Suuret Oluet – Pienet Panimot

0

Pienten panimoiden armoitettu esiinmarssi tapahtuu usealla paikkakunnalla joka kesä. Vuosien saatossa Suuret Oluet – Pienet Panimot (SOPP) -tapahtumasta on kehkeytynyt tunnelmaltaan ainutlaatuinen ”käsityöoluiden” ylistysjuhla.

Suuret Oluet – Pienet Panimot 2014 / Helsinki

Valoon nousivat seuraavat tuotteet:

Maku Brewing

 • Golden Ale
 • India Pale Ale

Beer hunters

 • Mufloni Mosaic vehnäIPA

Teerenpeli

 • Teerenpeli IPA

Rekolan panimo

 • Amerikan eno
 • Tervahauta

Mallaskosken panimo

 • Kuohu Valioluokka Pils

Plevna

 • Seelanti N.P.A
 • Petolintu
 • Savuolut James
 • Mörkö

Ruosniemen panimo

 • Vahtimestari vanilijaportteri
 • Vapaaherra keskimäen maalaispassio
 • Sourniemen Sourstout

Bryggeri

 • Summer Ale

Vakka-suomen panimo

 • Prykmestar DIPA
 • Savu
 • Savukataja

Malmgård

 • Huvila X-porter

Suuret Oluet – Pienet Panimot 2013 / Helsinki

Kymmenettä juhlavuotta viettävä tapahtuma oli laajempi kuin koskaan. Helsingin rautatientorille levittäytyvässä juhlassa oli läsnä 20 pienpanimoa 180 tuotteellaan, joista yli 100 oli oluita. Yksi panimoista oli suomen ulkopuolelta; Viron Saarenmaalta sahtiperinteen mukaista kotiolutta valmistava Taako / Pihtlan olut.

Olen itse käynyt Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtumassa useana vuonna mutta lähinnä nopealla ”turistipyrähdyksellä”. – Ai, tossa on taas toi, käydäänpä maistamassa joku muki? Eli edustin varmasti suurta osaa kävijäkunnasta.

Tänä vuonna järjestin kaksi päivää (pe-la) aikaa ja valmistelin strategian. Perjantaina vehnäoluet, lauantaina Alet. Alkuperäiselle listalle valikoitui 44 olutta. Vaikka aikaa oli kaksi päivää, tässä piti olla tarkkana, koska tapahtumassa pienin myytävä annos on 2dl. Kivuliaan leikkurin jälkeen jäi 37 olutta ja niistä en suostunut tinkimään.

Allekirjoittanut syventymässä Ruosniemen panimon Piirimyyjään. Neljä tähteä räpsähti.

Suuret Oluet – Pienet Panimot henki on ainutlaatuinen.

Koko viikonlopun sää oli mitä parhain ja iltapäivällä pöydät alkoivat täyttyä olutväestä. Kello 18 aikaan, jolloin 7€ sisäänpääsymaksu tulee käyttöön, jono aidatulle alueelle oli pitkällä Mikonkadulla. Kannattaa siis tulla ajoissa. Itse kävelin melkein suoraan sisään kumpanakin päivänä klo 15-16.

Ihan kuin oltaisiin Euroopassa! Ateneum luo arvokkaat puitteet arvokkaalle tapahtumalle.

Väenpaljoudesta ja erinäisistä jonottamisista huolimatta Suuret Oluet – Pienet Panimot henki on jotain suomessa ennenkokematonta. Kaikilla on hauskaa, promilleja on mutta kohtuudella ja vieraisiin pöytiin voi huudella. Oluesta sekä siideristä nautitaan. Ollaan kiinnostuneita sen alkuperästä ja valmistusmenetelmistä. Maistellaan yhdessä ja jaetaan hyviä vinkkejä toisille.

Voidaan vihdoin julistaa Suomi olutkulttuuriksi armon vuonna 2013!

Vappukansa on oppinut nauttimaan alkoholista sen maun eikä vaikutuksen takia, ja se on äärimmäisen hieno huomata.

Suuret Oluet – Pienet Panimot anti

Itselle tapahtuma edusti herätysjuhlaa. Nyt (viimeistään) tajusin että suomalainen pienpanimo-osaaminen on jo sillä tasolla, ettei ole enää kauan kun tämä työnjälki huomataan ulkomailla. Näkisin että 2-3 vuoden sisään joku näistä reilusta 100 oluesta nostetaan korokkeelle, jossakin kansainvälisessä kilpailussa ja ensimmäinen varteenotettava vientioluemme näkee päivänvalon. Kun tämä tapahtuu, suomalaiset panimot saavat arvoisensa maailmanlaajuisen huomion ja vierestä lähtee muutama muukin tuote imussa.

Uskoisin että tämän voittokulkueen edessä on enää markkinointi. Se kysyy resursseja, joita pienillä panimoilla ei ole. Sijoittajarahaa tai vientitukea siis tarvitaan. Panimoiden yhteistyötä?

Arktinen sijainti ja puhdas luonto ovat meidän puolella. Siitä saa jo valmiin pohja-ajatuksen koko brändille ”Pure Arctic Craftbeers”

Suuret Oluet – Pienet Panimot 2013 tärpit

Niin kuin aikaisemmin totesin, jouduin rajoittamaan pitkän listan upeita oluita kahteen ryhmään; vehnäoluet ja Ale-oluet. Tähän listaan olen kerännyt vain tuotteet, jotka mielestäni ansaitsivat 4 tai 5 tähteä.

Ravintolapanimo Bryggeri

Bryggeri Red Ale 

Kiva pähkinän aromi. Hieman savua ja suklaata. Pehmeä ja pyöreä maku. Lempeä katkero lopussa.

Smörre Ruis-I.P.A 

Kirpakka tuoksu, hiukan katajaa. Erinomaisen tuhti mallas. Rukiinen ja pyöreä olut. Mukavan kipakka humalan loppupuraisu.

Plevnan Vehnä 

Niin kuin esitteessä lukee, tämä on baijerilaistyylinen vehnä. Erinomainen mallas, pehmeä mutta maalaisen rouhea. Ei liian makea.

Amarillo Weizen 

Amarillo-humalalla katkeroitu vehnäolut. Moniulotteinen tuoksu. Hieman sitruksien kireyttä. Samettinen olut. Vehnän pyöreyden vastapainona optimaalinen ja aromaattinen katkero Amaillo-humalasta.

 

Malmgård Blond Ale 

Kirpakat ja raikkaat aromit. Reipasta mallasta. Aavistuksen makea mutta taittuu kivasti mukavan pehmeällä humalalla. Hieno kesä Ale.

Huvila E.S.B 

Kevyt pähkinän aromi. Pyöreän täyteläinen maku ja lopussa varsin harmiton katkero. Mukava lipittely E.S.B.

Amerikan Serkku 

Vaalea Pale Ale. Jännän metsäinen tuoksu josta löytyy jopa herukkaa. Hyvin kuiva olut. Raikas ja voimakas humala. Rehvakkuudestaan huolimatta samettisen pehmeä lopputulos.

Piirimyyjä

Cascade-humalalla maustettu American Pale Ale. Upean havuinen cascade humalan aromi. Selkeäpiirteinen ja hyvin kuiva olut. Sitruksen vivahteita. Hyvä katkero. Aavistuksen vetinen lopetus.

 

Marsalkka Golden Ale Luomu 

Hillityssä katajassa jännä katajan aromi. Upean pehmeä ja maltainen olut, jossa on mielenkiintoinen pellavan maku. Raikas ja tasapainoinen humala.

 

Stadin ESB 

Raikkaan humalainen ja hieman pähkinäinen tuoksu. Pitkä ja tuhti maku kunnon takapotkuisella bitterillä.

 

Stallhagen Pale Ale 

Aromaattinen tuoksu raikkaasta humalasta. Kevyehkö ja raikas maku. Hento ja kesäinen humala. Hieman lämpöä jälkimakuun. Tuo mieleen syyskuun metsäretket (jostain syystä).

 

Coyet Ale 

Hiivainen ja leipämäinen tuoksu. Erittäin tasapainoinen olut jossa lopussa seisoo hiukan pähkinäinen humala. Hyvä ruokaolut.

Piper Wit 

Belgialaistyylinen vehnäolut eli valko-olut. Erinomaisen hieno kukkainen aromi. Samettinen ja kesäisen raikas. Pakko verrata Hoegardeniin ja tässä on juuri sopivasti enemmän runkoa ja lopussa makuun sopiva katkero. Erinomainen lajinsa edustaja.

 

Vauhtiveikko 

Hillitty hedelmäinen tuoksu. Yllättävän vähän vaahtoa. Oluessa on reipas mallas, baijerilaistyyliin hieman makea. Todella hyvä Hefe.

 

Prykmestar Vehnä 

Vaalea suodattamaton pintahiivaolut, baijerilaistyylinen vehnäolut. Reilu tuoksu josta erottaa banaania. Mukavasti on mallasta ja hiukan makeutta. Reilun samea olut. Hyvä perusvehnä.

Prykmestar Wehnäbock 

Tumma suodattamaton vehnäolut, maustettu amerikkalaisella Cascade-humalalla. Reilussa tuoksussa kireää humalaa ja hieman savua. Tuhti vehnä, jossa alkoholin lämpö tuntuu. Pieni makeus tasoittaa suuntuntumaa. Tähän ihastuu joka sipauksella enemmän – eikä ihme, onhan siinä 6,2 volttia. Viileän tai kylmän ajan savusaunareissulle.


 

Terveiset järjestäjille ja panimoille

Juttelin viikonlopun aikana ehkä 50 henkilölle ja seuraavat asiat nousivat esiin.

1. Tuopit
olisiko mitenkään mahdollista saada pieniä tuoppeja niitä haluaville? 2dl maisteluannos lorautettuna 5dl tuoppiin tuntuu vaan niin turhalle ja olut väljähtääkin nopeammin. Efekti on sama kuin Mikonkadun terasseilla – ostos tuntuu huonolle kun se on selvästi vajaa.

2. Annoskoko
olisiko mahdollista saada 1dl annoksia? Minä ja moni muu jouduimme rajoittamaan omaa listaamme että pääsee omin jaloin kävelemään ulos. Tuskin kukaan muu näitä haluaisi kuitenkaan kuin vakavat harrastajat ja ammattilaiset?

3. Sunnuntai
Onhan se päivä vielä sunnuntainakin? Levittäytyminen nelipäiväiseksi helpottaisi pe-la ruuhkaa? Sitäpaitsi sunnuntai on ravintola-alan lauantai.

4. Hinnoittelu
Älkää tehkö tästä toista vappua. Nähkää tämä tapahtuma ennen kaikkea mainoksena panimollenne, joka poikii hyödyn tunnettavuuden kautta. Nyt oli ainakin yksi varoittava esimerkki, jossa 2dl maksoi 4€ ja 4dl 6,5€ eli vahva ohjaus määrään. Jatkossa jätän näin räikeät ahneudet maistamatta kokonaan.

5. Sijainti
On loistava. Rautatientorille pääsee joka puolelta pääkaupunkiseutua näppärästi ja kauempaakin. Jos ja kun tarvitaan enemmän tilaa niin Kaisaniemestä löytyy.

6. Vessat
Naiset nurisivat kun joutuivat menemään vessoihinsa tupakkapaikan kautta. ”ilma oli sakeana savusta” vaikka tietysti ulkoilmatapahtuma kyseessä.

7. Ohjelma
Voisi olla enemmänkin. Joku ”house-bändi” saisi luoda tunnelmaa vaikka koko ajan varsinaisten esiintyjien välissä. Missään nimessä ei tarvita HIMiä lauteille. Pientä tunnelman luontia kohtuullisella volumella.

Terveiset myös verottajalle. Tämä on sikamaista.

Yleisesti ottaen Suuret Oluet – Pienet panimot on aivan loistava tapahtuma kaikille alan ammattilaisille ja harrastajille mutta myös niille, jotka haluavat viettää mukavan päivän laadukkaiden oluiden ja siidereiden parissa erittäin hauskassa ilmapiirissä. Tästä lähtien joka vuosi pieteetillä. Suuret kiitokset ja näemme.

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

Tietoa Suuret Oluet – Pienet Panimot tapahtumasta

Lammin Sahti

Olutverkko

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Reseptitaivaan päätoimittaja, viiniasiantuntija ja palkittu oluentekijä.

Kommentoi