Joulukinkku sinappi-omenakuorrutteella

0
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (16 arviota)
Loading...

Mehukkain joulukinkku kypsyy matalassa 100 asteen lämmössä. Kun ostat tarpeeksi ison kinkun, niin ei tarvitse yöllä heräillä uunille.

Ainekset moneksi päiväksi

1 halutun kokoinen ja tyylinen kinkku
(esim. potkalla ja nahalla varustettu 5-6 kilon tuoresuolattu luomukinkku).

Sinappikuorrute
4 rkl omenamarmeladia
2 rkl dijonsinappia
1 dl korppujauhoja

Koristeeksi
1 koura neilikoita

Joulukinkun valmistelu paistoa varten

Ota pakastekinkku jääkaappiin sulamaan pari-kolme päivää ennen paistoa. Jääkaappilämpöinen kinkku huoneenlämpöön pari-kolme tuntia ennen paistoa. Sisälämpötila täytyy olla ainakin kymmenen astetta, ennen kuin lihaa kannattaa alkaa paistamaan. Ajat riippuvat tietysti kinkun koosta.

Pese kinkku ja kuivaa pinta. Jos kinkussa on verkko, niin se kannattaa jättää paikalleen. Kannattaa suosia nahallista mallia, joka paitsi pitää kinkun muodossa, myös auttaa mehevän joulukinkun onnistumiseen. Nahkaan kannattaa leikata muutama pitkä viilto, ettei se ala puristaa uunissa.

Paistopussin käyttö ei ole häpeä, mutta nahallisen kinkun kanssa sitä ei välttämättä tarvita. Liha pysyy mehevänä nahan alla. Jos et käytä paistopussia, laita kinkku uunivuokaan, jossa on ritilä pohjalla. Vuoan pohjalle lasi vettä, se pitää uunin kosteuden riittävänä. Luomukinkusta tulee vielä enemmän nestettä kuin normaalista, joten tämä kannattaa ottaa huomioon astiaa valittaessa – muuten saa vielä pestä uunin Jouluaattona!

Tökkää paistomittari paksuimpaan kohtaan lihassa, varo ettei mene luun lähelle, koska se lämpenee eri aikoihin kuin itse liha. Jos mittari näyttää kymmenen astetta tai yli niin joulukinkun paistaminen voi alkaa.

Paista joulukinkku 100 asteessa

Ei yhtään yli! Tässä on se salaisuus, joka pitää kinkun mehevänä. Paistoaika on 1,5 tuntia ensimmäiseltä kilolta ja sen ylimeneviltä tunnin verran. Eli viiden kilon kinkku ottaa sellaisen 5,5 – 6 tuntia. Näin ollen sen ehtii hyvin laittaa uuniin myös 24. päivän aamuna, jos illalla syödään.

Mehevä joulukinkku on sisälämpötilaltaan 72 astetta

Jos haluat ylikypsän ja murenevan kinkun, anna mennä 82 asteeseen.

Anna kinkun huilata folioon ja sanomalehteen käärittynä ainakin puoli tuntia uunin jälkeen. Leikkaa verkko tai nahka pois. Jätä puolen sentin kerros rasvaa kinkun pintaan – joku jättää enemmänkin. Kaikkea rasvaa ei kuitenkaan joulukinkusta kannata poistaa, koska se pitää kinkun mehevänä tulevina päivinä.

Joulukinkun kuorrutus

Uuni takaisin kuumaksi; 225 astetta. Sekoita kuorrute kupissa tahnaksi. Levitä kuorrute kinkun pintaan tasaiseksi kerrokseksi. Leikkaa ristiviiltoja (ruuduta) veitsen tylsällä puolella koristeeksi ja tökkää neilikka jokaiseen ruutuun. Paista joulukinkkua vielä vartin verran kuumassa uunissa niin kuorrute kovettuu kinkun pintaan. Jos kinkussasi on luu, rypistele sen ympärille folio koristeeksi ennen pöytään viemistä.
Herkullista Joulua!

Kinkkusanastoa

Kinkkurulla = unohda ainakin Jouluna. Kinkkurulla on lihapaloista liimattu tekele, joka on injektoitu täyteen vettä ja pidetään kasassa stabilaattoreilla.

Tuoresuolattu = Tuoreena suolattu joulukinkku, eli sitä ei ole pakastettu missään vaiheessa.

Harmaasuolattu = Joulukinkun suolassa ei ole nitriittiä ja siksi liha jää hieman harmaaksi. Voi olla pakaste tai tuoresuolattu.

Punasuolattu = Suolassa on nitriittiä, joten jättää joulukinkun punertavan värikseksi. Voi olla pakaste tai tuoresuolattu. Liialla nitriitillä voi olla terveysvaikutuksia.

Viljapossun joulukinkku = Possua on syötetty vähintään 80% viljalla.

Juhlakinkku = kokonaisen muotoinen joulukinkku, jossa yleensä on luu sisällä.

Luomukinkku = Nimensä mukaan luomuruoalla syötettyä possua. Yleensä tuoresuolattu. Luomukinkun suolauksessa ei myöskään käytetä vippaskonsteja tai lisäaineita. Luomukinkku maksaa vähän enemmän mutta hei, Joulu on kerran vuodessa!

Tämä on luomua from Pro Luomu on Vimeo.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi