Kolumni: Unicafen hölmö ilmastoesimerkki

0

Kasvisruokaravintoloita on ollut aina, joten miksi Unicafen ilmoitus pelkän naudanlihan käytön lopettamisesta tuntuu näin hölmölle ja väärälle esimerkille?

Asia olisi täysin toinen, jos Unicafe olisi omillaan toimeen tuleva, itsenäinen ravintolaketju. Mitä se kenellekään silloin kuuluu? Syöttäkööt vaikka Niilin kaislaa. Unicafe ottaa kuitenkin Kelan kautta valtion eli veronmaksajien rahaa toimintaansa. Sen rahan mukana tulee ja pitää tulla aina yhteiskuntavastuu sekä armoton kritiikki. Tämä raha ei voi olla lyömässä nauloja yrittäjien arkkuun. Kaikkein vähiten nauloja kaipaa ankarissa vaikeuksissa painiva sinivalkoinen ruoan alkutuotanto, mukaan lukien maailman ympäristöystävällisimpiin lukeutuva, lähes kokonaan maidon sivutuotteena saatava naudanliha.

Ilmastokeskustelussa kuulee usein sanottavan: ”Suomen on näytettävä hyvää esimerkkiä”. Miten hyvä esimerkki on lopettaa maailman ilmastotehokkain, eettisin ja puhtain lihantuotanto? Suomalainen lihantuotanto on jotain, mitä valtion pitäisi tukea enemmän. Nostaa pihvi kansainväliselle korokkeelle, lyödä premium-leima kylkeen ja tukea vientiä kaikin mahdollisin keinoin. Arktisessa puhtaudessa kasvaneesta ruoasta on varmasti mahdollista tehdä uusi Nokia.

Ei kai kukaan tosissaan usko, että pihvin syönti on maailmasta loppumassa sataan vuoteen? Ei varmasti ole, mutta toki kulutus tulee vähenemään. Vähemmän, mutta laadukkaammin – tätä me Suomesta saamme tarjottua. Ja silloin, kun maailman ilmastotehokkain liha vie markkinaosuutta ilmastotehottomilta, puhutaan hölmön sijaan järkevästä esimerkistä.

Tule mukaan Reseptitaivaan tempaukseen tukemaan kotimaista lihatuotantoa 9. marraskuuta!

Kotimaisen pihvin päivä FB event

Artikkelikuva; Photo by Grant Brookes on Unsplash

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Reseptitaivaan päätoimittaja, viiniasiantuntija ja palkittu oluentekijä.

Kommentoi