Puolalainen hapankeitto – Żurek

0
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...

Puolalainen hapankeitto eli Żurek saattaa herättää ennakkoluuloja, mutta on sitten mahdottoman hyvää. Puolassa tätä nautitaan erityisesti juhlien jälkeisenä päivänä. Aito rukiista tehty hapanliemi kruunaa elämyksen, mutta on päivien projekti. Onneksi happaman maun kanssa voi myös hiukan oikoa.

Ainekset kuudelle

  • 6 perunaa
  • 2 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • 3 kananmunaa
  • 6 bratwurstia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 tl kuivaa tilliä
  • 2 tl kuivaa meiramia
  • 1/2 tl maustepippuria
  • 1 tl valkopippuria
  • 1 tl suolaa
  • 1 l vettä
  • 2,5 dl hapanlientä tai 1 dl valkoviini- tai viljaetikkaa ja loput vettä

Hapanliemi – Zakwas Żytni

  • 100g ruisjauhoja (kokojyvä)
  • 0,5 l vettä
  • 4 valkosipulinkynttä

Hapanliemen käyttäminen: Kiehauta vesi. Anna jäähtyä kattilassa käden lämpöiseksi. Laita steriiliin purkkiin ruisjauhot ja sekoita vesi sekaan. Kuori valkosipulit ja heitä sellaisenaan purkkiin. Peitä purkki kelmulla ja sido löysällä kumilangalla. Jätä seos käymään lämpimään ja pimeään paikkaan 4-5 päiväksi. Valmista on kun tuoksu on “kulinaarinen”. Tämän jälkeen kauho päällimmäinen kerros pois ja valuta keskiosa liemestä talteen. Jos säilytät liemen jääkaapissa myöhemmäksi, lisää 2 tl suolaa mukaan.

Hapankeiton valmistus: Laita litra vettä kiehumaan isoon kattilaan. Kuori ja pilko kasvikset sekä valkosipulit kattilaan. Mausta ohjeen mukaan. Myös hapanliemi / etikkaliemi kyytiin.

Keitä kananmunat kovaksi erillisessä kattilassa.

Puolen tunnin keiton jälkeen pätki bratwurstit hapankeittoon. Keitä vielä vartti, tarkista perunoiden kypsyys ja nosta hapankeitto liedeltä tekeytymään kannen alla ainakin puoleksi tunniksi. Viimeistele annokset kananmunan puolikkailla.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi