Moussaka

5
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (38 arviota)
Loading...

Moussaka on niitä ruokia, joita kannattaa tehdä reippaasti kerralla. Moussaka vain paranee jääkaapissa ja uudelleen lämmitettäessä.

Ainekset kahdeksalle

  • 2 munakoisoa
  • 5 isoa perunaa

Jauhelihakastike

  • 700 g jauhelihaa (nauta, possu tai karitsa)
  • 1 iso sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 tl kuivattua oreganoa tai pizzamaustetta
  • 2 dl paseerattua tomaattia
  • 1 rkl hunajaa
  • 3 rkl punaviinietikkaa
  • 1/2 tl kanelia
  • 4 laakerinlehteä
  • oliiviöljyä, suolaa ja pippuria

Juustokastike

  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 rkl voita
  • 1 l punaista maitoa
  • 2 kananmunaa
  • 200 g juustoraastetta (emmental, gouda)

Vinkki: jos on kiire, kannattaa munakoisot “itkettää” suolalla, jolloin niistä poistuu ylimääräinen neste. Näin moussakan paistoaikaa voi lyhentää.

Kuori ja silppua sipulit. Kuullota ne pannulla reippaassa oliiviöljyssä. Leikkaa jauheliha poikkisyin ja laita pannulle paistumaan. Lisää myös jauhelihakastikkeen muut ainekset ja keitä kasaan niin, että se kiinteytyy. Mausta reilusti.

Laita kattilaan voi ja vehnäjauhot. Lämmitä ja sekoita tasaiseksi, mutta varo ruskistamasta. Lorauta maito kyytiin ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Nosta liedeltä ja vispaa juustoraaste sekä kananmunat sekaan. Jätä juustokastike jäähtymään.

Kuori ja siivuta perunat. Pese munakoisot hyvin ja siivuta ne sentin kiekoiksi. Uuni lämpenemään täysille.

Lado uunivuoan pohjalle munakoisoja ja perunaa, seuraavaan kerrokseen jauhelihakastike ja päälle vielä perunaa ja munakoisoa. Kaada koko komeuden päälle juustokastike.

Laske uunin lämpötila 160C asteeseen ja paista moussaka meheväksi vähintään 1 1/2h. Anna moussakan vetäytyä uunin jälkeen ainakin vartin verran ja iske kiinni.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

5 kommenttia

  1. Sirkka-Liisa Söderdahl -

    Kreikassa asuva ystäväni ei laita perunaa Moussakaan. Eikä punaviinietikkaa.

  2. Sirkka-Liisa Söderdahl -

    Kreikassa munakoisot “itketetään” ensin. Eli suolataan, annetaan olla vähän aikaa ja huuhdellaan.

  3. tämän reseptin mukaan tehtynä epäonnistui täysin. se itketys olisi ilmeisesti ollut välttämätön.

    • Tuokin on kyllä testattu resepti ja toiminut hyvin. Sen takia sitä pidetään yli tunti uunissa, suht miedolla lämmöllä, että nesteet haihtuu ja moussaka kiinteytyy. Uunissa on tietysti eroja. Miten muilla on onnistunut?

  4. Juustokastike juoksettui vaikka annoin jaahtya hetken ennen munien lisaamista. Ei kovin kaunis. Nyt uunissa. Saa nahda milta nayttaa ja maistuu.

Kommentoi