Tarjoilija, cocktailissani on samppanjaa?

0

15 vuotta drinkkiä pyörittänyt baarimestari Riku Hailio opasti meitä yhden illan. Sen jälkeen kaikki vakuuttuivat siitä, että samppanja sopii erinomaisesti cocktaileihin.

Cocktailien pieni historia

Cocktailin historia ylettyy aina 1800- luvun alkupuolelle, jolloin tiettävästi sana muodossaan sai ensimmäisen virallisen merkityksen. Sanan Cocktail alkuperästä on toki monia muunnelmia ja tarinoita, joten niihin puuttumatta käytämme sanaa cocktail, joka aidoimmillaan sisältää nämä ainesosat: alkoholi (spirit), katkero (bitter), vesi tai jäät (water), sokeri (sugar) ja happo (sour).

Cocktailien kulta- ajalla, 1880- n.1950 mukaanlukien (kieltolaki 1920-1933), oli aika, jolloin nykypäivänäkin suosion jälleen saaneet klassiset juomasekoitukset syntyivät.

Samppanjaa alettiin käyttää cocktaileissa 1800 luvun puolivälissä. Varhaisin tiettävä resepti näyttää tälle:

Thomasin Champagne cocktail
– 1/2 tl sokeria
– pari tippaa bitteriä
– sitruunankuorta
– samppanjaa

On huomattava, että 1800 ja vielä 1900 luvun alussa samppanja oli huomattavasti makeampaa kuin se on tänä päivänä.

Nykyään samppanja toimiikin cocktailin kuivempana osana – ja tuleehan siitä tietysti kevyttä kuplivuuttakin.

Jos ihan tarkkoja ollaan, juoman ei välttämättä tarvitse olla samppanjaa. Riittää kun kuohuviini on hapokas, ryhdikäs ja kuiva. Tällainen erinomainen korvike Alkossa tällä hetkellä on mm. Bernard Massard.

Bitterit rantautuvat suomeen

Suomessa on myös vihdoin päästy eroon ylimakeista sinisistä enkeleistä ja ampiaisista. Riku suositteleekin haastamaan baarimikon tiskillä. Kerro suuntaviivat ja jätä loput ammattilaisen hoiviin, he kyllä osaavat hommansa.

Viime vuosina bittereiden käyttö on rantautunut suomeen ja niiden avulla drinkkien maku nouseekin aivan uuteen potenssiin (tästä tehtiin kliininen testi).

Bitterit ovat vastapainoa makeudelle. Niitä tehdään uuttamalla esim. tiettyjä puulajeja ja sitrushedelmiä alkoholin kanssa. Vähän niin kuin likööriä ilman sokeria. Näillä saadaan uskomattoman paljon syvyyttä juomiin, jossa tasapainoillaan alkoholin, makeuden, happamuuuden ja katkeruuden suhteilla.

Klassikkoita ja uusia tuulia

Opettelimme ensin muutaman klassisen samppanjacocktailin – ja sitten lähdimme säveltämään omaa juomaa.

OLD FASHIONED COCKTAIL
Klassisen viskiaperitiiviin saa kepeyttä samppanjalla.

 • 4cl Rye/Bourbon viskiä (Jim Beam Rye tai Makers Mark Bourbon)
 • 1cl Sokerilientä (2 osaa sokeria 1 osa kiehuvaa vettä, sekoitus ja jäähdytys)
 • 1-2 Dash (eli baarilusikallista) Angostura Bitters
 • 4 cl samppanjaa
 • Appelsiinin kuoripala ja kirsikka

Voit helpoiten valmistaa juoman suoraan lasiin, lasimalli on laakea viskilasi. Mittaa kaikki ainesosat lasiin ja täytä jäillä. Sekoita niin pitkään kunnes jäistä ei enää sula vettä, silloin tiedät juoman olevan tarpeeksi kylmää ja sulaneesta jäästä on tarpeeksi saatu vettä juomaan. Koristele appelsiininkuoripalalla, sekä kirsikalla.

MONICA Z.
Kesäisen herkullinen ginijuoma. Mojiton ystävät saattavat löytää uuden ihastuksen?

 • 4cl Old Tom Gin
 • 1/2 sitruunan mehu
 • n 5 mintunlehteä
 • 2cl Seljankukkamehutiiviste (Brunneby)
 • 4 cl samppanjaa

Juoman voi rakentaa suoraan lasiin asettamalla kaikki muut paitsi kuohuviini. Sekoita pohja hyvin, lisää lasi täyteen jäitä ja kaada kuohuvaa lasi täyteen. Sekoita hyvin ja koristele mintuntupsulla ja sitruunankuorella.

TUUNATTU ROSSINI

Mukavan marjaisa tujaus. Käy hyvin kesäpäivän aamiaisesta?

 • 4cl marjapyrettä
 • 2 palaa jäitä
 • 4cl Portviiniä
 • 4cl shampanjaa

Paseeraa puutarhamarjat siivilän läpi. Sekoita portviinin, jäiden ja samppanjan kanssa sekoituslasissa ja kaada samppanjalasiin.

Kun nämä olivat maisteltu ja ihasteltu, oli aika laittaa “kädet multaan”.
Olin sen verran ihastunut viskin makuu “Old Fashionedissa” että halusin lähteä siltä pohjalta liikenteeseen. Vaniljaa lisäsin korostamaan viskin omaa vaniljan makua – makeutta tasoittelin upealla Finlandia bitterillä (Rikun ja kumppanien oma mix).

 

SWEATY SUN OF KENTUCKY
(ensimmäinen oikealla alla olevassa kuvassa)

 • 4 cl Bourbon viskiä
 • 1 tl Finlandia bitteriä
 • 1 cl vaniljaesanssia
 • 1/2 sitruunaruohoa
 • 4 cl samppanjaa
 • Appelsiininkuorta (twist)

Tästä tulikin varsin messevä “hörppy” mutta taso oli äärimmäisen kova ja kurssimme valitsi “omppu” (kolmas vasemmalta) cocktailin voittajaksi. Siinä tosiaan oli saatu hienosti omenan raikas aromi pääteemaksi.

Reseptitaivas antaa kunniamaininnan “Vantaalaiselle aamiaiselle” (kolmas oikealta) jossa vitamiineja haettiin mm. kurkunsiivusta.

 

Cocktailit ovat baarimestareiden taidonnäytteitä

Jälleen kerran voi vain todeta että silmät aukeavat mestarin opissa. Kuulun niihin, jotka eivät ole osanneet tilata ensimmäistäkään cocktailia baaritiskillä (sinisten enkeleiden ja ampiaisten jälkeen). Se on nyt
muuttunut. Cocktailien hinta toki on kovempi kuin “lapparin kolmosen” mutta tässä oikeasti maksetaankin ammattitaidosta. Rakentelu on mestarin työtä.

Tämä mentiin vielä varmuuden vuoksi toteamaan Tornin American baariin, josta saa loisteliaan “whiskey Sourin” kananmunanvalkuaisella.

Kiitos Rikulle ja kiitos kaikille maamme “hörpynpyörittäjille”, jotka jaksavat viedä cocktail kulttuurin ilosanomaa katajaiselle kansallemme.

Lopuksi vielä muutaman legendaarisen baarin taidonnäytteet

Savoy 2000
(American Bar, The Savoy, London)
Ravista shakerissa 1cl gin, 1cl Midori, 1cl Limoncello, 2cl mangomehu 1cl sokeriliemi.
Kaada pakkaskylmään shampanjalasiin ja pidennä shampanjalla.

Ritzy Raspberry Revelry
(Hemingway Bar, Hotel Ritz, Paris)
Murskaa shakerin pohjalle 4 vadelmaa, lisää vadelmalikööriä 1cl, ruusunterälehtisiirappia 1cl ja tuoretta sitruunamehua 1cl. Ravista ja tuplasiivilöi cocktail- lasiin, jonka jälkeen pidennät shampanjalla.

Maimoun
(Churchill Piano Bar, La Mamounia, Marrakesh)
Mittaa shampanjalasiin 1cl amarettoa, 1cl minttusiirappia ja pidennä shampanjalla

Champagne Julep
Mittaa laakeaan viskilasiin 1cl sokerisiirappia, 1cl konjakkia ja 1cl grand marnier likööriä.

Sekoita pohja lusikalla ja lisää muutama lehti tuoretta minttua. Lisää lasi täyteen jäämurskaa ja sekoita hyvin. Voit tehdä jäämurskan nuijimalla jääpaloja tukevan liinan sisässä. Kun olet sekoittanut juoman, aseta murskan päälle mintunlehtiä, ja ripottele tomusokeria lehtien päälle.

Maailman kallein drinkki on vajaat 2000€

(toivotaan että muistat elämyksen, jos heräät tämän kuitti taskussa aamulla)

Ono
(XS, Encore Wynn Las Vegas)

1/2 oz Louis XIII Black Pearl cognac
1/2 oz fresh squeezed orange juice
1/4 oz apricot puree
1/4 oz Sence rose nectar
4 oz Charles Heidsieck 1981 Champagne Charlie

Mix the orange juice and apricot puree with ice. Remove ice and pour into a champagne glass. Top with cognac and Champagne.

Jewel-encrusted champagne glass, accompanied with an 18-karat white gold necklace and Tahitian black pearl pendant, and a pair of 18-karat gold Mont Blanc cuff links are optional.

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi