Suuret Oluet Pienet Panimot – Helsinki 2016

0

Se on taas täällä. Suurempana kuin koskaan. Olutta, aurinkoa ja iloisia ihmisiä keskiviikosta lauantaihin Helsingin Rautatientorilla. Artikkelissa löytyy edellisten vuosien suosittelut. Tämän vuoden osalta lista päivittyy suosikeilla kunhan päästään lauteille keskiviikkona.

400 oluen juhla

On jälleen heinäkuun viimeinen viikonloppu ja se tarkoittaa, että Helsingin Rautatientorilla paistatellaan päivää pitkissä pöydissä ja maistellaan pienpanimoiden oluita. Suuret Oluet Pienet Panimot (SOPP) on kattaukseltaan laajempi kuin koskaan. Yli kolmekymmentä suomalaista käsityöpanimoa, virolainen ja yhdeksän norjalaista panimoa tuottavat Rautatientorille yli 400 erilaista olutta kepeistä pohjahiivoista muhkeimpiin stoutteihin. Vaikka paino on oluella, siiderin ystävienkään ei tarvitse istua kuivin suin.


28.7.2016

suuret-oluet-pienet-panimot-2016

Keskiviikon avauspäivänä 5000 kävijää!

Jos kattaus on tänä vuonna laajempi kuin koskaan, näyttää myös kävijäennätys rikkoutuvan. Helle suosi iloisia oluenystäviä ja tunnelma oli mahtava. Jono on Fennialle asti klo 16:00-20:00, mutta liikkuu melko nopeasti. Jos et halua seistä jonossa niin Tiketistä saatava priority-lippu voi pelastaa päiväsi. Jos paikka oli keskiviikkona klo 15:30 pullollaan, mitä se tulee olemaan lauantain turistipäivänä?

SOPP:n järjestelyt kehittyvät – hitaasti

Ruokapuolella oli hiukan enemmän valinnanvaraa ja hinnat jotakuinkin järkevällä tasolla. Sipsikojukin oli tajunnut, ettei kymmenen euron perunalastut ole vielä tätä päivää. Ruokavaunut tosin ovat parkissa keskellä aluetta ja vievät kallisarvoista istumatilaa reilusti.

Vesihuolto jatkaa SOPP:n surullisen kuuluisaa linjaa. Vessojen edessä on 20 litran täytettävä hanakannu, josta voi virutella käsienpesuun – sikäli kun sitä on ehditty täyttämään eli harvoin.

Maksupuolella on selkeää kehitystä. Kuvallista henkilötodistusta vastaan voi hankkia maksurannekkeen, jolla ostaminen sujuu tiskeillä.

Vihdoin ja viimein desin annokset ovat täällä

Yhden desin maisteluannokset ja pikkulasit olivat festivaalin kiitellyin uutuus. Ja todella laajasti käytössä. Karkeasti arvioiden puolet ottavat hiukan kalliimman pikkulasin portilta ja pääsevät näin maistelemaan useampia oluita. Yhden desin hinnoittelu on myös Saimaan Juomatehdasta lukuunottamatta pysynyt kurissa. Desin hinta on 1,5€ -2€, kun neljä desiä saa 7-8€. Saimaalla desit alkavat 3€ hinnasta ylöspäin. Raatimme jäättää tästä syystä Saimaan kokonaan maistamatta.

No entäs ne oluet?

Suuret Oluet Pienet Panimot -festivaalin debyyttivuottaan tekevien joukosta nousi selkeästi kirkkauteen oululainen Maistila. Pajan oluet olivat kautta linjan ilahduttavan omaleimaisia, mutta kuitenkin taidolla ja tyylillä tehtyjä. Kerrassaan huikeaa työtä ja ansaitsee kaiken mahdollisen kunnian. Samasta kaupungista tuleva Sonnisaari tekee myös erittäin vahvoja näyttöjä.

*Lisää tärppejä artikkelin lopussa*

Maistilan koko linja on huikea. Erityisesti kuvassa olevat Saison ja Witbier kannattaa käydä maistamassa ennen kuin loppuvat.

Maistilan koko linja on huikea. Erityisesti kuvassa olevat Saison ja Witbier kannattaa käydä maistamassa ennen kuin loppuvat.

Pikkulasi on vihdoin totta!

Pikkulasi ja desin annos ovat vihdoin totta!

SOPP ei pääse maalaisleimastaan tällä virityksellä. No, eihän tänne käsiä ole tultu pesemään...

SOPP ei pääse maalaisleimastaan tällä virityksellä. No, eihän tänne käsiä ole tultu pesemään…

Hinnoittelu, etenkin desin annoksien kanssa on pysynyt pääsääntöisesti lapasessa.

Hinnoittelu, etenkin desin annoksien kanssa on pysynyt pääsääntöisesti lapasessa.


26.7.2016

Vähemmän on enemmän

SOPP järjestetään 14. kerran ja jo aikojen alusta yleisö on pyytänyt tapahtumaan pienempiä laseja ja pienempää minimiannosta. Kaikilla kun ei  ole tarkoitus tintata puolen litran tuoppeja, vaan maistella mahdollisimman monia eri merkkejä. Nyt vihdoin anno domini 2016 järjestäjät ovat taipuneet ja festivaalissa on saatavilla tuopin lisäksi yhden desin maistelulasit – jotka tosin maksavat 5€ eikä niissä ole takaisinlunastusta, niin kuin tuopissa.

Jonottamatta parempi

Viime vuonna Suuret Oluet Pienet Panimot -helsinki lanseerasi varattavat pöydät. 30€ hintaan sai tuopit ja jonottoman VIP-sisäänpääsyn 8 hengelle. Tälle vuodelle pöytävarauksen hinta pomppasi 60%, eli pöydän saa nyt 50 eurolla. Sen lisäksi tänä vuonna SOPP:n on saatavilla ”VIP” -lippu jolla pääsee ruokatelttaan syömään Bryggerin ylläpitämästä buffet-pöydästä. Varmaa on, että pe-la iltapäivinä jono alueelle on sata metriä. Jos haluat säästää itsesi tältä, pelkällä ”priority”-lipulla (15€) pääsee kulkemaan VIP-ovesta sisään.

Edellisten vuosien suosikit

Runsauden pula on näillä kesteillä positiivinen ongelma. Siksi olemmekin helpottaneet urakkaa luomalla suosituslistan perustuen 2015-2013 tarjontaan. Raatimme maistaa vuosittain yli sata olutta SOPP:ssa, mutta siltikään kaikkeen ei ehditä, joten lista on enemmänkin neuvoa antava kuin ainut totuus. Tulosta mukaasi ja lähde nauttimaan.

SOPP edellisten vuosien suosikit

SOPP 2016 Helsinki – olutlista

Eletään vuotta 2016, mutta on edelleen liikaa vaadittu, että Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtuman olutlistat julkaistaisiin verkkoon ennalta. Se helpottaisi suuresti maistelulistan tekemistä. Ja lista varmasti tarvitaan. Kaikkia 400 merkkiä kun ei kukaan pysty maistamaan – ei edes sitä desin lasia. On siis taas tyytyminen ovelta saatavaan, ilmeisesti jonkinlaisista faxeista kyhättyyn vihkoseen. Lisäys 26.7 Mushimalt-blogista löytyy listan sivut kuvina.

Tärppilista

Raatimme ehti maistaa 115 olutta tänä vuonna. Tässä niistä parhaat tärpit. Jos pitää yksi nostaa yli muiden, se on Lammin Sahdin tynnyrikypsytetty Ruisrääkkä – huikea erikoisuus. Saisoneita, etenkin hyviä sellaisia löytyi mukavasti tänä vuonna. 

Beer Hunter’s: Mufloni Pils

Bocks Corner

Bryggeri Helsinki: Dynamo, Supernova Double IPA

Coolhead: Cool, mate

Hopping Brewsters: Resistance

Iso-Kallan panimo: Saison, Biere de Garde, American Ale, Mestari Stout

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas: Imperiaali Sout – bourbon oak

Lammin Sahti: Ruisrääkkä tynnyrikypsytettynä, Ruisrääkkä, Fillari

Lapin Voima: Ruissahti, Mallassahti

Maistila: Kaikki, erityisesti Saison sekä De(t) var de(t)

Maku Brewing: IPA

Mallaskoski: Summer WIPA

Mallaskuu

Malmgård

Mathildedalin Panimo: Pirske

Nokian Panimo

Olarin Panimo

Panimo Hiisi

Plevna

Pyynikin Käsityöläispanimo: Katajasahti, Imperial Stout, Saison

Radbrew

Rekolan Panimo

Ruosniemen panimo: Lomittaja Chardonnay Barrel Edition

Saimaan Juomatehdas: Määrään ohjaava hinnoittelu – annetaan olla

Sonnisaari: Aprikosmos, Pseudovehnä, PSK kaupunni, Rivo, Leskinen

Stadin Panimo: It came from the Cask

Stallhagen

Suomenlinnan Panimo: SOPP weisse, Tin Soldier`s black apple (siideri)

Teerenpeli

Turun Koulu: Portteri

Vakka-Suomen Panimo: Pekoniolut(!)

Taako (Viro)

Wettre Bryggeri (Norja): Silly Saison, Smash APA

AJA Bryggeri (Norja)

Nogne Ö (Norja): Imperial Brown Ale

Låven Mikrobryggeri (Norja)

Bådin (Norja)

Sjouskellern Mikrobryggeri (Norja): India Pale Lager, XXX triple

AASS Bryggerhuset (Norja)

Lervig Aktiebryggeri (Norja): Passion for Sour

Sundbytunet bryggeri (Norja)

www.suuretoluet.fi

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Reseptitaivaan päätoimittaja, viiniasiantuntija ja palkittu oluentekijä.

Kommentoi