Saaristolaisleipä on makean maltainen herkku, josta syntyy esimerkiksi tämä savukalaleipä. Tallinnassa jos käy niin tätä kannattaa tuoda reilummin ja pakastaa – hintaero suomeen on valtava.
Savukalaleipä neljälle
- 300g perattua savukalaa (siika tai muu rasvainen kala)
- 1 dl majoneesia
- 1 dl smetanaa
- 2 keitettyä munaa
- 1/2 sipuli
- 2 rkl valkoviinietikkaa
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl sokeria
- 1 tl valkopippuria
- 1 nippu tilliä
- mustaa leipää eli saaristolaislimppua
Keitä munat koviksi ja jäähdytä. Perkaa kala kulhoon. Lisää sinne majoneesi ja smetana. Hienonna sipuli kyytiin ja mausta lopuilla aineksilla – jätä kuitenkin vähän tilliä koristeeksi. Vaivaa tasaiseksi massaksi.
Paahda mustaa leipää hieman ja rakenna siitä ja kalamajoneesista leivät. Koristele savukalaleipä tillinoksilla.