Pataleipä

4
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (66 arviota)
Loading...

Pataleipä eli “No-Knead Bread” on kuin Pariisilaisesta leipomosta konsanaan. Rapea kuori ja pehmeä sisus. Tämä herkullinen leipä on myös äärimmäisen helppo tehdä.

Viimeksi päivitetty

Ainekset kahdeksalle

  • 5-6 dl vehnäjauhoja
  • 3-4 dl grahamjauhoja (tai omia lempijauhojasi. Leivän voi tehdä myös kokonaan vehnästä.)
  • 3 tl kuivahiivaa
  • 2-3 tl suolaa
  • 2-3 tl sokeria
  • n. 4,5 dl vettä, kiehautettu ja jäähdytetty

Vinkki: Leikkaa pataleivän pintaan viiltoja terävällä veitsellä ja saat pinnasta vieläkin rapsakamman.

Sekoita ensin kuivat ainekset. Lisää kädenlämpöinen vesi ja sekoita leipätaikina tasaiseksi. Taikina on todella löysää, mutta älä huoli, hyvä siitä tulee. Jätä leipätaikina kulhoon yöksi/10h peitettynä (foliolla tai kelmulla) huoneenlämpöön.

Laita uuni lämpenemään 225C ja laita uuniin tyhjä valurautapata. (Jos et omista pataa, käy myös uunin kestävä uunivuoka, mielellään pyöreä ja kansi tarvitaan) Kuumenna astiaa puolisen tuntia. Sillä aikaa jauhota pöytä runsaalla jauhokerroksella. Leipätaikina on edelleen melko löysää, mutta jauhojen kanssa saat pyöriteltyä ja reunoja nostelemalla leivästä leivän näköisen.

Anna leivän kohota siihen saakka, kunnes pata on kuuma. Ota pata tai vuoka uunista ja nosta kohonnut leipä siihen, laita kansi päälle.

Paista leipää ensin 30 minuuttia kannen kanssa, ota sitten kansi pois ja ruskista leivän pintaa vielä 10-15 min.

Ota pataleipä uunista, kumoa se irti padasta ja jäähdytä ritilällä. Leikkaa jäähtyneenä. Älä peitä leivinliinalla, ettei rapsakkuus häviä.

Nauti pataleipä lämpimänä oikean voin kanssa.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

4 kommenttia

    • Tätäkin olemme testanneet useamman kerran eikä meillä ole jäänyt. Riippuu varmasti kattilastakin. Lorauta ruokaöljyä tai laita leivinpaperi pohjalle, jos on kulunut kattila?

  1. Merja Mäkipää -

    Mielestäni tässä ohjeessa jauhojen määrä oli liian vähäinen. Tuli kyllä paljon löysempi taikina verrattuna niihin ohjeisiin, joilla aiemmin olen tehnyt. Meinasi usko loppua kesken, kun yritin saada löysän taikinan leivän näköiseksi.Onko jauhojen määrä varmasti kohdillaan.

    • Useaan kertaan se on kyllä tällä onnistunut. Löysä taikina kohoaa kupsakaksi leiväksi. Laitoimme hiukan haarukkaa jauhomäärään. Jauhojen kosteus on myös yksi mikä vaikuttaa taikinan koostumukseen.

Kommentoi