Valitse viinilasi omien käyttötarpeiden ja –tilanteiden mukaan.

0

Hyvän viinilasin ei välttämättämättä tarvitse olla kallis käsinpuhallettu lasi vaan tänä päivänä on tarjolla montakin erittäin hyvää kohtuuhintaista vaihtoehtoa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö viinilasin valintaan kannattaisi satsata. Viinilasin valinnassa ratkaisee käytännöllisyys, käyttötilanne ja hinta.

Hyvän viinilasin ominaisuuksiin kuuluu kirkas, reilun kokoinen malja, jossa viinin väri ja ulkonäkö erottuu. Hiotut lasit ovat kauniita, mutta eivät aina optimaalisia viinin nauttimiseen. Lasin malja tulisi kääntyä jonkun verran sisäänpäin muodostaen “tulppaanin”, jolloin viinin tuoksut ja aromit tulevat paremmin esille. Viinilasin tulisi myös olla riittävän isokokoinen, jotta viini saa lasissa ilmaa ja viiniä pystyy lasissa kallistamaan ja pyörittämään.

Kauniit ja toimivat Vinalies -sarjan lasit ovat kehitetty yhdessä ranskalaisen viinituottajien kanssa

Joka rypäle ei tarvitse omaa lasia

Unohda se, että jokaiselle rypälelajikkeelle tarvitaan oma viinilasi. Yksinkertaisuus on valttia viinilasin valinnassakin. Perussettiin riittää hyvät punaviini- valkoviini- ja kuohuviini/samppanjalasit.

Viinilasin valinnassa tulee ennenkaikkea huomioida omat tarpeet ja käyttötilanteet, johon viinilaseja tarvitsee. Mikäli kaappitilaa on vähän ja viinin nauttiminen liittyy enemmän sosiaaliseen yhdessäoloon ystävien kanssa kannattaa valita yksi hyvä yleisviinilasi, joka toimii sekä valko- että punaviinilasina. Tällaisia ovat esim. Spiegelau vinovino –sarjan pienempi punaviinilasi tai Spiegelau Style –sarjan puna- tai valkoviinilasi.

Spiegelaun vinovino -sarjan viinilasit ovat kestäviä, konepestäviä ja monikäyttöisiä viinilaseja, jotka sopivat sekä arki- että juhlakäyttöön.

Mikäli on erityisesti punaviininystävä ja haluaa saada punaviinistään mahdollisimman hyvän nautinnon, kannattaa panostaa reilun kokoiseen punaviinilasiin. Iso malja antaa punaviinille enemmän tilaa hengittää ja aueta ja näin viinin aromit, tuoksut ja nyanssit pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Tähän sopii Nachtmann Vivendi –sarjan reilunkokoinen Bordeaux-punaviinilasi tai edellämainitun Spiegelau vinovino –sarjan Bordeaux-punaviinilasi.

Lähes kaikki viinilasit lukuunottamatta muutamaa käsinpuhallettua mallia ovat nykyään konepestäviä. Koska nykyajan kristallisissa viinilaseissa ei enää ympäristösyistä käytetä lyijyä, kestävät lasit konepesuakin harmaantumatta.

Viinilasin valintaan vaikuttaa myös ulkonäkö. On tärkeää, että lasi sen lisäksi, että se toimii hyvin viinin kanssa myös miellyttää silmää. Klassista pyöreää mallia edustaa esim. Nachtmann Vivendi –sarjan iso yleispunaviinilasi kun taas ranskalaisen Lehmann Glass Vinalies N°4 –lasi on moderni, laajapohjainen, suuosaltaan voimakkaasti suippeneva punaviinilasi. Kauniita laseja molemmat.

Viimeisenä vaikuttaa tietenkin se kuinka paljon laseihin haluaa investoida. Hyvät, kristalliset peruslasit saa jo n. 5 € – 10 € kappalehintaan. Italialaisen Cantina Arredon –lasit ovat hinta-laatusuhteeltaan loistavia. Toisaalta mikäli haluaa parhaat mahdolliset lasit, niin silloin kannattaa valita pienen itävaltalaisen Zalton käsinpuhalletut, uskomattoman kevyet ja elegantit viinilasit, joita maailman johtavat viiniasiantuntijatkin pitävät maailman parhaina viinilaseina.

Tämä blogi on tuotettu yhteistyössä Ceestashopin kanssa

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi