Makaronilaatikko on Suomen kansallisruoka. Ruoka tehdään monella eri tyylillä; tässä makaronit esikeitetään kolmeen eri kypsyyteen, jolloin ruokaan saadaan mukavaa suutuntumaa.
Ainekset kahdeksalle
- 1 kg makaronia
- 3 sipulia
- 500g naudan paistijauhelihaa
- 4 kananmunaa
- 1 l punaista maitoa
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 2 rkl balsamicoa
- 1 tl valkopippuria
- 1/2 tl muskottipähkinää
- suolaa, pippuria ja sokeria
- öljyä
Vinkki: makaronilaatikkoa kannattaa tehdä reilusti kerralla. Se vain paranee kun sitä lämmittää pannulla tulevina päivinä.
Laita isoon kattilaan 2 litraa vettä kiehumaan. Sinne 1 rkl suolaa.
Jaa makaronit kolmeen osaan. Kun vesi kiehuu, heitä 1/3 makaroneista veteen. Kiehuta 3 minuuttia, sitten seuraava kolmannes sisään = 3 minuutia ja viimeiset makaronit = 3 minuuttia. Näin saat kolmen eri kypsyysasteen makaroneja. Kaada vedet pois ja lurauta öljyä sekaan.
Silppua makaronin kiehuessa sipulit pannulle ja ala kuullottamaan öljyssä. Kun sipuli on ruskistunut (n. 10min), mausta 1 tl sokeria.
Lisää pannulle jauheliha reippaina paloina. Pyörittele hetki (ei tarvitse ehtiä kypsäksi) ja mausta suolalla, tomaattipyreellä, balsacmicolla ja pippurilla.
Riko kulhossa munat, vatkaa sekaan maito, muskottipähkinä, 1 tl sokeria ja valkopippuri.
Sekoita makaronit ja lihat. Kaada ne vuokaan. Tasoita ja tiivistä kunnolla. Lorottele munamaito tasaisesti vuokaan niin, että päälimmäiset makaronit juuri ja juuri peittyvät.
Paista makaronilaatikkoa 190-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia.