Riesling-reseptit

Riesling sponsorisivubanneri

Sponsoroitu sivu

Suomalaisten suosioon nousseet 50° Riesling -reseptit ovat taas täällä sinun iloksesi! Joka kuukausi tälle sivulle ilmestyy ajankohtainen ja helppotekoinen ruokaohje, nimenomaan tälle viinille räätälöitynä. Muistathan, että hanapakkauksen lisäksi tämä upea saksalainen valkoviini on saatavilla nyt myös pullossa. Tuotteet on helppo tilata Alkon verkkokaupasta tai kysyä lähimmästä myymälästä. Nautinnollisia kesäpäiviä!

Riesling-rapupasta

Ainekset neljälle

  • 300g spagettia tai linguinea
  • 200g tiikeriravunpyrstöjä tai kotimaista ravunlihaa
  • 2 dl 50º Rieslingiä
  • 4 siivua pancettaa tai pekonia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1-3 tuoretta chiliä
  • 1 lime (luomu mielellään)
  • 1 nippu ruohosipulia
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria

Valmistele tiikeriravunpyrstöt paistoa varten (sulata ja kuivaa). Voit tehdä rapupastan myös kotimaisen rapukauden antimista, joskin hieman kärsivällisyyttä ja aikaa perkaaminen vaatii.

Laita pasta kiehumaan reilusti suolattuun veteen. Pastan pitää jäädä napakaksi. Kun pasta kiehuu, ota keitinlientä pari desiä talteen.
Siivuta pancetta tai pekoni. Kuori ja silppua valkosipuli. Halkaise chili ja poista siemenet. Leikkaa chili pieneksi silpuksi. Raasta limenkuori talteen.

Laita isolle pannulle pekonisilppu. Lisää lämpöä hiljalleen niin, että pekonista tulee rapeaa. Siirrä pekonit pois pannulta sivuun odottelemaan – älä huuhtele pannua.

Lorauta samaan pannuun oliiviöljyä ja paista valkosipulisilppua hetken aikaa. Lisää myös ravut ja mausta pippurilla sekä chilillä. Paista minuutti ja lorauta riesling sekä purista limenmehu pannulle. Keitä kasaan niin kauan, että neste on lähes haihtunut.

Lisää keitetty pasta sekä rapeat pekonit myös pannulle ja sekoita rapupasta hyvin. Mehukkuutta saat lisäämällä pastan keitinvettä tarpeen mukaan.

Lisää limenkuoriraaste, sekoita ja pyöräytä pastakeko lautasille niin, että rapuja jää annoksen pinnalle. Koristele riesling-rapupasta ruohosipulilla.


Riesling-sillit

Tulosta sivu mukaasi kauppareissulle.

Kesän kalaherkkumme silli saa uuden säväyksen jalosta rieslingistä. Annospaloiksi tehtynä, silli sopii vaikkapa juhlien vetonaulaksi.

Ainekset: kahdeksalle alkupalana
Valmistusaika: vuorokauden marinoiminen

  • 150g sillifileitä (suolattu tai kevytsuolattu, ei kuitenkaan matjessilli)
  • 2 dl 50º Rieslingiä
  • 0,5 dl valkoviinietikkaa
  • 1 dl sokeria
  • muutama kokonainen valkopippuri
  • luomusitruuna
  • tilliä

Sillin kaveriksi

  • majoneesia
  • uusia perunoita
  • cocktail-haarukoita tai tikkuja

Jos käytät suolasilliä, se täytyy liottaa ennen marinointia ohjeen mukaan. Kevytsuolattu silli käy sellaisenaan.

Mittaa pieneen kattilaan riesling sekä valkoviinietikka. Keitä marinointilientä kasaan pari minuuttia kovalla lämmöllä. Siirrä sivuun ja sekoita joukkoon myös sokeri, valkopippurit, tillinvarsia ja luomusitruunasta muutama siivu. Jätä liemi jäähtymään.

Siivuta sillifilee nätiksi sentin ohueksi siivuksi. Kun marinointiliemi on jäähtynyt, sekoita sillit siihen ja siirrä jääkaappiin seuraavaan päivään.

Tarjoilu:
Keitä uudet perunat napakoiksi, eli ne pitää ottaa hieman kovina kiehuvasta vedestä, koska perunat kypsyvät yli hyvin helposti. Jätä höyryämään kannen alle.

Halkaise uudet perunat. Pursota leikkauspinnalle hieman majoneesia. Tökkää tikkuun ensin sillinsiivu ja sitten perunanpala pohjaksi.

Tarjoa alkupalana lasillisen 50º Rieslingin kanssa.


Lohilastut ja riesling-majoneesi

Tulosta sivu mukaasi kauppareissulle.

Sävykkään riesling-majoneesin ansiosta nämä lohilastut ovat maistuva alkupala – vaikka kesän juhliin.

Ainekset, n. 30 lohilastua

  • 1 pussi ruislastuja tai nappeja
  • 200g graavilohta
  • 100g pakasteherneitä
  • 1 vihreä omena
  • 1 pätkä purjoa
  • tilliä

Riesling-majoneesi

Kaada riesling pieneen kastikekattilaan. Lisää myös sitruunamehua mukaan ja keitä kasaan niin, että jäljelle jää noin puoli desiä. Ole tarkkana kiehuttamisen loppuvaiheessa, ettei viini mene siirapiksi ja pala. Jätä jäähtymään.

Ryöppää herneet nopeasti kiehuvassa vedessä, kaada kuuma vesi pois ja kylmää tilalle. Siirrä herneet hetken päästä siivilään kuivumaan.

Leikkaa purjon vaaleammasta osasta 15 cm pätkä. Kuori uloimmat kerrokset ja pese jos näkyy multaa. Leikkaa veitsellä mahdollisimman pieneksi silpuksi ja laita kulhoon.

Silppua graavilohi sekä tillin varsia kulhoon. Kuori ja silppua myös omena hyvin pieneksi kuutioksi ja lisää kulhoon. Lisää lopuksi herneet siivilästä seokseen.

Sekoita majoneesia, kasaan keitettyä rieslingiä 2-4 rkl ja suolaa makusi mukaan. Lisää majoneesi muutamalla käännöllä lohiseoksen joukkoon.

Hetkeä ennen tarjoilua, laita jokaisen ruislastun päälle noin 1 rkl lohi-majoneesiseosta ja koristele ruislastut tillinoksilla.

Tarjoa alkupalana lasillisen 50º Rieslingin kanssa.