Lihapullat

0
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (138 arviota)
Loading...

Tällä reseptillä syntyy ne täydelliset lihapullat sekä kastike, joiden seurassa muistot ajautuvat aina mummolaan asti.

Viimeksi päivitetty

Ainekset neljälle

  • 400g naudan paistijauhelihaa
  • 1 sipuli*
  • 1 rkl lihafondia
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl kuohukermaa
  • 2 rkl korppujauhoja
  • 1 tl suola
  • 1/2 tl sokeri
  • 1 tl mustapippuri
  • persiljaa koristeeksi

Kermainen lihapullakastike

  • 2 rkl voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl kermaa
  • 1 dl lihalientä
  • 1 tl tomaattipyrettä (väriksi) tai 1 rkl Dijon-sinappia (sinappikastike)
  • suola ja pippuri

*Vinkki: autenttiset lihapullat tehdään sipuliin, mutta tämän voi hyvin myös korvata 1 rkl sipulijauhoja.

Silppua sipuli erittäin pieneksi silpuksi. Lihapullien koossa pysyminen on kiinni tästä työvaiheesta.

Ota isoin pannusi ja ala kuullottamaan sipulia öljyssä. Mieto lämpö. Anna mennä kultaiseksi ja makeaksi. Ripauta vielä sokeria lopuksi kyytiin sekä lihafondi.

Vatkaa sipulin kypsyessä kanamuna, kerma, jauhot ja mausteet suurustumaan kulhoon.

Laita jauheliha leikkuulaudalle ja pätki se hienoksi veitsellä. Sekoita liha munaseoksen joukkoon ja laita kyytiin myös paistettu sipuli. Vaivaa nätti taikina. Jätä tekeytymään hetkeksi.

Pyöritä pieniä lihapullia. Isot eivät pysy niin hyvin kasassa. Paista lihapullat pannulla voissa – pinnat reilusti ruskeaksi. Ei tarvitse olla vielä kypsiä sisältä.

Sekoita voi ja jauhot haarukalla eli syntyy roux-suuruste. Kaada pannulle lihapullien sekaan lihaliemi, kerma ja tomaattipyree tai sinappi. Anna kiehahtaa. Suurusta sitten rouxilla ja anna kastikkeen hautua viisi minuuttia, niin lihapullat ehtivät kypsyä. Halkaise yksi tarkista kypsyys. Koristele persiljasilpulla ja nosta tarjolle.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi