Sherry seisoo suotta seinäruusuna

1

Vierestä viedään, taas. Sherry-pullo on tilanteeseen tottunut, mutta ihmettelee miksi sen kaulaan tartutaan niin harvoin? Ulkonäkö on kohdallaan, tuoksu houkutteleva ja maku lupaava, viekoittelevakin. Hinta-laatusuhde on hyvinkin kohdallaan.

Sherry yllättää monipuolisuudellaan

Sherry tulee Lounais-Espanjasta, Andalusiasta, jossa sitä on valmistettu Jerez de la Fronteran, Sanlúcar de Barramedan ja Puerto de la Fronteran kaupunkien sherrykolmiossa vuosisatojen ajan. Sherryjen moninaisuus rakentuu pääasiassa Palomino-rypäleestä tehtyihin viineihin. Tyylit vaihtelevat eleganteista finoista amontilladojen kautta olorosoihin ja lopuksi makeisiin PX-sherryihin.

Väkevöiminen antaa sherrylle voimaa ja kypsyminen monimuotoisuutta

Sherryn valmistuksessa tehdään ensin kuiva perusviini, joka käymisen jälkeen luokitellaan kahden päätyylin mukaan. Finoksi valitaan parempilaatuinen viini ja loppu päätyy olorosoksi. Tyylin määrittelyn jälkeen viini väkevöidään lisäämällä siihen alkoholitislettä.

Sherry saa sille ominaisen kirpeähkön sekä paahteisen arominsa käymisestä korkeassa lämpötilassa sekä kypsymisestä hiivakerroksen, florin, alla. Tasalaatuisuuden takaamiseksi sekoittaminen ja kypsyttäminen tehdään ns. solera-menetelmällä. Siinä nuorta viiniä sekoitetaan vanhempaan viiniin saman verran kuin vanhaa viiniä lasketaan tynnyristä pullotukseen. Lopullinen sherryn makeuden, värin ja vaadittavan alkoholipitoisuuden hienosäätö tehdään makealla rypälemehulla tai mehutiivisteellä.

Sherry saa tyylinsä maaperästä ja tynnyrissä kypsymisestä

Sherryt tuovat monipuolisesti esille. väkevöityjen andalusialaisten viinien luonteikkuuden ja ainutlaatuisuuden.

Finossa sherryn hienostuneen olemuksen aistii tyypillisimmillään. Vaalean oljenvärisen viinin tuoksussa on mantelia sekä hentoa hiivaisuutta ja kuiva maku on raikkaimmillaan heti pullotuksen jälkeen. Finon moniulotteisuuden tavoittaa paahteisissa, mineraalisissa aromeissa ja pitkässä, mantelisessa maussa. Fino on maukkaimmillaan aperitiivina tai tapaksien kumppanina.

Manzanillaksi nimitetään Sanlúcar de Barramedassa valmistettua fino-sherryjä. Atlantin rantakaupungin merellisen viileässä ilmastossa sherrytynnyreiden hiivaketto kasvaa tasaisesti ympäri vuoden. Viinit ovat väriltään vaaleampia ja aromeiltaan hiivaisempia ja normaalia finoa kevyempiä. Maussa voi aistia selkeän suolaisen vivahteen, joka ei kuitenkaan johdu meren läheisyydestä vaan viinin sisältämistä aldehydeistä. Manzanillan tuoksussa sekä maussa on keveyttä ja eleganssia, ja aistimusta täydentää hiivainen sekä lievän mineraalinen piirre.

Amontillado on finon voimakkaampi versio, jossa viini on päässyt hapettumaan, kun hiivakerros on vähitellen kadonnut. Sherryn väri on taittunut keltaisesta ruskehtavaksi ja makuun on tullut lisää voimaa sekä pituutta. Amontilladossa kehityksen voi todeta tuoksuissa ja maussa, joissa esille nousevat hasselpähkinöiden, kuivattujen hedelmien ja tammitynnyrin mausteisia aromeja. Intensiivinen kuiva makunautinto täyttää suun ja viipyy kitalaella hyvin pitkään. Amontillado on ihanteellinen valinta erilaisten keittojen ja liemiruokien juomaksi.

Palo cortado on harvinainen ja poikkeuksellinen sherry. Sitä ei voi tuottaa, vaan se syntyy tietyissä olosuhteissa, joissa sen hiivat alkavat hajota ennenaikaisesti. Finoksi tarkoitettu sherry hapettuu, sitä väkevöidään lisää ja sherryn ominaisuuden saavat oloroson luonteen. Palo cortadoa voisi luonnehtia kameleonttimaiseksi hybridi-sherryksi, jonka tuoksu on lähellä amontilladoa ja maku olorosomainen. Palo Cortado on intensiivinen ja täyteläinen sherry, jossa aistii hasselpähkinää ja kuivattuja hedelmiä.

Oloroso edustaa sherryjen toista päätyyppiä. Sen perusviiniä väkevöidään finoja voimakkaammin ja olorosot kehittyvät täyteläisiksi sekä aromikkaiksi. Sherryssä oloroson paahteisuus ja lämmittävä voima tulevat hyvin esille. Ruskeassa viinissä on rikas, saksanpähkinäinen aromikkuus ja intensiivinen, makea maku. Oloroso maistuu kuivien hedelmäkakkujen tai suolaisten juustojen kanssa.

Makeimmat sherryt ovat aurinkokuivatuista Pedro Ximénez-rypäleistä tehtyjä jälkiruokaviinejä. Pedro Ximénez viinissä sherryn intensiivisyys ja makeus korostuvat uskomattoman täyteläisessä ja monivivahteisissa aromeissa. Viinin täyteläisyys ja suklainen makeus viipyvät kielellä hyvin pitkään ja sopivat hienosti suklaajälkiruokien voimakkaisiin makuihin.

Viinilasillinen:

Manzanilla Deliciosa
Espanja, Jerez, Sanlúcar de Barrameda.
Vaalean oljenkeltainen väri, raikkaan hedelmäinen tuoksu ja kuiva, kevyt ja hiivainen maku.

Amontillado Contrabandista
Espanja, Jerez, Machamudo.
Meripihkanruskea, hasselpähkinäinen sekä vivahteikas tuoksu ja kuivahko, aromikas, ryhdikäs maku.

Palo Cortado Viejo C.P
Espanja, Jerez, Machamudo Alto (single vineyard).
Mahonginruskean sherryn tuoksu on intensiivinen ja täyteläinen maku on tasapainoisen hapokas ja pitkä.

Oloroso Don Gonzalo VOS
Espanja, Jerez.
Vaaleanruskea, hennon pähkinäinen tuoksu ja puolimakea, vivahteikas sekä voimakkaan lämmin maku.

Pedro Ximénez El Candado
Espanja, Jerez de la Frontera. (El Candado=padlock=riippulukko)
Tummanruskea, runsas, viikunainen ja siirappisen paksu sherry, jonka maku on täyteläisen makea ja pitkä.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes

www.viinimies.com

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (6 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

1 kommentti

 1. Lasse Manninen -

  Pari kommenttia miksi sherryyn ei kosketa.
  a. 2003 lokakuu. Silja Europa. Tilaan alkuun ”Tio Pepen”. Juoma saapuu. Väri epäilyttää, viettelevän viherkeltaisen sijaan kevyt rusehdus. Katson lasiin. Lasissa on tympeän hajuista juomaa missä ui about 20 kuollutta kukkakärpästä.
  Valutuskorkista lentäneet sisään, ja ressukat hukkuneet. (Ihana kuolo).
  Vinkkaan piikaa, hän tulee, sanon ”katso lasiin”.
  Hän katsoo lasia, joka on puhdas. Ilme kertoo: ”mitä tuo pösilö luulee?”
  Sanon ”ei lasia vaan lasiin”.
  Elämää suurempi huuto, anteeksianteeksivoikuinkanytedetään……………
  Uusi pullo, ja tuote on täydellistä.

  b. Edesmenneen hotelli Hesperian grilli.
  Tilaan jälkiruoan seuraksi cream sherryn.
  Saan vastaukseksi ”Meillä ei ole mitään makeaa viiniä.”

  c. Mummojuomamaine.

  Sääli. Juoma on aivan ihanaa. Itse osaan suhteuttaa esimerkiksi pilaantunee tuotteen, mutta kun sitä maistaa henkilö joka ei tiedä miltä sherryn kuuluu maistua.
  Ei maista koskaan uudestaan.

Kommentoi