Tonnikalalaatikko
Tonnikalalaatikko vaatii tunnin uunissa, mutta valmistelut ovat yksinkertaiset. Käytä vain vastuullisesti pyydettyä tonnikalaa – ei se niin paljon kalliimpaa ole.
Tonnikalalaatikko vaatii tunnin uunissa, mutta valmistelut ovat yksinkertaiset. Käytä vain vastuullisesti pyydettyä tonnikalaa – ei se niin paljon kalliimpaa ole.
Sloppy Joe -hampurilainen on USA:n syvästä etelästä kotoisin oleva kaikkien lohturuokien “grandma”. Pihvin kypsyydestä ei tarvitse olla nyt huolissaan, koska Sloppyyn tehdään maukas ja haudutettu jauhelihakastike.
Jauhemaksapihvit maistuvat yleensä maksakammoisillekin. Maksan suosiosta tosin kertoo, ettei sitä oikein enää tahdo löytyä kaupasta, etenkään valmiiksi jauhettuna. Tämä asia on aika muuttaa. Nostetaan jauhemaksapihvit takaisin loistoonsa.
Laksa on nuudelikeitto Kaakkois-Aasiasta. Tässä käytetään tyypillisesti riisinuudelia. Ruoka ei tarvitse lihaa, mutta tähän voi hyvin upottaa eilisen paistin tai grillatun broilerin jämät.
Igorin kana on kuin kaikki hyvä slaavilaisesta keittiöstä yhdelle pannulle laitettuna. Tomaattia, paprikaa ja smetanaa. Ei näillä voi epäonnistua.
Bouillabaisse on Etelä-Ranskan köyhien kalastajien kalakeitto, jonka salaisuus piilee liemessä. Kalastajille jäi vain kalan perkeet käytettäväksi, mutta mikä liemi siitä tuleekaan!
Lahmacun on turkkilainen jauhelihapizza – tehty luonnollisesti karitsasta tai lampaasta. Sen täyte on mehevän mausteinen ja reunat käännetty, joten se on myös helppo syödä sormineen.
Nizzan salaatti on klassikko Välimereltä. Versioita on lukemattomia, eikä kukaan voi enää varmuudella sanoa mikä oli “aito ja alkuperäinen”. Tämän reseptin kapriksista tehdyn salaatinkastikkeen kanssa ollaan varmasti hyvin lähellä.
Suolaisen makea hapankaalipiirakka maistuu taivaalliselle hyvän makkaran ja oluen kanssa. Saunaillan ruokaa parhaimmillaan.
Kukkakaaliwingsit saavat rapean kuoren, kun laitat taikinaan kikherneistä tehtyjä gram-jauhoja. Piparjuurella maustetun dippikastikkeen kanssa nämä vegesiivet maistuvat upealle.
Vaasalaisissa pitserioissa hitiksi noussut tillimakaroni on jotain, jota kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti. Hiukan majoneesia kylkeen ja tämähän on kaikessa outoudessaan yllättävän hyvän makuista.
Metsämiehen pyttipannu kelpaa vaikka juhliin. Poronkäristysliha on ensimmäinen vaihtoehto – tosin arvokasta. Karvalakkimallin voi tehdä myös riistakäristyksestä, joka tyypillisesti on Uudessa-Seelannissa kasvatettua saksanhirveä, eli yhtä vähän riistaa kuin porokin.
Mantelikala on tuttu kouluruoka. Sen kun tekee oikealla tavalla, niin huomaa, miten upeaa ruokaa pakasteseitistä voi saada. Seiti on myös kiitettävän edullista.
Possuvartaat maukkaan Pebre-salsan kanssa vie makumatkalle Chilen jylhiin maisemiin. Grillikesän parhaimmistoa, toisaalta tämä onnistuu myös uunissa varsin mainiosti.
Pirteän makuiset sitruunamuffinssit sulavat suussa kahvipöydässä. Muffinssit ovat varsin helppotekoisia ja ne kestävät myös pakastamista, eli tee kunnon potti kerralla.
Sisäfileestä tehdyt porsaanselykset, kaalilisuke sekä kaalin liemestä keitetty kastike ovat kuin saksalaisen huippuravintolan menusta otettu. Smetana taittaa kastikkeen hapokkuuden upealla tavalla. Mahtava annoskokonaisuus.
Saksalainen makkarapata eli “eintopf” on yksinkertainen ja herkullinen ruoka. Lyöt vain kaikki ainekset pataan ja reilun puolen tunnin päästä nautitaan. Saksalaisen Rieslingin, Silvanerin tai oluen kanssa.
Pakasteseistä syntyy yllättävän hyvät kalapullat. Näitä kannattaa jauhaa ja paistaa kerralla koko pellillinen ja laittaa pakkaseen. Einespullat kalpenevat rinnalla komeasti.
Lohipyörykät tulee liian usein ostettua eineksenä. Tuoreesta kalasta itse tehtynä tämäkin ruoka on kuin toisesta ulottuvuudesta.
Välimeren perunat sisältävät kaikkia niitä upeita etelän makuja, joita kaiholla kaipailee räntäsateessa; valkosipulia, viiniä ja tuoreita yrttejä.
Kalapihvit syntyvät pakasteseistä tai jos ahti on suonut antejaan, niin muukin kiinteälihainen kala käy. Lahna on myös nousemassa oleva trendikala.
Palermon pasta on kouluruokalan suosikkeja. Se on näppärä vuokaruoka tehdä; kasaa ainekset ja lyö uuniin.
Lihapullat tomaattikastikkeella ja spagettia on juuri se romanttinen ruoka suoraan Kaunotar & Kulkuri -elokuvasta. Takaa tällä treffiesi onnistuminen.
Lihapullakeitto kuulostaa tylsälle, mutta on kaikkea muuta. Oikeaoppinen keittoliemen maustaminen takaa että tämä maistuu kaikille.
Picanha on naudan takapuolta. Kuulostaa kivalle! Syödäänhän sitä kinkkuakin hyvillä mielin. Lihassa on upea koostumus ja sen paksu makurasva pitää lihan mehukkaana paiston aikana.
Oululainen perinneruoka rössypottu on maukasta apetta, melko vähällä lihalla. Veripaltun sijaan käytämme reseptissä rapeita verilättyjä.
Klassiset uuniomenat on helppo tehdä. Vähän kaurahiutaleita suutuntumaksi ja vaniljakastiketta makeudeksi. Helppo resepti.
Sveitsinleikkeen salaisuus piilee tottakai valituissa raaka-aineissa, mutta myös paneroinnissa, jonka tulee olla rapea. Kokeile panerointiin rohkeasti japanilaisia pankojauhoja.
Hasselbackan perunat ovat kunnianarvoinen lisuke hienoille kalaruoille, sekä tietysti kunnon pihville. Näyttävyydestään huolimatta varsin simppeli tehdä.
Tirripaistilla Suomi on rakennettu. Kaikki varmaankin muistavat sen mummolan liedellä poreilleen lihakastikkeen, joka nautittiin perunan ja ruisleivän kanssa. Tässä se herkku on.