Riesling & Co -Viikot vuorella

0

Jos Mänttäläiseltä kysyy, niin Suomesta löytyy Haltin lisäksi toinenkin vuori; Mäntänvuori. Haltilla tosin ei palvelu pelaa niin hyvin kuin täällä. Viinitupa Vuorenmaja kestittää huipulle kapuajia reippaalla ruoalla ja saksalaisilla viineillä, joita voi tilata myös näppärissä maistelupaketeissa.

Puuteollisuuden ympärille perustetusta Mäntästä löytyy mielenkiintoinen viinitupa. Sijainti Mäntänvuoren päällä, kuusien kätköissä herättää ajatuksen alppimaisemista. Vuorenmaja eli ”huvimatkatupa Mäntänvuorelle hiihtäjiä varten” valmistui vuonna 1928 G.A. Serlachius Oy:n 60-vuotisjuhlia varten. Nykyinen Viinitupa Vuorenmaja tarjoilee pääosin saksalaisten pientilojen viinejä, oluita ja alppimaille tyypillisiä ruokia. Täydellinen paketti Riesling & Co -Viikkoja silmällä pitäen.

Ulkoapäin vuorenmaja näyttää nimensä mukaiselle. Ja näkymät lähes 100 metriä Kuoreveden pintaa korkeammalta ovat huikaisevat. Metsätehdas näkyy kokonaisena, jättimäisenä kolossina puiden keskellä, kuin muistuttaen mistä Mänttä on syntynyt ja elänyt. Sisään astuttaessa Vuorenmaja on juuri niin sympaattinen ja tunnelmaltaan lämmin, kuin ulkoa voisi olettaa.

Schloss Johannisbergin naapurin, Weingut Trenzin Riesling Sekt Brut sopii alkuun. Toisaalta kannattaa myös huomioida hiukan jäännössokeria sisältävä Scheurebe (Rolf Simon). Scheurebe, etenkin kuohuvana, on meillä Suomessa harvinaisuus.

Riesling & Co -Viikkojen kuuden annoksen menusta voi valita itselle sopivat ruoat nälän ja maun mukaan. Alkuun kevyempänä starttina olevan parsakeiton saa kahtena kokona. Tuhdimpaan nälkään on lohta, schnitzeliä, kinkkua ja parsaa sekä pastaa valkoviinikastikkeessa.

Saksalaisia viinejä riittää viinilistalla reilusti. Teemaviikoilla näitä on myös kasattu näppäriin kolmen viinin tasting-paketteihin; Rieslingiä kuivasta makeaan, kolmen laakson kuivat Rieslingit ja Spätburgunder-värisuora.

Kolmen viinin maistelupaketit ovat 15-18€. Mukana tulee juustoa ja keksiä.
Herkullinen kuohuviinillä aateloitu parsakeitto herättää ruokahalun.
Lohi on hienosti paistettu. Vielä mehukas sisältä. Paistopinta maistuu, kuten kuuluukin.
Miehekäs schnitzel. Ja täydellisen rapea. Näitä ei edes nuijita etukäteen valmiiksi kuivumaan, vaan keittiöstä kuuluu pauke tasaisin väliajoin.

Viinilistalta löytyy paljon maistettavaa

Viineistä kannattaa erityisesti huomioida S.A. Prüm – Prüm Blue Riesling Kabinett. Moselin sinisessä liuskekivessä kasvanut viini sisältää melko tyypillisen Moselin soundin. Trenzin Steinhaus Riesling Trocken on myös tyylikäs viini, jossa maaperä antaa aromiin mielenkiintoisen aniksen häivän.

S.A. Prümilta löytyy myös raikashappoinen Pinot Noir Rose, jota voisi kuumana kesäpäivänä kumota Vuorenmajan näköalaterassilla useamman lasin.

Moselista tulee muutakin kuin Rieslingiä, mutta harvinaista se on. Siksi kannattaakin maistaa Spätburgunder Rotwein trocken – Weingut Frieden-Berg kun sitä on kerrankin tarjolla. Metsämarjainen ja kepeähkö viini on viileän raikas ja erittäin tasapainoinen.

Viinitupa Vuorenmaja on varsin ainutlaatuinen näköalakokemus muuten kovin matalassa maassamme. Ravintola houkutteleekin asiakkaita laajalla säteellä, turisteja unohtamatta. Tästä syystä, etenkin nyt Riesling & Co -Viikkojen aikana kannattaa varata pöytä etukäteen.

www.vuorenmaja.fi

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (3 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi