Ruffinon klassinen fiasko tekee paluun

0

Klassinen matkamuistopullo ja kynttilänjalka tulee uudelleen – nyt modernisti muotoiltuna. Reseptitaivas tarjoaa kuvan ja maistiaiset – ensimmäisten joukossa maailmassa!

          

Täydellinen fiasko

Todetaan heti alkuun että fiasco (tai fiasko) tulee italian sanasta fiaschi. Tällä sanalla kyseistä pulloa kutsuttiin, eikä siinä ollut kyse kompuroinnista tai epäonnistumisesta. Päinvastoin.

Pullon pullea muoto juontaa juurensa jo 1500-luvun italiaan, jossa lasimestarit alkoivat korvata nahkaisia vesipusseja lasisilla pulloilla. Siitä vuosien saatossa pullon pohjaan alettiin punoa olkiköynnös, jolla oli useitakin tarkoituksia. Se suojasi pulloa kuljetuksissa hevosvankkureiden laahustaessa kuoppaisilla teillä. Olki myös suojasi viiniä haitalliselta auringonvalolta. Olkeen oli myös helppo punoa kantonauha ja näin saatiin useita pulloja punottua yhteen ja kannettua markkinoille tai pelloille. Viini oli entisaikoina tärkeä energianlähde. Maajusseilla ei usein ollut pelloilla muuta evästä kuin suolattua leipää, oliiviöljyä ja viiniä.

 

Ruffinon historiallinen chianti

Ruffinon tila perustettiin jo armon vuonna 1877. Tila alkoi jo aikaisessa vaiheessa käyttämään traditionaalisia fiasco-pulloja chiantilleen ja Ruffino olikin ensimmäinen chianti viini jota alettiin viemään Italiasta muualle maailmaan. Ajan myötä brändi kasvoi niin vahvaksi että alettiin puhua Ruffinon chiantista aina kun puhuttiin alueen perusviinistä.

Viisikymmentäluvulla Ruffinon chianti muodostui taiteilijapiirien juomaksi. “La Dolce vitasta” tuli ankarien sotavuosien jälkeen tavoiteltu elämäntapa ja hyvä viini olkipohjaisessa pullossa symboloi sitä vahvasti. Ruffino piti chiantinsa hinnan maltillisena, joten keskiluokallakin oli varaa viiniin – ja näin myös se pystyi hyvin samaistumaan elokuvataiteilijoiden makeaan elämään.

 

Fiasco-pullo tulee taas

Meistä jokainen ei ole maistanut Ruffinon chiantia fiascosta mutta varmaan jokainen on sellaisen pullon jossain nähnyt? Mummonmökin ikkunalla kynttilänjalkana tai ravintolan katossa roikkumassa koristeena. Pölyttynyt pullo kirjahyllyssä matkamuistona. Pullo oli ikoni mutta se hävisi käytöstä 80-luvun jälkeen epäkäytännöllisyytensä vuoksi.

Nyt vuonna 2012 fiasco tekee paluun. Kourallinen alan ihmisiä oli kutsuttu Altian toimesta La Famiglia-ravintolaan Helsingissä jossa Ruffinon markkinointijohtaja Christian Bottegal innostuneesti avaa paperikääreitä tuotteen ympäriltä ja paljastaa modernisoidun fiasco pullon johon on pakattu Ruffinon Chianti Superiore D.O.C.G. Pullo on tätä ennen ehditty julkistaa lehdistölle vain saksassa, joten etuoikeutettuina saamme hypistellä sen muotoa.
Kovin moni ei ole koko maapallolla vielä pitänyt tätä kädessään!

Ja hienollehan se näyttää! Itseasiassa todella hienolle! Ei alkuunkaan teennäinen markkinointikikka niin kuin tässä olisi helposti voinut käydä. Selvästi tunnistaa mikä pullon esikuva on tosin tämä versio on hyvin moderni ja hillitty. Pullonpohja on nyt paperinarua oljen sijaan ja se tuotetaan Toscanassa kestävän kehityksen periaatteiden mukaan – niin kuin kaikki muukin Ruffinon tiloilla.

 

Ruffinon markkinointijohtaja Christian Bottegal esittelee ylpeänä modernisoitua fiascoa. 

 

Ruffinon Chianti Superiore D.O.C.G

Tuoksussa on rehevää marjaisuutta, aavistus hapankirsikkaa ja tummaa luumun sävyä. Mukavan monipuolinen tuoksu tulee blendistä jossa on käytetty 70% sangiovesea, 10% syrah, 10% merlot ja 10% Cabernet Sauvignonia.

Maultaan viini on hyvin freesi ja sen raikas hapokkuus nostaa varsin tasapainoisen viinin mukavaan huippuun. Superiore merkintä tarkoittaa Italiassa sitä että viini tehdään osittain Chianti Classicon säännöillä ja Ruffinon Chianti Superiore D.O.C.G löytääkin varmasti paikkansa hieman parempana pöytäviininä pitkillä illallisilla. Alkuperälleen uskollisena hinta on pidetty maltillisena ja litran (huom. tosiaan litra) pullon tulee saamaan Alkosta marras-joulukuussa 18€ tietämiin.

Jos ei malta siihen asti odottaa niin La Famiglian listalle viini ilmestyy jo ensi viikolla. Se on tottakai myös esillä viini, ruoka & hyvä elämä 2012 -messuilla ensi viikonloppuna.

La Famiglian erinomainen antipasti-lautanen.
  

 

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi