Vastustamattomat perunarieskat

1
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (196 arviota)
Loading...

Taas yksi syy tehdä perunamuusia reilusti enemmän kuin on sillä hetkellä tarvis. Seuraavana päivänä siitä voi pyöräyttää vastustamattomat perunarieskat.

Ainekset 10 perunarieskaan

6 dl perunamuusia
2 kananmunaa
2 tl suolaa
5-6 dl vehnä-, ohra- tai grahamjauhoja

Sekoita jäähtyneeseen perunamuusiin munat, suola ja jauhot. Älä vaivaa liikaa. Levitä pellille pieniä kakkaroita, käytä jauhoja apuna. Pistele kakkaroihin haarukalla muutamia pistoja.

Paista perunarieskoja 225 asteisessa uunissa reilut 10 min, niin kauan, että rieskat ovat saaneet vähän väriä. Voit myös esipaistaa perunarieskat uunissa ja pyöräyttää pannulla juuri ennen tarjoilua.

Voitele perunarieskat voisulalla ja nauti lämpimänä.

Rieskan historia

Rieska on suomalaista perinneruokaa satojen vuosien takaa, joskin ympäri maata tämä ohut nostattamaton leipä tehdään varsin eri tyyleillä. Koilismaalla rieska tehdään ohrasta ja se on varsin kovaa purtavaa kun taas Etelä-Karjalassa muhevan pehmeä perunarieska tuntee myös nimen leposka tai lepuska. Yhteistä eri maankolkille on, että kaikki pitävät omaa rieskaa juuri ainoana oikeana.

Rieska valmistetaan ohrasta, kaurasta tai perunasta ja siihen lisätään vehnää sitkon aikaansaamiseksi. Suomen lisäksi myös ainakin ruotsissa tehdään rieskaa, jossa se tunnetaan nimellä tunnbröd. Ruotsalaista rieskaa saa erilaisten täytteiden kanssa jopa paikallisista nakkikioskeista.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

1 kommentti

Kommentoi