Viiniammattilaiseksi HAAGA Wine Advanced -koulutuksella

0

Viinikoulu Haagan järjestämä WSET Wine Advanced -koulutus antaa eväät viiniammattilaiseksi. Koulutuksessa opitaan koko viinin tekemisen prosessi ja tekniikat köynnöksien istutuksesta viinin pullokypsytykseen – koko maailman laajuisesti.

Viinikoulu Haagan pulpetteihin istui alun toistakymmentä henkilöä, miehiä ja naisia tasapuolisesti ikähaitari 30-40 jotain. Luokka näytti muuten normaalille opiskeluluokalle mutta etunurkassa oli pari isoa viinikaappia, lavuaarit seinustalla ja monta koria maistelulaseja tason päällä. Luokka oli myös hyvin valoisa. Myöhemmin Jouko Mykkänen kertoikin että valaistukseen ja etenkin sen valkoiseen väriin on kiinnitetty erityistä huomiota. Se auttaa havainnoimaan viinin väriä ja sen syvyyttä.

Ensimmäisestä päivästä lähtien oli selvää että kyseessä on todella ammatilliseen pätevyyteen tähtäävä koulutus. Tahti on tiukka, asiaa tulee paljon ja maisteltavaa – sitä riittää. Koko Wine Advanced -kurssin aikana (34,5 tuntia) maistetaan reilu 100 viiniä hintaluokassa 8-80€. Parhaimmillaan 35 viiniä päivässä.

– ”Täällä ei opita dokaamaan, vaan maistamaan” kuului Jouko Mykkäsen ohjeistus heti kättelyssä.

Tässä noin puolet yhtenä päivänä maistetuista viineistä.

 

Mestari Mykkäsen tietämys viineistä on ainutlaatuista.

Sylkykupin käyttö tuli tutuksi, vaikka se toisinaan sydäntä raastoikin. Tämä taito on ehkä kuitenkin juuri se, mikä ammattilaisen ja harrastajan erottaa toisistaan? On aika ennen kuppia ja kupin jälkeen?

Alussa maistamistahti tuntui todella rajulle mutta sekin vain valmensi ammattimaisiin arviointeihin, joita täytyy tulla sarjatulella kun rauta on kuumaa. Kaksi minuuttia ja yksi viini. Yksi minuutti ja kaksi viiniä. Kurssi ei tosiaan ole kynttiläillallinen.

Viinien arviointia varten opetellaan WSET:n maistelusapluuna. Se ei ole pisteytysjärjestelmä, vaan prosessi, jolla havainnoidaan viinistä oleelliset seikat viinin väristä kypsymispotentiaaliin. Vaikka sapluunasta löytyi omat heikkoutensakin, parin illan jälkeen aloin tunnistamaan sapluunan tehokkuuden. Sokkotestit ovat pahoja, mutta kun järjestelmällisesti käyt tietyt asiat läpi (ei vain viinin tuoksua ja makua), pystyy päättelemään jo hyvinkin paljon viinin mahdollisesta alkuperästä. Yksi mieleenpainuvimmista detaljeista oli maisteluharjoitus, jossa pyritään tunnistamaan Bordeauxin left ja right bankin ero!

Rhonelaiset ja WSET:n maistelusapluuna.

Maistamisen ja tuon sapluunan käytön taito yhdistettynä valtavaan tietomäärään eri viinimaista, niiden alueista, apellaatioista aina tarhakohtaisiin eroihin ja jopa yhden köynnöksen mikroilmastoon asti ovat kurssin keskeinen teema.

Teoriaosuuksissa mennään tarhoille ja istutukseen. Syvennytään varttamistekniikoihin, harvennuksiin ja keräämiseen. Pääsääntöisesti kaikki viinintekotyylit ja vaiheet tulevat tutuiksi tammitynnyrin paahtoasteeseen ja kypsyttämiseen saakka. Teoriaosuudet ovat koulussa kuin koulussa hiukan ”tammisia” mutta erityisesti tässä koulussa kannattaa pitää korvat auki. Lopputentissä lähtökohta on muun muassa se, että osaat kertoa saksalaisten viinien Prädikät-luokituksen ja kaiken muun oleellisen pelkästään etikettiä vilkaisemalla. Vaikka näin syvälle menevän teorian pänttääminen voi kuulostaa tylsälle, se ei sitä ole, siitä pitävät huolen huippuopettajat Jouko Mykkänen ja Mika Vanne omilla persoonallisilla opetustyyleillään.

Väkevöidyt viinit -luento oli myös erittäin antoisa.

Opiskelun tueksi saa parisataa sivuisen kirjan, joka on erinomaisen tiivis tietopaketti ja sitä kannattaa lukea hartaasti. Toinen kirja sisältää harjoitustehtäviä, joita kannattaa käydä myös läpi heti ensimmäisestä kurssipäivästä lähtien. Niistä saa hyvän kuvan siitä mitä lopputentissä vaaditaan, esimerkkinä kysymys:
”Pidät Australialaista ravintolaa ja sinulla on vain oman maan viinejä tarjottavana. Ranskalainen asiakas tulee illalliselle ja hän kertoo että pitää Mersaultin Premier Cru- sekä Margauxin viineistä. Sinun tehtävä on löytää suositukset hänelle omasta valikoimasta”.

Tähän ikään mennessä olen käynyt useita erilaisia kursseja. Ne päättyvät aina loppukokeeseen. Yleensä aina niissä voi kiemurrella ja maalailla aihetta sieltä ja täältä vaikka ei juuri muistaisikaan mistä oli oikeastaan kysymys. Tämä tentti on erilainen. Tässä pitää osata asiansa, muuten lähtee hakoteille jo alussa. Ehkä milloinkaan en ole mihinkään tenttiin kokenut olevani yhtä huonosti valmistautunut, vaikka aihetta olen vuosia harrastanut ja tämän tehokurssin käynyt. Kuka ikinä tämän kurssin hatun painaa päähänsä, voi pitää itseään viiniammattilaisena.

Ja tämä kurssi on tosiaan vasta ”level 3”. Seuraava askel on Diploma ja sitten Master of Wine -tutkinnot, jotka nousivat juuri arvostusasteikossani huimasti ylöspäin.

Wine Advanced sisältää viinien lisäksi myös väkevien opetusta. Tässä tammitetut viinat sokkotestissä. Vaikka konjakin ja rommin sekoittaminen harmittaa, ei tämä aivan penkin alle mennyt?

Tätä kirjoittaessani tentti on huomenna. Todella jännittää. Kävi tässä miten vain, niin olen jo joka tapauksessa saanut tästä upeasta koulutuksesta hyvin paljon irti. Siirtynyt aivan toiselle tasolle viinitielläni. Suosittelen kurssia lämpimästi kaikille, jotka haluavat syventää tietämystään viinistä ja jopa tehdä siitä itselleen ammatin.

 

23.5.2013

Tentti oli juuri niin tiukka kuin vain kuvitella voi. Maisteluosuus oli mennyt kaikilta läpi – sen verran Haagasta annettiin toivoa pari päivää tentin jälkeen! Kirjallinen osuus tarkistetaan Englannissa ja tuloksia joutuu odottamaan heinä-elokuulle. Sormet ristissä siihen asti.

Kurssilta löytyi lempisamppanja; Pol Rogerin Vintage 2002 poksahtaa jos ”spettari” tulee käteen.

 

 

 11.1.2014 

 

TADAA! Eilen tuli ilouutinen. WSET advanced on nyt suoritettu!

Keväisen tentin tulokset tulivat elokuun alussa; maisteluosuus = täydet pisteet, mutta teoria kosahti! Ei sitä sen enempää selitelty – ei vaan mennyt läpi. Uusintatenttiin ilmoittautuminen heti ja kirjat taas auki. Marraskuun alussa oli uusintatentti, ja jos ekalla kerralla oli hermona niin nyt sitten vielä enemmän. Tentti meni kyllä huomattavasti helpommin, olihan siihen enemmän aikaa lukeakin. Pari hassia tuli tehtyä mutta siitä viis – läpi meni eikä edes hiponut rimaa! Upea kurssi. Hienot fiilikset.

Ja vaikka vuosikerta oli ehtinyt vaihtua 2004:n, Pol Roger poksahti eilen 🙂

 

Teksti ja kuvat: Janne Suomi


www.wsetglobal.com

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi