Lihapullat

0
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (100 arviota)
Loading...

Tällä reseptillä syntyy ne täydelliset lihapullat sekä kastike, joiden seurassa muistot ajautuvat aina mummolaan asti.

Ainekset neljälle

  • 400g paistijauhelihaa
  • 1 sipuli (voi korvata 1 rkl sipulijauhoja suoraan taikinaan)
  • 1 rkl lihafondia
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl kuohukermaa
  • 2 rkl korppujauhoja
  • suola, sokeri ja pippuri
  • Persiljaa koristeeksi

Kastike

  • 2 rkl voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl kermaa
  • 1 dl lihalientä
  • 1 tl tomaattipyrettä (väriksi) tai 1 rkl Dijon-sinappia (sinappikastike)
  • suola ja pippuri

Silppua sipuli hyvin hyvin pieneksi kuutioksi. Lihapullien koossa pysyminen on kiinni tästä työvaiheesta.

Ota isoin pannusi ja ala kuullottamaan sipulia öljyssä. Mieto lämpö. Anna mennä ruskeaksi ja makeaksi. Ripauta vielä sokeria lopuksi kyytiin sekä lihafondi.

Vatkaa sipulin kypsyessä muna, kerma, jauhot ja mausteet suurustumaan kulhoon.

Laita jauheliha leikkuulaudalle ja pätki se vielä hienoksi isolla veitsellä. Sekoita liha munaseoksen joukkoon ja heitä kyytiin myös paistettu sipuli. Vaivaa nätti taikina. Jätä tekeytymään hetkeksi.

Pyöritä pieniä lihapullia. Isot eivät pysy kasassa. Paista lihapullat pannulla voissa – pinnat reilunruskeaksi. Ei tarvitse olla vielä kypsiä sisältä.

Sekoita voi ja jauhot haarukalla eli syntyy roux-suuruste. Kaada pannulle lihapullien sekaan lihaliemi, kerma ja tomaattipyree tai sinappi. Anna kiehahtaa. Suurusta sitten rouxilla ja anna kastikkeen hautua viisi minuuttia lihapullien kanssa, koristele persiljasilpulla ja nosta tarjolle.

Kuvassa lihapullat sinappikermakastikkeella.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi