Maa-artisokkakeitto

6
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (58 arviota)
Loading...

Lempeän paahteinen maa-artisokkakeitto vie kielen mennessään. Vielä palsternakkasipsit päälle niin on kuin ravintolassa!

Ainekset neljälle

  • 400g maa-artisokkaa
  • 1 jauhoinen peruna (keskikoko)
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 pienen purjon vaalein pätkä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä (tai vesi+valkoviinietikkaa)
  • 5 dl kasvislientä (fondista, kuutiosta…)
  • 1 ripaus sokeria
  • 1 ripaus valkopippuria
  • 1 tl rosmariinia
  • suolaa
  • 1 rkl voita

palsternakka sipsiä varten (ei pakollinen)
oliiviöljyä

Leikkaa purjosta valkoinen osa talteen ja kuori uloin kerros pois. Paloittele keittokattilaan. Voi perään; ala kuullottamaan kevyesti.

Kuori maa-artisokat. Ei ole maailman helpoin juttu, mutta ronskisti vaan kuorimaveitsellä. Pese hyvin sen jälkeen ja paloittele.

Kun purjo on pehmeää, valkoviini kattilaan ja kova lämpö. Viini saa haihtua melkein kokonaan.

Maa-artisokat kattilaan, kasvisliemi perään ja rosmariinit. Keittele kannen alla vartin verran niin että maa-artisokat ovat pehmeitä.

Sillä välin voi tehdä palsternakkasipsit. Laakea pannu keskilämmölle ja oliiviöljyä reippaasti. Kuori palsternakat ja vedä sitten kuorimaveitsellä tasaisia lastuja juureksesta. Heittele sellaisenaan pannulle. Ne tirisevät siinä sipseiksi muutamassa minuutissa. Varo ettei pala, vähän mustaa saa tulla kivan savunmaun saamiseksi. Siirrä talouspaperin päälle.

Kun maa-artisokka on pehmeä, lisätään kerma (jätä liraus) ja ajetaan keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Maustetaan sokerilla, valkopippurilla ja suolalla.

Kaada maa-artisokkakeitto lautasille, tee kermalla koristelut pintaan ja asettele palsternakkasipsit päälle nätisti. Tarjoa maa-artisokkakeitto kuumana hyvän leivän kanssa.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

6 kommenttia

      • Hei toimitus, löysin reseptin 5:2 -reseptihaun kautta. Vaikka olenkin täysin samaa mieltä kanssanne siitä, että kaloreista viis – nautitaan ruoasta ilman sen kummempia paineita – kakkospäivän ateriasuunnittelua helpottaisi, jos annoksen kalorimäärä olisi mainittu.

      • Aivan samaa mieltä.
        Joka tapauksessa tuossa ei ole kovin paljon kaloreita, eniten kermassa, jonka määrää voi vähentää tai laittaa kevyemmän kerman.
        Tulee hyvä keitto ja sipsit erinomaiset.

Kommentoi