Tapas-pöytä on vaivaton vaihtoehto uudenvuoden juhliin. Tapakset ovat pieniä ruokia, joita juhlijat voivat napsia lautasilleen pitkin pitkää iltaa. Katso tästä myös uudenvuoden viinisuositukset.
Tapas on baariruokaa parhaimmillaan
Tapas on Espanjan kansallisruoka. Espanjankielinen sana “tapa” tarkoittaa “kantta”. Vuosisatoja sitten kuumassa ja pölyisessä Espanjassa baarimikot suojasivat drinkit pienellä lautasella lasin päällä. Pikku hiljaa alkoi muodostua tavaksi että lautasen päällä oli joku pieni naposteltava; leipää, oliiveja tai makkaraa. Aikojen saatossa tapas kulttuuri kehittyi ja baareja alettiin valitsemaan sen perusteella kenellä oli parhaat tapakset. Suurkaupungeissa kierretään viikonloppuisin baarista toiseen juomassa ja maha tulee samalla täyteen.
Jokainen voi kasata tapas-pöydästä mieluisat antimet lautaselleen. Eikä kaikkia tarvitse ottaa kerralla – niin kuin ruotsinlaivojen buffeteissa. Kuva sxc.hu
Tätä nykyä Espanjassa on huippuunsa kehittynyt tapas-kulttuuri. Tapasta löytyy baareista, asemilta ja huippuravintoloistakin. Omasta mielestäni tapas on parhaimmillaan kauppahalleissa löytyvissä edullisissa tapas-baareissa, joissa upean monipuolisen ja autenttisen aterian saa koko perheelle parilla kympillä. Näillä paikoilla on yleensä joku oma “speciale” eli baarinpitäjän itse kehittämä tapas, joka on suuri ylpeydenaihe. Omien variaatoiden lisäksi on klassikkoja, joita löytyy ympäri Espanjan; Tortilla espanola eli espanjalainen perunamunakas, Chorizo al vino eli chorizo-makkaraa viinissä etc.
Tapas-pöytä on vaivaton vaihtoehto uudenvuoden juhliin
Uudenvuodenjuhlissa porukkaa on yleensä paljon, lapsiakin, ja kaikille pitäisi saada jotain maistumaan. Silloin variaatioita täytyy löytyä paljon ja tapas-pöytä onkin erinomainen vaihtoehto tähän tarkoitukseen. Jokainen löytää siitä jotain syötävää. Tapaksia voi myös valmistella jo päiviä ennakkoon, joten kiire ei tule missään vaiheessa uudenvuodenaattona.
Hyviä vaihtoehtoja uudenvuoden tapas-pöytään
Chiliperunat
Etikka-anjovikset
Chorizoa viinissä
Venäläinen salaatti
Perunamunakas
Espanjalainen sämpylä
Espanjalaiset lihapullat
Romesco-kastike
Aioli-perunasalaatti
Crema Catalana
Näiden lisäksi tietysti leivät ja oliivit kuuluvat tapas-kattaukseen.
Uudenvuoden viinisuositukset
Kuohuviini kuuluu uuteenvuoteen
On toki täysin omasta budjetista kiinni mitä kuohuviiniä hankkii, mutta kupliva kuuluu poksahdella pitkin ja poikin uudenvuoden aattona.
Codorníu Clásico Sec (alle 10€)
Charles Heidsieck Brut Réserve (n. 50€)
Sielukasta valkoviiniä tapaksille
Tapas pöydän makukirjo vaihtelee laidasta laitaan mutta oikein valitulla valkoviinillä pääsee pitkälle. Pieni makeus ei haittaa mausteisien tapaksien kanssa.
Torres Viña Esmeralda (n. 10€)
Raimat Castell de Raimat Chardonnay (n.10€)
Punaviiniä tuhdimmille tapaksille
Tapaksissa käytetään pippuria, paprikaa sekä chiliä. Mausteiden takia ei kannata valita kovin tammista punaviiniä, koska sellaiset kärähtävät mausteiden kanssa kitalakeen. Espanjan Crianza-kypsytetyistä punaviineistä löytyy erinomaisia vaihtoehtoja tapaksille.
Casa de la Ermita Crianza Organic (n.15€)
Makialle makiaa
Jälkiruokapöytään upean aromikas ja kosiskelevan makea Torresin helmi.
Torres Floralis Moscatel Oro (n.10€)
Keskiyön samppanja
Myönnetään; keskiyöllä uutenavuotena ei välttämättä enää kannata poksauttaa sitä kalleinta pulloa, varsinkin jos se juodaan kädestä käteen ja pullon suusta. Onneksi Alko on alkanut viime vuosina löytää upeita edullisia samppanjoita valikoimaan. Louis Massing sopii poksauttaa juuri tässä tarkoituksessa silloin kuin tähtisade on komeimmillaan!
Louis Massing Réserve Brut (n.27€)