Ruutusämpylät

0
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...

Ruutusämpylät ovat helppo tehdä. Tällä reseptillä ja jauhoseoksella tulee mukavan rapeita sämpylöitä, mutta varioi jauhoja mielesi mukaan. Kylmänostatus takaa kuohkean lopputuloksen.

Ainekset pellilliseen

  • 3 dl kädenlämpöistä vettä (1dl kiehuvaa + 2 dl kylmää)
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl kuivahiivaa (tai 2 tl tuorehiivaa)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl ruisjauhoja
  • n. 7dl vehnäjauhoja

Valmistele vesi vaivauskulhoon. Sekoita mukaan sokeri, hunaja ja hiiva. Anna hiivan aktivoitua vartin verran. Näet veden pinnasta, kun hiiva alkaa elämään.

Sekoita loput ainekset joukkoon, vehnäjauhoja vähän kerrallaan. Vaivaa kimmoisa taikina. Sellainen, että se juuri ja juuri irtoaa sormesta. Jauhota taikina alta ja päältä. Kelmuta ja jätä kohoamaan liinan alle 30 minuutiksi. Siirrä sitten kylmään yön yli.

Pyöritä taikina kaulittavaan muotoon leivinpaperin päälle. Kauli taikina suorakaiteen malliseksi niin, että se riittää uunipellin reunoihin asti. Jätä liinan alle kohoamaan tunniksi.

Lämmitä uuni täysille. Leikkaa/painele ruokailuveitsellä ruudukko taikinan pintaan – eli ei pidä mennä taikinan läpi asti.

Pirskota vettä päälle ja nosta ruutusämpylät uuniin. Laske uunin lämpötila 210C asteeseen. Paistoaika reilun vartin verran. Testaa kypsyys puutikulla. Raakaan leipään jää taikina kiinni.

Anna ruutusämpylöiden huilata hetki uunin jälkeen ja nauti voin kanssa.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi