Paahtovanukas

0
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (66 arviota)
Loading...

Paahtovanukas eli Crème caramel on klassinen ranskalainen jälkiruoka. Tässä ravintola Carelian versio herkusta.

Viimeksi päivitetty

Paahtovanukas kahdeksalle

Karamellisiirappi
2 dl sokeria
½ dl vettä + ¾ dl vettä

Paahtovanukasmassa
4 dl kuohukermaa
1 ½ dl täysmaitoa
3 luomukananmunan keltuaista
2 luomukananmunaa
0,55 dl sokeria
1 vaniljatanko

Kuumenna uuni 95 asteeseen.

Tee karamellisiirappi. Mittaa paksupohjaiseen pannuun sokeri ja ½ desilitraa vettä. Keitä seosta keskilämmöllä, kunnes se on kauniin meripihkan väristä tai sokerilämpömittari näyttää 180 astetta. Lisää joukkoon ¾ desilitraa vettä. Keitä vielä 10–15 minuuttia niin, että seos poreilee hiljaa.

Kaada noin ruokalusikallinen karamellisiirappia pieniin pyöreisiin folioannosvuokiin, niin että pohja peittyy. Siirrä vuoat jääkaappiin tai pakkaseen odottamaan. Muista suojata kätesi, sillä karamellisiirappi on polttavan kuumaa!

Valmista vanukasmassa. Halkaise vaniljatangot pituussuunnassa ja kaavi siemenet veitsellä talteen. Mittaa kerma ja maito kattilaan ja pane joukkoon vaniljatangot ja siemenet. Kuumenna seos kiehuvaksi.
Ota kattila liedeltä, peitä se kelmulla ja anna seoksen maustua noin 10 minuuttia.

Pane keltuaiset, kananmunat ja sokeri suureen kulhoon. Vatkaa sokeri ja munat kevyesti sekaisin. Älä vaahdota.
Sekoita lämmin vanilja-kerma-maitoseos muna-sokeriseoksen joukkoon kattilaan.  Siivilöi tiheän siivilän läpi erilliseen astiaan.

Ota foliovuoat kylmästä ja voitele reunat kevyesti vuokaspraylla tai ohuella kerroksella rypsiöljyä.

Kaada voidellut vuoat täyteen vanukasmassaa. Kun täytät vuokia, pidä karamellipohjan yläpuolella lusikkaa ja valuta massa sen kautta rauhallisesti, jotta karamelli ja vanukasmassa eivät menisi sekaisin.

Pane vuoat 95C uuniin ja kypsennä 30–45 minuuttia riippuen uunista, vuokien koosta tai massan lämpötilasta. Paahtovanukas on kypsää, kun massa ei vuokaa kevyesti kallistettaessa lähde keskeltä valumaan. Massa saa kuitenkin väreillä kevyesti ravistettaessa. Kypsän paahtovanukkaan sisälämpötila on noin 80 astetta.

Ota kypsät paahtovanukkaat uunista ja anna jäähtyä huoneen lämmössä noin tunnin ajan tai kunnes ne ovat huoneenlämpöisiä. Siirrä jääkaappiin tai kylmiöön.

Ota vuoat huoneen lämpöön 20–30 minuuttia ennen tarjoamista. Pistä foliovuokien pohjaan muutama reikä ja kumoa paahtovanukkaat syvälle lautaselle.

Vinkkejä paahtovanukkaiden tekoon:

– Uunilämpömittari auttaa varmistamaan uunin oikean lämpötilan

– Voit valmistaa karamellisiirappia kerralla isomman erän. Siirappi säilyy kannellisessa rasiassa huoneenlämmössä 1–2 kuukautta.

 

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi