Majoneesi perinteisesti ja pikaversiona

5
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (63 arviota)
Loading...

Majoneesi voidaan tehdä kahdella tapaa; helposti tai vaikeasti. Valitsit kumman tavan vain, majoneesia tarvitaan useisiin ruokiin ja meneehän se leivän päällä sellaisenaan.

Ainekset kahdeksalle

Perinteinen majoneesi

 • 1 kananmunan keltuainen
 • 0,5 tl sinappia (voi jättää pois jos autenttisuushälytin alkaa soimaan päässä)
 • 2-3 tl valkoviinietikkaa
 • 2 dl ruokaöljyä tai neutraalin makuista oliiviöljyä
 • suolaa ja sokeria maun mukaan

Helppo pikamajoneesi

 • 1 kananmuna
 • 0,5 tl sinappia
 • 2-3 tl valkoviinietikkaa
 • 2 dl ruokaöljyä tai neutraalin makuista oliiviöljyä
 • suolaa ja sokeria maun mukaan

Vinkki; majoneesin voi maustaa halutessaan luovasti mm. chilillä, parmesaanilla, tryffelillä, valkosipulilla, currylla, kurkulla, paprikalla, yrteillä etc.

Tee perinteinen majoneesi näin:
Majoneesiin tulevien aineksien on oltava huoneenlämpöisiä. Erottele keltuainen kulhoon. Laita päälle valkoviinietikkaa ja hiukan sinappia, joka auttaa majoneesia saostumaan.

Ota vispilä tai sauvasekoitin hollille. Ala tipoittain lorottamaan ruokaöljyä kulhoon samalla sekoittaen. Tämä voi vaatia hieman akrobatiaa, mutta on erittäin tärkeä vaihe, koska jos lorautat öljyä liikaa kerralla, majoneesi juoksettuu.

Jatka öljyn lisäämistä ohuena nauhana niin kauan, että koostumus alkaa näyttää sille mille pitää. Lisää suolaa – myös ripaus sokeria tekee hyvää. Sekoita ja maista. Jos maistuu kananmunalle tai muuten vaan pliisulle, lisää etikkaa, suolaa ja sokeria.

Tee helppo pikamajoneesi näin (tähän tarvitaan sauvasekoitin):
Majoneesin juoksettumista kammoaville löytyy näppärä niksi; laita keltuaisen lisäksi myös valkuainen mukaan! Muut ainekset sekaan sekä ruokaöljy päälle.

Paina sauvasekoitin pohjalle ja surauta käyntiin. Pikamajoneesi syntyy kuin itsestään eikä 99% varmasti juoksetu, koska valkuainen on mukana.

Miksei sitten tehdä aina majoneesia pikatyylillä? Konservatiivisuus vastaan kehitys. Joku voi myös väittää maistavansa enemmän kananmunaa tässä versiossa, mutta häive on aika pieni. Varsinkin jos maustat majoneesin.

Valmis majoneesi säilyy muutaman päivän jääkaapissa.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

5 kommenttia

 1. Tein perinteisen version jääkaappikylmistä aineista niin, että laitoin kaiken heti korkeaan ja kapeaan astiaan. Onnistui, mutta minulla onkin Bamix-sauvasekoitin, joka hakkaa mennen tullen muut rimpulat.

 2. Tein pika version! Jääkaappi kylmänä ja maustoin sen muutenkin mm. Valkosipulijauheella niin ei kyllä kananmuna maistunu! Aivan halpis sauvasekoitin käytössä ja ekaa kertaa asialla ja aivan mahtavan makuista majoa! Kiitos ohjeesta!

 3. Tein pikaversion Lidlin ”halpis-bamixilla”. Ihan onnistui hyvin. Erinomainen vaihtoehto kaupan nirkoisille ja tökerön kalleille muovipurnukoille! Hinta/laatu-suhde ylivoimainen!

 4. Jouko Aho -

  Itse käytän näihin majoneesien tekoon vain sauvasekottimien Rolls Roycea. Kyllä tulee hyvää, ai että.

 5. Pikaohjeella on tullut tehtyä useamman kerran onnistuneesti, mutta nyt yhtäkkiä majoneesi jääkin ihan litkuksi 😮 mikähän meni vikaan?

Kommentoi