Samppanjan vuosikerta 1996 testissä

0

Mille huippusamppanja maistuu kahdenkymmenen vuoden ikäisenä? Seuraavassa maistellaan kymmenen 1996 vuosikertasamppanjaa Dom Perignonista Pol Rogerin Sir Winston Churchilliin.

Ennätyslämpimän vuoden 1995 jälkeen seurasi toinen huippu, joskin hieman viileämpi vuosikerta 1996. Jälkimmäisessä vuosikerrassa ainutlaatuista oli poikkeuksellisen rehevät aromit. Kummatkin; kypsyys ja hapokkuus oivat niin ikään korkeimmalla tasollaan sitten vuoden 1955. Aluksi ylistetty vuosikerta 1996 sai kuitenkin epäilijöiden joukon kasvamaan viinien kypsyessä. Jotkut viinit menettivät hedelmäisyytensä hyvinkin nopeasti ja jäivät varsin blankoiksi jo heti vuosituhannen vaihteen jälkeen.

Testasimme 10 kappaletta 1996 vuosikerran Pinot-vetoisia samppanjoita ja totesimme rivin hankalaksi (puolisokkona), mutta varsin nautittavaksi juuri nyt anno domini 2016, eli kahdenkymmenen vuoden jälkeen vuosikerrasta. Dom Perignonien jälkeen pisteet hajosivat varsin leveälle.

Dom Perignonin Oenotheque erottui vaativasta rivistä välittömästi, onhan tuolla hintaakin 300-400€ pullo. Pikkuveli sijoittui toiseksi, mutta epäiltiin oliko korkki ollut parhaassa mahdollisessa tikissä?

 

1. Billecart-Salmon: Cuvée N.F.Billecart 12% 1996

(Chardonnay 40% + Pinot Noir 60%)
Talon perustajan Francois Billecartin kunniaksi 1964 kehitettyyn samppanjaan kerätään rypäleet Grand Cru tarhoilta; Chardonnay Côte des Blancsista ja Pinot Noir Montagne de Reimsistä. Viini käy osittain tammitynnyreissä, joka antaa oman säväyksensä aromimaailmaan.
Omenamarmeladia, pinnallinen hapokkuus. Pitkä. Mineraalinen. 2 pst

2. Bollinger: R.D. 12% 1996

(Pinot Noir 70% + Chardonnay 30%)
Madame Bollingerin legendaarinen samppanja, joka maistuu itselleen James Bondille. Pinot Noir 70% + Chardonnay 30% sekoite käy kokonaisuudessaan tammitynnyreissä ja sitä pullokypsytetään jopa 9-vuotta, eli kolme kertaa pidempään kuin apellaatiomääräys edellyttää.
Moniulotteinen, elegantti tuoksu. Laventelia. Tammisuutta, sitruksia, jopa likööriä. Nousevan hapokas. Pitkä. Fiini mousse. Elegantin tyylikäs. 3pst

Bondin lempparin tuoreemmat vuosikerrat eivät ole suuremmin säväyttäneet, mutta tämä kyllä maistui upeasti.

3. Duval-Leroy: Selected 150th Anniversary Cuvée by Lay & Wheeler 12%

 (Chardonnay 50% + Pinot Noir 25% + Pinot Meunier 25%)
Duval-Leroyn kauppakeskukselle tekemä erikoissamppanja.
Tiiviin omenainen tuoksu. Hedelmäinen ja hapokas. Elegantti. 2 pst

4. Henriot: Cuvée Des Enchanteleurs Brut 12% 1996

(Chardonnay 55 + Pinot Noir 45)
1859 perustettu samppanjatalo on edelleen perheomisteinen.
Oksidaatio. Iso aromi. Paahtoleipää ja kukkaisuutta. Yllättäen melko elegantti maku. Takapotkuinen sitruksinen hapokkuus. Hennot kuplat. 2 pst

5. Jacquesson: Extra Brut 12%

(Pinot Noir 57% + Chardonnay 43%) (Dosage 3.5g/l)
Numerosamppanjoista tunnettujen kahden kaveruksen talo on testaillut sampanjan rajoja jo 25 vuoden ajan. Kaikki viinit ovat fillteröimättömiä ja kirkastuvat luontaisesti pitkän kypsytyksen aikana.
Tyylikkään omenainen tuoksu. Aprikoosia. Upeasti oksidoitunut. Harmoninen. Riittävän hapokas. Tyylikäs.4 pst

Mahtava viini tämäkin.

6. Lanson: Gold Label Brut 12.5% 1996

(Pinot Noir 53% + Chardonnay 47%)
Lanson tekee kaikki samppanjansa edelleen ilman malolaktista käymistä eli nuorissa viineissä happoja on niin, että paikat lähtee hampaista.
Keksimäinen. Kypsää omenaa. Hiukan oksidaatiota? Tammi? Tiiviin hapokas. Hyvin pitkä. Haihtuvat kuplat. Hapokkuutensa ansiosta oli helppo tietää Lansoniksi. 2 pst

7. Laurent-Perrier Brut 12% 1996

(Pinot Noir  55% + Chardonnay 45%)
Jo 1800-luvun alussa perustettu sampanjatalo nousi nopeasti neljänneksi suurimmaksi. Talon puhdas tyyli on vienyt heidät mm. Walesin Prinssi Charlesin hovisamppanjaksi.
Elegantti tuoksu, hiukan paahdetta, hunajaa ja sitrusta. Sampanjan jäntevät hapot menevät pitkälle. Raikas. Tyylikäs. Harmoninen. Upea mousse. 3 pst

8. Moet et Chandon: Dom Perignon 12.5%

(Chardonnay 50% + Pinot Noir 50%)
Samppanjan isäksi sanotun munkin Dom Perignonin kunniaksi tehty prestiisi. Vuosikerrat ovat tyypillisiä ajalleen ja tyyliä kehitetään pidemmissä aikaikkunoissa joita kutsutaan nimellä: Plénitudes.
Erittäin mielenkiintoinen aromi. Toffeeta. Hento petroli. Harmoninen. Hapokas. Mousse. 7 pst

9. Moet et Chandon: Dom Perignon OEnotheque 12.5%

(Pinot Noir 50% + Chardonnay 50)
Ihan kuin edellisessä ei olisi tarpeeksi, Dom Perignonista löytyy vielä “superprestiisi” OEnotheque, jota on pidetty pullokypsytyksessä useita vuosia pidempään kuin normaalia Domppaa.
Häivä petrolia, sitruksia, päärynää, tyylikkään elegantti. Intensiivinen, mutta siro hapokkuus. Hento paahteisuus. Mineraalinen ja hyvin pitkä jälkimaku. Selkeä voittaja. 9 pst

10. Pol Roger: Cuvée Sir Winston Churchill Brut 12%

(Pinot Noir 75% + Chardonnay 25%)
Suuren samppanjan ystävän Sir Winston Churchill nimikkoviinin köynnökset ovat istutettu herran ollessa vielä elossa. Niistä tehdään samppanjaa ainoastaan parhaimpina vuosina, joita ovat olleet 1975, 1979, 1982, 1985, 1986, 1988, 1990, 1993, 1995, 1996, 1998, 1999, 2000, 2002 and 2004.
Omenaisuutta, briossia, hapot, mutta hiukan yksioikoinen. Melko lyhyt. 2 pst
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi