Undurraga – Chilen vanhimpia viinitaloja

0

Undurraga kilpailee Chilen vanhimman toiminnassaolevan viinitalon tittelistä ja hätistelee ykköspaikkaa maan kuohuviinien tuotannossa.

Undurragan pitkä historia

Chilen vanhimpiin toiminnassa oleviin viinitaloihin kuuluva Undurraga on pitänyt pääkallopaikkaa Santiagon lähellä Maipossa jo vuodesta 1885. Vuonna 1903 siitä tuli ensimmäinen chileläinen viinitalo, jonka viinejä alettiin myymään USA:n markkinoilla. Vuosikymmenet vierivät eteenpäin ja tunnustuksia alkoi sataa ja uusia markkinoita aukesi maailmalle. Käänteentekevä muutos tuotannossa tapahtui Pinotchetin aikakaudella 1975, kun Undurraga aloitti kuohuviinituotannon. Tänä päivänä se tekee kuohuvaa toiseksi eniten Chilessä, Valdivieson jälkeen.

IMG_5874_undurra

Chile on maailman kuudenneksi suurin viinintuottajamaa. Meidän Alkossa lähes joka kolmas viinilitra on Chilestä. Näiden valossa ei uskoisi, että maassa on vain 300 viinitaloa, jotka pitävät huolen tuotannosta. Keskimääräiset tilakoot lasketaankin sitten sadoissa, ellei tuhansissa hehtaareissa.

Reilun 130 vuoden jälkeen omia tiluksia on reippaat 1800 hehtaaria, joista talo puristaa vuositasolla 23 000 000 litraa. Tuotantomäärien ollessa näin giganttisia, on toki selvää, että paljon eri laatuja ja palstoja eri ilmasto-olosuhteilla mahtuu mukaan.

Undurraga betonimunat

Jotain vanhaa, jotain uutta… Betonia on käytetty viinintekemisessä jo sata vuotta, mutta kananmunan muotoon tehdyt betonisäiliöt ovat 2000-luvun keksintöjä. Myös Undurraga pysyttelee ajan hermolla ja alkaa testailemaan betonin etuja viinintekemisessä.

Chilen sijainti – kuin Etelä-Espanjasta Länsi-Saharaan

Chilessä lämpötilat eri viinialueiden kesken eivät vaihtele kovinkaan merkittävästi pohjois-eteläsuunnassa, vaan enemmänkin itä-länsisuunnassa. Kylmintä on lähellä rannikkoa, jossa suoraan etelänavalta saapuva Humbolt-virta jäähdyttää ilmastoa huomattavasti. Merivesi on niin kylmää kesälläkin, että chileläiset lentävät ennemmin Brasiliaan rantaloman viettoon.

undurraga3

Viinin istuttajilla ei tule kylmä. Vaikka on vasta loppukevät, lämpöä riittää pitkälle yli 30C astetta. Chilen pääviinialueet ovatkin pituusasteiden puolesta samalla sijainnilla kuin Länsi-Afrikka.

Tätä on meiltä käsin vaikea ymmärtää. Kun käännetään Chilen viinialueiden sijainti pohjoiselle pallonpuoliskolle ja Eurooppaa kohden, puhutaan alueesta, joka ulottuisi Etelä-Espanjasta Länsi-Saharaan. Muutamaa poikkeuslänttiä lukuunottamatta, tuo alue on kuumaa rutikuivaa aavikkoa, jossa ei ainakaan viini kasva.

Undurragan tynnyrikellari

Maanjäristykset tuovat oman hankaluutensa Chilen viinintuotantoon. 2010 järistyksen jälkeen Undurragan kellareiden lattialla vellosi yli miljoonan litran viinijärvi.

Chilen vehreyden salaisuus makaa kuitenkin kesällä hitaasti sulavien Andien katolla. Ilman tätä vesivarastoa Chilen keskiosat olisivat yhtä kuivia kuin Mauritania.

Humbolt virran viilentävän vaikutuksen takia Undurraga istuttaa hapokkuutta vaativat valkoiset lajikkeet mm. Leydan laaksoon, josta merelle on matkaa vain parikymmentä kilometriä. Päivälämpötila voi kesällä kohota yli kolmeenkymmeneen, mutta yöllä se laskee alle viidentoista.
Enemmän lämpöä vaativat punaiset rypäleet viihtyvät Maipon ja Colchaguan laaksoissa. Niin kuin yleensä Chilen tiloilla, tippakastelua käytetään veden saamiseksi viineille.

Undurraga – viinit ylitse muiden

Undurraga - viinitasting

Santiago 1541 Gran Reserva Cabernet Sauvignon Syrah Malbec 2014 on kympin hintaluokassa löytö (hankalasta nimestään huolimatta).
Chilen puhtaan raikkaat kuohuvat olivat myös matkan kohokohta, eikä arvostettu kuohuviinitalo Undurraga tee tässä poikkeusta Extra Brut viinillään.

Tastingin todelliset helmet löytyivät kuitenkin T.H (terroir hunter) sarjasta. Viileästä San Antoniosta kerätty T.H Riesling 10 kuukauden ranskalaisella tammella kypsytettynä (toinen käyttökerta) on loistava esimerkki siitä mitä Chile pystyy tarjoamaan tyylikkäiden valkoviinien saralla.

T.H. Rarities, Garnacha Cariñena-Monastrell 2012
tahdet_5

  • 500 litran ranskalaisessa tammessa 24 kuukautta
  • Dry Farming menetelmällä, eli ilman keinokastelua tuotettu.
  • hinta-arvio euroopassa n.18€

Kompleksi, tumman kirsikkainen aromi. Intensiivinen ja tyylikäs viini. Pitkä, makeat tanniinit. Upea tammirunko hienossa viinissä.

Teksti: Janne Suomi
Kuvat: Janne Suomi ja Undurraga

Matkakustannuksista ja järjestelyistä vastasi Brandabout.

Lue myös Chilen viinitilat artikkelisarjan muut osat.

www.undurraga.cl

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Reseptitaivaan päätoimittaja, viiniasiantuntija ja palkittu oluentekijä.

Kommentoi