväänä viini tuodaan tänne Douron laaksosta. Meren äärellä lämpötila on melko tasainen ympäri vuoden ja kosteusprosentti on korkea. Nämä ovat optimaaliset olosuhteet portviinin pitkäaikaiselle kypsyttämiselle. Gaian puolella jokea sijaitsevat suurimpien viinitalojen lodget – kellarit, joiden suojiin on varastoitu valtavat määrät ikääntyvää portviiniä.

Vila Nova de Gaian valtavissa kellareissa kypsyvät jopa vuosikymmeniä vanhat viinierät.

Kellarit tarjoavat paljon tutkittavaa. Matkailuun on panostettu ja useimmat kellarit tarjoavat opastettuja tutustumiskierroksia tastingeineen. Kierroksen jälkeen lisäksi tiloilla toimivat ravintolat, suuret viinimyymälät ja tasting-roomit houkuttelevat jäämään paikalle useammaksi tunniksi. Ravintoloista mainitsemisen arvoisia ovat etenkin Taylor’sin ja Graham’sin kellarien ravintolat.

Taylor’s on yksi arvostetuimmista lodgeista. Se huokuu aristokraattista historiaa. Kellarikierroksen ja näyttelytilojen jälkeen seuraa talon tuotteiden maistelu tasting-tilassa. Hauskana yksityiskohtana pihalla asustelevat riikinkukot ja kanat olivat tulleet avoimesta ovesta sisään huoneeseen pitämään seuraa maistelijoille.

Taylor’sin tasting-huone oli myös pihan eläinten suosiossa.

Porton viinibaarit

Kun viinitalojen kellarien tarjonta on käyty läpi, kannattaa seuraavaksi suunnata joen toiselle puolelle Porton keskustaan tutustumaan viinibaarien tarjontaan.

Rannasta pari korttelia ylöspäin löytyy Portologia -niminen viinibaari, jolla on laaja valikoima etenkin vanhempia tawny-porteja. Colheita-viinejä, eli yhden vuosikerran pitkään kypsytettyjä tawny-porteja löytyy jopa viidenkymmenen vuoden takaa. Hintaa 49 vuoden ikäisellä Dalvan Colheitalla on 25€. Nuorempia porteja saa maistella muutaman euron lasihintaan.

Portologian aarteet testissä.

Miten sinne pääsee?

TAP Portugal lentää suoraan Lissaboniin. Sieltä on matkaa Porton kaupunkiin n. 3 h junalla tai bussilla. Vuokra-autolla hurauttaa Douron laaksoon Lissabonista noin 3,5 tunnissa. Portoon lentää helsingistä yhdellä välilaskulla. Automatka Porton kentältä Réguaan kestää reilun tunnin. Suurin osa matkasta ajetaan uutta moottoritietä pitkin.

Teksti: Antti Lehikoinen
Kuvat: Janne Suomi ja Antti Lehikoinen

Lue myös: portviinin pientuottajista sekä portviinikoulu

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi