Paahdettu helmikana

0
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (7 arviota)
Loading...

Helmikanan liha lähentelee maultaan ja koostumukseltaan riistaa. Uunissa siitä saa juhlavan ruoan.

Viimeksi päivitetty

Ainekset neljälle

  • 1 helmikana (tai normaali), löytyy mm. Stockmannilta luomua pakasteena
  • 1 luomusitruuna
  • 3 rosmariinin oksaa
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 loraus neitsytoliiviöljyä
  • 1 tl voita
  • suolaa ja pippuria
  • 1 loraus kuivaa valkoviiniä
  • 1 loraus neitsytoliiviöljyä
  • 4 perunaa
  • 2 porkkanaa

Kastikkeeseen (ei välttämätön)

  • 2 dl kermaa
  • 0,5 tl maizenaa

Ota pakastettu helmikana sulamaan jääkaappiin jo edellisenä päivänä.

Varaa reilu tunti paistamiseen. Uuni 200C.

Pese sitruuna hyvin. Leikkaa se halki, osat halki ja vielä kerran halki. Eli kahdeksan siivua. Laita neljä niistä kulhoon.

Riivi kulhoon myös rosmariinin oksat ja veitsen lappeella murskatut valkosipulinkynnet (ei tarvitse kuoria). Suolaa reippaasti ja pippuria. Loraus oliiviöljyä ja rusentele täyte kädellä niin että mehut alkavat irrota sitruunoista.

Trimmaa helmikanan pyrstö/häntätyvi pois ja täytä lintu sitruunatäytteellä. Tunge ihan krouvisti vaan täyteen. Hifistelijät sitovat jalat yhteen mutta ei ole pakko. Leikkaa myös rintalihaan viilto, avaa “takkia” hieman sormella ja laita sinne voita, niin kanan lihaisin kohta ei kuivu.

Kuori perunat ja siivuta ohueksi kolikoksi. Sama juttu porkkanoille. Uuniruukun pohjalle loraus oliiviöljyä. Levitä hyvin ja sitten juurekset latoen pohjalle. Kana siihen nätisti päälle, voi asemoida pyrstöosan hiukan yläviistoon, jolloin täytteet pysyvät paremmin sisällä. Loraus valkoviiniä ja oliiviöljyä koko komeuden päälle ja sitten uuniin. Tunnin verran mennään (kanan koosta riippuen) vartin välein pohjalla olevalla liemellä valellen.

Jos teet helmikanalle kastikkeen, ota viimeistä paistovarttia ennen liemet ruukusta talteen ja laita kattilaan. Tiukka lämpö, saa porista kunnolla. Sekoita pikku tilkkaan vettä perunajauhoa suurusteeksi. Kun liemestä on kiehunut puolet pois, lorauta kerma. Reipas kiehutus taas ja sitten maistellaan ja maustetaan. Sokeria, suolaa, niistä se kastike alkaa tulla. Voit lopuksi suurustaa jos tuntuu liian luirulle.

Nosta paahdettu helmikana ruukussaan pöytään ja upea päivällinen voi alkaa!

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi