Roseeviini on kuuman kesäpäivän piristys

0

Roseeviinin kulutus ja tarjonta lisääntyvät sitä mukaa kun kesälämpötilamme nousevat. Ilmiö on äärimmäisen tervetullut, nimittäin roseeviiniin on helppo ihastua!

Kuuman kesäpäivän juoma numero 1

Kesän 2010 etelä-eurooppalaiset lämpötilat olivat hyvin tervetulleita ja niiden seurauksena tuli opittua myös viinistä jotain aivan uutta. Roseeviini on ollut suomessa kummajainen, eikä tarjontakaan päätä huimaa. Tässä on klassinen muna-kana ilmiö. Kysyntä luo tarjontaa. Kun ei tarjota, ei osaa kysyä. Kun kysyt suomalaiselta mitä roseeviini on niin 80% vastaa Aperiittaa – hyi, en juo! Ennakkoluulot ovat vahvoja ja usein pahasti pielessä.

Ymmärtääksemme tätä hienoa viinilajia meidän on luotava katsahdus Roseen syntysijoille keski- ja etelä-eurooppaan. Roseen vannoutuneimmat fanit löytyvät Ranskan Provencesta ja Rivieralta, jossa roseviinin tuotannosta vientiin liikenee vaivaiset 15%. Tämän huomaa hienosti esim. Nizzan katukuvassa keskikesällä. Hyvin usealla kahvila-asiakkaalla on lasissa viileän raikasta roseeta, joka sopii helteiseen päivään huomattavasti paremmin kuin kepeinkään punaviini.

 

Roseeta valmistetaan kahdella tapaa

Kuorikontakti

Punaisest rypäleet murskataan ja annetaan olla parista tunnista pariin päivään viinimehussa, jolloin pieni osa kuoren väristä ja runkoa tuovasta tanniinista siirtyy mehuun. Tämän jälkeen kuoret poistetaan ja aloitetaan käyminen. Kuorikontaktin pituus määrää värin ja sen miten ”punaviinimäistä” roseesta tulee.

Saignee

Punaviinin sivutuotteena saatavaa roseeta kutsutaan Saigneeksi. Kun punaviini on murskattu käymisastiaan, siitä voidaan valuttaa osa mehua pois siksi että saadaan jäljellä olevaan punaviiniin enemmän intensiteettiä. Tätä ylijäämäosaa kutsutaan Saigneeksi ja siitä voidaan valmistaa roseeviini.

 

Roseen makukirjo on Hyvin laaja

Maultaan roseet vaihtelevat hyvin kevyistä ja kukkaisista – tuhdin tammisiin ja hedelmäisiin viineihin. Kevyitä ja elegantteja viinejä löytyy merkinnällä; Rose d`Anjou – alueena Ranskan keski-Loire. Provencen roseet ovat yleensä hieman voimakkaampia, hapokkaampia ja hedelmäisempiä joskin ne ovat usein yksioikoisia ”maalaisroseita”. Chile on myös kunnostautunut roseeviinin tekijänä ja sieltä tulevat tuotteet ovat hyvinkin ryhdikkäitä, makeita ja hedelmäisiä.

Roseet ovat hyvin monikäyttöisiä viinejä, joko ruoalle tai ilman. Erityisesti grillattu broileri tuntuu olevan roseen hyvä ystävä. Erilaiset salaatit, kalaruoat ja jopa kevyet liharuoat käyvät hienosti alttarille oikein valitun roseen kanssa. Roseessa tuntuu myös olevan erinomainen hinta-laatusuhde, ehkä sen takia ettei tähän viinilajiin ole päässyt syntymään yliarvostuksen tuomaa ylihinnoittelua.

Reseptitaivas toivoo jälleen paahteista kesää pohjolaamme ja suosittelee sukellusta roseeviinin virkistävään maailmaan. Alkosta löytyy allaolevista muutama. Yksi hyvä paikka metsästykseen on Tallinnan Winestore ja sen viereinen Rimi.

 

Roseet pruuvissa:

Minuty rose 5/5 tähteä
Alkon tilausvalikomassa.

 

Santa digna rose 4/5 tähteä
Alkon valikomassa.

Raimat Rosado frutal 3/5 tähteä
Intensiivinen mutta hiukan pidättyvä tuoksu. Hunajaisen makeuden lisäksi melko tiukka alkoholi punkee nenään. Raimat brändi tietysti vakuuttaa, joten maistamaan on päästävä.
Rehevä ja leveä marja valtaa suun. Optimaalinen hapokkuus – aromeissa käydään mansikasta omenankuoreen. Melko juhliva makuyhdistelmä mutta uunibroilerin kanssa juoma tasaantuu ja esittää elengantin ruokajuoman piirteitä. Jälkimaku on vähintäänkin riittävä. Erinomainen ruokaviini, miksei helteisenä päivänä menisi tällaisenaankin?

Penascal rosado 1/5 tähteä
Alkon valikomassa.

Fortant Merlot Rosé 2/5 tähteä
Alkon valikomassa.

Jean Valestrel Rosé 5/5 tähteä
Hennon aprikoosin värinen rosee, joka tuoksauttaa rehvakkaasti sitruksia. Kuuman alueen (Ranska, Provence) Roseena juoma on melko pyöreä mutta siitä löytyy runkoa tukeva hapokkuus. Moniulotteinen maku tarjoaa mm. appelsiininkuorta. Tapas-pöydän suolaisten palojen kanssa Jean Valestrel nostaa esiin hienoisen makeuden joka toimii upeasti. Hieno rosee ja mihin hintaan; 6,25€ naapurimaasta! Ehdoton tuliainen. Tapas-pöytään.
Winestore, Tallinna

Remy Pannier Rosé d’Anjou 4/5 tähteä
Alkossa sekä
Winestore, Tallinna

La viele ferme rose 3/5 tähteä
Kiva hapokkuus sekä tuoksussa että maussa. Vaikka viini on kuiva, suussa tuntuu hedelmäinen viettelevä makeus jossa hieman mansikkaa. Timakka hapokkuus kuitenkin tasaa juoman selkeäksi. Kunnon maalaisrosee, joka ei pelkää lihaakaan lautasella. Kokeilisin juustosalaatin kanssa.
Vinexus

Carsin rose 3/5 tähteä
Hiukan persikkaa ja kypsää mansikkaa nousee lasista. Maku on reilu. Hedelmäinen ja raikas – reippaasta rungosta huolimatta. Tasapainon ja aavistuksen pirskahteleva uutos, joka menee pitkälle ryhdikkääseen tammeen. Täytyy antaa hengittää hetken, muuten tunkkaisuus saattaa jyrätä. Uunibroileria ja reippaat juurekset olisivat upea yhdistelmä tämän kanssa.
Carsin verkkokauppa

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi