Rosvopaisti kukkaruukussa

1
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (8 arviota)
Loading...

Kukkaruukku eli muuripata helpottaa rosvopaisti -projektia melkoisesti. Silti se on sama aito maassa hiljalleen kypsynyt ruoka, joka käy vaikka sukujuhliin.

Viimeksi päivitetty

Varaa lihaa noin 200g per syöjä (luita ei lasketa)

Ainekset 10:lle henkilölle

  • 3kg lampaanviulu tai 2kg possun kassleria *
  • 1 koura suolaa
  • 2 kouraa erivärisiä pippureita
  • valkosipulinkynsiä
  • 1 iso loraus oliiviöljyä
  • 1 rulla leivinpaperia
  • 1 rulla folioa

Tykötarpeet paistoa varten

  • 1 iso muurinpohjapata
  • 1 kottikärryllinen hiekkaa
  • 3 harkkoa jonka päälle muurinpohjapata tukevasti asettuu
  • 2 syliä halkoja
  • langalla varustettu paistomittari
  • pala kanaverkkoa (helpottaa paistin nostoa hiekasta)

* Hyvä vaihtoehto punaiselle lihalle on 4 kokonaista broileria, jotka ovat täytetty sitruunasiivuilla ja yrteillä.

Levitä leivinpaperia pöydälle ja lorauta oliiviöljyä sen päälle. Nosta liha paperille ja hiero reippaasti kauttaaltaan suolalla. Pyörittele liha oliiviöljyssä kunnolla. Painele pippureita ja valkosipulia pintaan.

rosvopaisti paketointirosvopaisti maustaminen

Kääri rosvopaisti ensin leivinpaperiin, saa mennä pari kierrosta (jos teet isomman satsin niin tee useita nyyttejä). Nosta nyytti folion päälle ja kastele se vedellä. Kääri sen jälkeen folio pari kertaa tiukkaan ympärille. Myös mahdollinen luu pitää peittää koska muuten saumasta saattaisi mennä hiekkaa paistiin kypsennyksen aikana.
Nosta nyytti tai nyytit kanaverkkoon ja kääri paketiksi. Tökkää paistomittari paksuimpaan kohtaan.

Kukkaruukku valmiiksi ja rosvopaisti kypsymään

Asettele maahan kolme harkkoa niin, että muuripata pysyy tukevasti niiden päällä ja padan alle jää hyvä tila tulipesälle. Tulelle voi myös kaivaa pienen kuopan.

rosvopaisti tarvikkeet

Lapioi padan pohjalle hiekkaa 20 senttiä ja nosta rosvopaisti siihen. Jos sattuu olemaan raparperinlehtiä lähettyvillä niin niitä voi laittaa vielä lihapaketin päälle. Lapioi sitten hiekkaa päälle niin että rosvopaisti peittyy kunnolla. Varo ettei paistomittari irtoa lapioidessa.

Rosvopaisti kanaverkossa

Nyt laitetaan tulet padan alle, voit laittaa myös kynsitulen padan päällekin jos on kiire, mutta se ei ole välttämätön. Pikaruokaa tiistaille rosvopaisti ei muutenkaan ole, vaan kypsennysaikaa voi varata sellaisen 1,5h kilo. Tämä tosin riippuu monesta seikasta eli käytä paistomittaria.

rosvopaisti kukkaruukussa

Lammas on valmis kun mittari näyttää 60-65C ja possu 70-75C astetta.

Rosvopaisti on siitä hyvä, että pieni ylikypsennyskään ei kuivata lihaa vaan se säilyy erittäin mehevänä maan sisässä.
Kypsennyksen jälkeen kaiva rosvopaisti varovasti ruukusta mutta jätä se vielä nyyttiinsä vetäytymään hetkeksi ja sitten pidot voivat alkaa!

Katso myös Viinimiehen vinkit rosvopaistin tekoon.

VINKKI

Rosvopaistin mobiiliversio voisi toimia niin, että tekee sen suoraan kottikärryssä? Suojaa vain rengas jollain ja tulet alle, niin siinähän se tulee?

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

1 kommentti

  1. Meeri Kaketti -

    Muuripata. Ei muurinpohjapata, ei ruukku. Sen ympärillä on ollut kiinteä tiilistä muurattu muuri tai valettu “kuori”ja alla tulipesä. Aikoinaan niillä hoidettiin kuumanveden tarve.

Kommentoi