Rapsakaksi paistettu siika

9
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (349 arviota)
Loading...

Arvokaloihimme, kuten siika, kannattaa jättää nahka paistettaessa. Se pitää lihan mehukkaana ja on rapeana sekä hyvin maustettuna todella hyvän makuinen.

Ainekset neljälle

 • 2 x 300g suomustettu, nahallinen siikafilee
 • 1 tl merisuolaa
 • 0,5 tl sokeria
 • 0,5 tl valkopippuria
 • 0,5 tl kuivaa tilliä
 • 1 tl voita
 • 1 tl ruokaöljyä

Lisukevinkki: Pohjaksi sopii sitruunavoissa paistettu lämmin salaatti fenkolista ja porkkanasta. Suikaloi kasvikset hyvin ohueksi, paista 1 rkl voita ja 1 rkl sitruunamehua nopeasti niin, että kasvikset jäävät rapeaksi.

Huuhtele siikafileet ja laita talouspaperin päälle kuivumaan. Jauha mausteet morttelissa hyvin hienoksi seokseksi. Jos ei ole morttelia, niin sekoita kupissa.

Mausta siikafileet kauttaaltaan ja leikkaa keskeltä kahtia – eli nyt on neljä palaa paistettavana. Voit tehdä myös kapeampia soiroja, kuten kuvassa.

Ota paksupohjainen pannu. Hyvälaatuinen pinnoitettu pannu on kalalle helpoin.

Pannuun reipas lämpö ja siihen pikkaisen voita ja öljyä. Tasoita paperilla. Voita ei saa olla liikaa. Siikafilee on tarkoitus paistaa rapsakaksi eikä keittää.

Aseta fileet pannulle nahkapuoli alaspäin. Parin minuutin paisto, voit kurkata välillä, että nahka on nätin ruskea ja rapea.

Käännä filee nahkapuoli ylöspäin, 30 sekunnin paisto ja siitä nopeasti lautaselle.

Nosta paistettu siika nahkapuoli ylöspäin annoksen päälle. Tarjoa heti, kun kuori on vielä rapea.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

9 kommenttia

 1. Huomaa että ihminen joka ei osaa huolehtia rautapannusta on kirjoittanut tämän reseptin. Valurautapannu on eliniän kestävä kumppani ja oikein hoidettuna ruoka ei siihen tartu. City-boyt pesevät näitä ties millä pesuaineliemillä ja jättävät ilman hoitoa. Sitten himetellään miten mummot edes hengissä selvisivät aikoinaan kun ei ollut mitään pinnoitepannuja. …raukat…

  • Olen Anton aivan samaa mieltä , ei valurautapannua mikään voita ,olen ikäni käyttänyt valurautapannua ,kaikissa lihan ja kalan paistossa ,eikä vielä tähän ikään (88-v ) ole koskaan tarttunut kiinni !

 2. Mitenkäs lämminsavustettu siika, kannattaako se vain lämmittää vai paistetaanko ihan samalla lailla? Ostin juuri lidlistä ja nyt se odottelee syömistä jääkaapissa kunnes keksin mitä siitä kokkaan ja miten.

  • Lämminsavustettu on jo kypsää, siitä vaan suoraan leivän päälle esimerkiksi. Voi myös sekoittaa majoneesiin, sitruunamehua ja tilliä mukaan. Ja sitten leivän päälle 🙂

 3. Hyvä huomio Antton, rautapannu ei tartu mullakaan , mutta oon sitä hoitanukki joka käytön jäläkeen oikiaoppisesti iliman minkäänlaista pesuainetta, ripaus ölijyä kuivalle pannulle ja muuta pannua mulleioo koskaan ollukkaa. E tartu ei.

 4. Kalaheikki -

  Ottakaa nyt huomioon, että kirjoittaja kirjoitti reseptiin ”pinnoitettu pannu on kalalle helpoin”.
  Näitä reseptejä lukee myös keskinkertaisemmat ruoanlaittajat, joille tosiaan pinnoitettu on HELPOIN. Se ei ole paras, mutta helpoin se on, jolla osaamattomampikin onnistuu kalan kanssa touhutessaan.
  Anton on heti takajaloillaan kukkoilemassa. Vähän nyt kokkitakin ylintä nappia löysemmälle, niin on helpompi hengittää. Ei tämä elämä niin totista hommaa ole.

  P.S. Olen elämässäni kalastanut itse, käsitellyt, savustanut, paistanut, hauduttanut varmasti ainakin 2000kg kalaa, niin tiedän että pinnoitetullakin pannulla saa hyvän lopputuloksen.

 5. Kalavitonen -

  Tässä menee nyt kaikki väärin. Ensinnäkin valurauta pannu riittävällä voilla.

  Toisekseen kala paistetaan aina kypsäksi, siihen ei riitä että kurkataan onko nahka ruskea, ja sit 30 sekunttia toistapuolta.

  Eli kala nahka puoli ylöspäin, paistetaan siihen mukava ruskea pinta, ja sitten käännetään nahkapuoli alaspäin, ja paistetaan KYPSÄKSI asti, ei siihen että nahka ruskistuu.

 6. Siika tuli paistettua tämän ohjeen mukaan pinnoitetulla pannulla ja onnistui todella hyvin. Porkkanasiivut tuli paistettua pelkässä voissa ilman sitruunan mehua, nekin sopivat annokseen todella hyvin.
  Kastikkeeksi tekaisin sitruunaisen voikastikkeen joka antoi upean loppusilauksen tähän ruoka-annokseen.

 7. Otin tästä vain paisto-ohjeet, en maustamisen ohjeita.

  Jo syystä, että ei ole noita mausteita tällä hetkellä kaapissa ja tilli on maute mitä ei tuosta ovesta sisään tuoda.

  Laitoin suolaa, ripaus ihan Pirkan kuivattua valkosipulia, sekä ripaus mustapippuria. Oli varsin suunmyötäiset fileet kyllä. Paistinpannu oli pinnoitettu, koska täällä työasunnolla ei ole mukana De Buyer teräspannu. Ehkäpä tännekin pitäisi ostaa yksi =)

Kommentoi