Parsasushia, tahinia ja karhunlaukkaa Riesling & Spätburgunder-viikoilla

0

Viimeksi päivitetty

Ravintolatapahtuma Riesling & Spätburgunder-viikot laajenee vuosi vuodelta. Kävimme tutustumassa Helsingin ja Espoon tapahtumaravintoloihin sekä niiden teemaviikkojen tarjontaan. Mukaan mahtuu upeita ruokaulottuvuuksia Japanista suomalaiseen metsään ja tietenkin sielukkaita saksalaisia viinejä.

Sushibar + Wine

Japanilaiset maut, etenkin sushi, sopii aromaattisille saksalaisille Rieslingeille täydellisesti. Sushibar + Wine:n kevään sesongissa löytyy herkullisia parsasta tehtyjä Maki- ja Nigiri-susheja. Talon oma Rheinhesseniläinen Riesling on laadukas luomuviini, mutta kannattaa kokeilla myös ekslusiivisesti hovihankkija Viinitielle pullotettu Immich-Batterieberg Engelwehr Riesling Kabinett Trocken. Sen hedelmäisyys sopii loistavasti tasoittamaan esimerkiksi siika-shiromasun mausteisuutta.

Riesling Spatburgunder-viikot 2019 sushibar wine

Kosmos

Legendaarinen Kosmos lähtee Riesling & Spätburgunder-viikoille kolmen ruokalajin teemamenulla, jolle sovitellaan Rheingaun arvostetuimpiin pientuottajataloihin lukeutuvan Toni Jostin viinejä.

Viinintekijä Cecilia Jost on ravintolassa 23.5 pitämässä tastingia, jossa maistetaan menun kolme viiniä sekä yksi yllätys, jonka hän ottaa mukaan kellaristaan. Tastingin hinta on 20€, joka tarkoittaa, että kannattaa varata paikka ajoissa.

Toni Jostin lisäksi Kosmos on rakentanut teemaviikkojen kunniaksi laajennetun viinilistan, joista nautitaan niin kauan kuin tuotteita riittää.

Riesling Spatburgunder-viikot 2019 Kosmos
Kosmoksen menun avaa herkullinen yhdistelmä parsaa, kuhaa ja karhunlaukkaa. Pääruoaksi pitkään haudutettu poron Osso Bucoa. Jälkiruoaksi kielen mukanaan vievä karamellisoitu pannukakku.

Ravintola Werner

Tänä vuonna Wernerin viinivastaava Jaakko Jokio hakee teemaviikoille muutakin kuin Rieslingiä. Alkuun hän esittelee nousevasta rypäleestä, Scheurebesta tehdyn Pet-Nat -kuohuviinin, joka avaa aistit hyvälle aterialle. Scheureben aromit kohtaavat erityisen hyvin mintulla maustetun hummuksen parina.

Riesling Spatburgunder-viikot 2019 Werner Jaakko
Wernerin Jaakko Jokio tuo omaleimaista tarjontaa Riesling & Spätburgunder-viikoile tänäkin vuonna.

Wernerin ruoka on bulevardin oman “kortteliravintolan” mukaista; Turkki-Kypros-Kreikka ovat inspiraation lähteet. Ravintola Wernerin tavaramerkki, Väyrysen leipomon grillattu perunarieska tarjoaa pohjan upealle makumatkalle. Leikkelelautasella on tarjolla huikea makuelämys ilmakuivatusta mangalitza-possusta, jonka sanotaan olevan “Kobe beef of pork”.

Riesling Spätburgunder-viikot 2019 Werner kana

Prässätty ja hiiligrillissä raidat saanut kana saa uskomaan, että tämä arkipäiväistynyt lintu voi olla vielä ravintolalistojen uusi musta. Kana-annos tarjoillaan maukkaan tomatillo-salsan ja pistaasin kanssa. Tämä ilmestys kannattaa ehdottomasti käydä maistamassa, joko Weingut Leiner Ilbesheim Weißer Burgunder 2014 tai huipputyylikkään Georg Mosbacherin Riesling Ungeheuer GG 2013 kanssa.


Designravintola Eevert

Alvar Aallon insinööritaloon lokakuussa 2017 auennut ravintola on keskittynyt skandinaaviseen ruokafilosofiaan ja suomalaiseen designiin. Varsin isosta, 140 paikkaisesta ravintolasta löytyy mm. Lars Sonckin pöydät ja Kukkapuron sohvat. Kattauksessa käytetään luonnollisesti Iittalaa

Riesling & Spätburgunder-viikoilla 800 vuotta vanha, eeppinen viinitalo Schloss Vollrads tuodaan osaksi Eevertin keväistä teemamenua. Mielenkiintoisena avauksena parsalle, ketunleiville ja hollandaise-kastikkeelle tarjotaan upeasti hunajaisella tavalla ikääntynyt 2010 Schloss Vollrads Riesling Erstes Gewächs. Paistetun siian kanssa tulee uutta perunaa ja hernepyreetä sekä korvasienikastiketta. Lasissa tuorearomisempi, mutta myös tyylikäs, 25-vuotta vanhoista köynnöksistä kerätty Schloss Vollrads Riesling Alte Reben 2016.

Kevätkananpojan, tumman raparperikastikkeen ja naattikasviksien kanssa maistetaan luonnonhiivalla käytetty, suodattamaton Thörle Spätburgunder 2017, joka kasvisten sokerien avulla nousee erittäin nautittavaksi yhdistelmäksi.
Jälkiruoka haastaa viinin toden teolla. Kuusenkerkkämarinoitua mansikkaa, valkosuklaamoussea, murokeksiä sekä Napue-ginistä tehty sorbetti. Schloss Vollrads Rheingau Riesling Auslese 2011 suorittaa vaikean tehtävän katkeroisen ginin kumppanina häkellyttävän hienosti.

Riesling Spätburgunder-viikot 2019 eevert (2)

Ravintola Base

Tavanomaisesta poikkeava kauppakeskusravintola Base avaa Espoon tietä Riesling & Spätburgunder-viikoille. Kaliforniasta Suomeen kotiutunut ja tavanomaisesta poikkeavan eloisa sommelier Eliah Nelson johdattelee asiakkaansa saksalaisen Rieslingin maailmaan neljän viinin tastingilla – 20€ hintaan.

Riesling Rüdesheimer Burgveg 2018  Simppeli entry-viini, jossa Rheingaun alueen mineraalit löytyvät lopussa.
Philipp Kuhn Kallstadter Steinacker Riesling Trocken 2017 tarjoaa jo enemmän ulottuvuuksia; hentoa petroolia, upeat hapot. Tyylikäs viini.
Paradies Riesling Feinherb 2017 edustaa reippaammin jäännössokeria sisältävää viiniä, jossa erittäin mielenkiintoinen aromikirjo.
Moselista tuleva Max Ferd. Richter Riesling Zeppelin 2017 on tuorearominen, persikkainen ja kepeän maukas. Hedelmäistä makeutta on reippaasti, mutta myös huikeat hapot. Yllättävän hyvä yhdistelmä karitsan kanssa!

Viinien kanssa palan painikkeeksi ravintola Base tarjoilee sesonkiruokaa, kuten muun muassa ahventa, parsarisottoa, karitsaa ja korvasienikastike. Merkille pantavaa on, että niin ruoan kuin viininkin hinta tippuu merkittävästi vartin junamatkan päässä Helsingin keskustasta. Ehkä tämän takia ravintola Base on lähes täynnä normaalina tiistai-iltana.

Riesling Spätburgunder-viikot 2019 Base

www.rieslingviikot.fi

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi