Paistetut muikut ja kermaviilikastike

3
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (61 arviota)
Loading...

Rapsakaksi paistetut muikut ovat perinneruokaa parhaimmillaan. Muikkujen ja perunamuusin kanssa maistuu raikas kermaviilikastike.

Viimeksi päivitetty

Ainekset neljälle

  • 600g muikkuja
  • 2 dl ruisjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 1/2 dl ruokaöljyä
  • 2 rkl voita paistamiseen

Kermaviilikastike

  • 1 prk kermaviiliä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 tl suolaa
  • 1 koura tillisilppua

Sekoita kermaviiliainekset jääkaappiin maustumaan.

Laiskemmat voivat ostaa muikkuja perattuina marketista, mutta yleensä tuoreimmat kalat myydään kokonaisina, jolloin ne joutuu perkaamaan eli “puhkomaan”.

Muikun puhkominen (niin että pääkin lähtee)

Leikkaa veitsellä tai kalasaksilla muikun niska poikki (ei siis kovin syvää viiltoa). Käännä päätä alaspäin ja vedä se irti, jolloin sisälmykset lähtevät kalasta mukana. Pidä muikkua tukevasti kämmenessä ja työnnä toisen käden peukalolla vatsa auki, jolloin kuuluu pieni poksahdus. Saat loputkin suolet näppärästi pihalle ja jää siisti kala, jonka voi huuhtaista vedessä ja jättää talouspaperin päälle kuivumaan.

Muikkujen paistaminen

Valurautapannu tai muurikka kuumenemaan. Pyörittele muikut ruisjauhoissa.

Voita ja öljyä reippaasti pannulle ja nopea paisto kovassa lämmössä niin, että muikkujen pinta ruskistuu ja rapsakoituu.

Tarjoa paistetut muikut heti kuumana pottumuusin ja kermaviilikastikkeen kanssa.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

3 kommenttia

  1. Itse olen leivittänyt muikut aina perinteisesti pelkällä ruisjauholla ja paistanut voissa, mitähän tuo kananmunalisä vaikuttaisi..Pitäisi joskus kokeilla. Muikut ovat kyllä hyviä valmistustavasta riippumatta!

  2. Sepon kommentti naulan kantaan. Mekin olemme paistaneet aiemmin vain ruisjauhoilla ja voilla. Muna pilasi yksinkertaisen ruoan (ehkä osittain siksi että pannu ei ollut kirkuvan kuuma), tuollainen kuorrutus näyttäisi toimivan vain isomman kalan kanssa (ja esim. uppopaistetun porsaan kanssa).

Kommentoi