Kantabrian pata eli cocido montañes

0
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (9 arviota)
Loading...

Kantabrian pata edustaa kaikkea sitä hyvää, jota Pohjois-Espanjan upealla keittiöllä on tarjota. Tähän hyvä ja rapsakka maalaisleipä sekä espanjalainen punaviini kylkeen niin johan maistuu.

Ainekset neljälle

  • 300g porsaan savukylkeä
  • 300g chorizo-makkaraa (raakana mielellään)
  • 200g verimakkaraa (voi jättää poiskin, ei tahdo löytyä enää edes Stockmannilta)
  • 300g ydinluita TAI 1/2 l lihalientä jos ei ole ydinluita
  • 300g valkoisia papuja (esikeitetty)
  • 2 perunaa
  • 2 porkkanaa
  • 1 valkosipuli (kokonainen josta “hattu” leikataan pois)
  • 200g varhais- tai lehtikaalia
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 2 tl jauhettua paprikaa
  • suola ja pippuri

Vinkki: Reilu loraus valkoviiniä haudutusliemeen tekee myös hyvää.

Kaiva iso kannellinen pata ja ala keittää siinä 7dl  vettä. Ydinluut voi heittää sellaisenaan kyytiin. Poimi ne myöhemmin padasta, kun ovat antaneet makunsa liemeen.

Ota myös isoin pannusi ja leikkaa sinne savukylki pikkurillinpään kokoiseksi ja chorizot sentin kolikoiksi. Ota näihin nätti väri ja kaada pataan. Älä huuhtele pannua vielä.

Kun pata lähtee porisemaan, kaada myös pavut kyytiin suolaliemineen päivineen. Pilko verimakkara myös mukaan. Kuori ja paloittele porkkana ja peruna – ne myös pataan porisemaan. Suikaloi kaali – ja pataan. Kokonaisesta valkosipulista vaan kanta pois ja pataan. Kuori vaahtoa sitä mukaa kun sitä ilmestyy.

Kantabrian pata saa hautua kannen alla pienellä lämmöllä tunnin verran. Voit tehdä kypsennyksen myös uunissa. Anna padan huilata hetki pöydässä ennen kuin isket kiinni.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi