Saksalaisten Silvaner-viinien juhlaa 26.-31.8.2019

0

Upeat rypälelajikkeet eivät lopu Saksasta kesken. Jo ilmiöksi muodostuneen keväisen Riesling & Spätburgunder -viikkojen lisäksi tuleekin nyt uusi ruoka- & viinitapahtuma “Merenelävät rakastavat Silvaneria”. Teemaviikkoa vietetään elokuun lopussa. Pilottivuotena teemaravintoloita löytyy Helsingistä kaksi; Carelia ja Sue Ellen. Toisaalta Silvanereista voi nauttia myös kotona, esimerkiksi rapujuhlien merkeissä.

Ylistetty kiviviini

Silvaner on merkittävä rypälelajike Saksan viinihistoriassa. Maan ensimmäisistä istutetuista Silvanereista 1650 -luvulla, aina vuoteen 1960 se oli Saksan viljellyin viinirypäle. Nykypäivänä Silvanerin isoimmat tuotantoalueet sijaitsevat Rheinhessenissä, josta viljelyalaa löytyy 2371 hehtaaria ja Frankenissa 1406 hehtaaria.

Weingut Julius Silvaner ja juomalaulut

Frankenia pidetään Silvanerin kotikenttänä, eikä vähiten siitä syystä, että siellä viini pakataan vielä legendaariseen Bocksbeutel eli pukinkukkaro-pulloon. Itse Johann Wolfgang von Goethe ylisti aikanaan Frankenin ja erityisesti Würzburgin Silvanereita. Syntyi käsite steinwein eli kiviviini, joka kuvastaa paikallista maaperää.

Bürgerspital ja kampasimpukat
Bürgerspital Würzburger Pfaffenberg Silvaner Trocken 2018 on pakattu näyttävään Bocksbeutel-pulloon.

Silvaner kuvastaa kasvupaikkaansa

Ei ole yhdentekevää missä maaperässä viini kasvaa. Silvaner kuuluu niiden rypälelajikkeiden joukkoon, joiden aromit heijastavat erityisen hyvin maata, jossa ne kasvavat.

  • Värillinen hiekkakivi: Päärynä, mehukas, suoraviivainen.
  • Kalkkikivi: Omena, tasapainoinen hapokkuus, lime, eläväinen, kypsytyspotentiaalia
  • Fossiilirikas kalkkikivi: Omena ja päärynä. Silkkinen ja kermainen suutuntuma.
  • Keuper: Aprikoosi, mausteinen aromi, mehukas, hieman greippisen bitterinen jälkimaku
  • Lössi: Keltaisia hedelmiä, pyöristyneet hapot.
  • Merkeli: Eksoottisia aromeja, mehukas, täyteläinen ja intensiivinen, pitkä jälkimaku

Ravintolaelämyksiä Helsingissä

Töölön Carelia ja Sue Ellen Etelärannassa ovat teemaviikon ravintolat. Niistä löytyy valikoitujen Silvaner-tuottajien maistiaisia, teeman mukaisilla ruoka-annoksilla ryyditettynä. Sue Ellenissä on esillä mm. Rheinhesseniläisen Weingut Juliuksen sekä Frankenilaisen Weingut Horst Sauerin viinit. Rapujuhlat voi varata ravintolan upean tunnelmalliseen viinikellariin, vaikka 30:lle hengelle.

Ravintola Careliasta löytyy pienen kulttituottaja Stefan Vetterin natural-tyyliset viinit; Sylvaner 2017, Sylvaner Longue Tongue 2017 ja Sylvaner CK 2013. Erityisesti näistä jälkimmäinen on viini, jota kannattaa saapua maistamaan kauempaakin. Hallitun tammioksidaation omaava Silvaner, jossa on skarppi hapokkuus ja sileän kuiva jälkimaku – paketti, joka jäi lähtemättömästi mieleen.

Merenelävät rakastavat Silvaneria

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi