Sambar-linssipata

0
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (38 arviota)
Loading...

Sambar on intialaisten peruscurryja. Sambarin hiukan hapan, tamarindista saatava maku saa veden kielelle. Myös hajupihka antaa oman autenttisen säväyksen. Tee reilusti kerralla, ruoka vain paranee jääkaapissa.

Ainekset kuudelle

  • 1,5 dl toor dal (keltaisia halkaistuja linssejä)
  • 2 kourallista pilkottuja vihanneksia kuten; perunoita, porkkanoita, sipulia, pensaspapuja, okraa, tomaattia. Mitä kaapista sattuu löytymään.
  • 2 rkl tamarindia
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 1 tl asafoetidaa (hajupihka, voi jättää pois jos ei löydy)
  • 1 rkl jeeraa
  • 1 rkl mustia sinapinsiemeniä
  • 2 keskivahvaa chili (tai enemmän jos suu kestää)
  • 2 rkl gheetä tai voita
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 5 currynlehteä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 rkl jaggerya (intialainen ruskea sokeri)
  • 2 tl suolaa

Vinkki: Eteläisessä Intiassa sambar ohennetaan kookosmaidolla, ja makeutetaan jaggerylla, joka tuo mukavan vivahteen reseptiin.

Keitä linssit pehmeiksi litran vedessä. Aja sauvasekoittimella tasaiseksi liemeksi.

Valmistele valitsemasi vihannekset; kuori ja pilko pieneksi kuutioksi. Kuori ja hienonna myös valkosipulinkynnet.

Laita gheetä toiseen kattilaan sekä sinapinsiemenet, muut kuivat mausteet ja valkosipulit. Lämmitä hetki, jolloin mausteista alkaa aromit irrota.

Lisää vihannekset kattilaan ja linssiliemi. Ala keittämään kasaan.

Mausta sambar paloitellulla chilillä, tamarindilla ja currynlehdillä. Lisää vettä tarvittaessa niin, että sambar on lähempänä keittoa kuin kastiketta. Keitä kannen alla puolisen tuntia niin, että vihannekset kypsyvät.

Nosta liedeltä ja tarkista suola.

Anna sambar tekeytyä kannen alla vartin verran ennen tarjoilua.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi