Tsekkiläinen kaalipiirakka

1
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (6 arviota)
Loading...

Tsekeissä kaalipiirakka tehdään hapankaalista ja se makeutetaan Pils-oluesta tehdyllä siirapilla. Kääretorttutyyliin käärittynä näitä paistelee usemman kerralla – vaikka juhliin.

Ainekset kuudelle

  • 500g voitaikinaa (kaupastakin saa ihan kelvollista)
  • 400g hapankaalia
  • 2 porkkanaa raasteena
  • 3 dl pils-olutta
  • 3 rkl vaaleaa siirappia tai sokeria
  • suolaa ja pippuria
  • 1 kananmuna

Lorauta olut ja siirappi kattilaan kiehumaan. Kuori ja raasta porkkanat sekaan. Purista hapankaalista ylimääräinen mehu pois ja lisää myös kattilaan. Jätä hautumaan hissukseen kannen alle välillä sekoittaen.

Sillä välin voi valmistaa voitaikinan (tai sitten vaan kaulia sen kaupan valmiista paketista). Kauli voitaikinasta mahdollisimman iso suorakaide leivinpaperin päälle, pitkät sivut ylös ja alas.

Uuni lämpenemään 180 astetta.

Kun hapankaali on kiehunut vartin verran, siivilöi keittoliemi pienempään kattilaan ja jätä kaalit ja porkkanat valumaan kuivaksi. Keittolientä keitetään niin kauan, että se alkaa sakeutumaan siirapin oloiseksi. Sitten se sekoitetaan kaalin joukkoon.

Levitä kaaliseos tasaisesti voitaikinalevylle ylintä viidennestä lukuunottamatta. Suolaa ja pippuria kaalin päälle. Sekoita kananmuna ja voitele paljaaksi jätetty ylin viidennes kananmunalla.

Kaalipiirakka kääritään rullalle kuin kääretorttu, eli aloitetaan alareunasta ja aletaan kääntää pikkuhiljaa eteenpäin leivinpaperia apuna käyttäen. Homma onnistuu hienosti, kun alkuun pääsee. Lopuksi ylin viidennes jää saumaksi piirakan alle. Asettele kaalipiirakka keskelle leivinpaperia, sivele kananmunalla ja viillä viistot viillot taikinan päälle, että pahimmat höyryt pääsevät uunissa pois.

Paista kaalipiirakkaa uunissa 35-40 minuuttia. Mitä pidempään – sitä parempi, mutta varo ettei kuori kärvähdä.

Tarjoa tsekkiläinen kaalipiirakka salaatin, smetanan ja Pils-oluen kera.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

1 kommentti

  1. Tuli oikein mainio, kun korvasin voitaikinan peruna-ruistaikinalla. Lopputulos ei ollut niin raskas, ja taikina antoi makua.

Kommentoi