Janssonin kiusaus

4
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (21 arviota)
Loading...

Legendaarinen kouluruokalan kauhu. Unohdetaan menneet – Janssonin kiusaus on helppo ja herkullinen.

Ainekset kahdeksalle

 • 2 kg perunaa (pakastesuikaleita vain hätätapauksessa)
 • 1 sipuli
 • 1 prk anjovisfileitä
 • 4 dl punaista maitoa
 • 1 tl sokeria
 • 1 tl valkopippuria
 • 1 koura tilliä
 • suolaa ei tarvitse koska anjovis on jo hyvin suolainen

Sekoita ensin maito, sokeri ja pippuri.

Kuori perunat ja suikaloi ne tikuiksi. Mandoliinin hankintaan vahva suositus. Silppua myös sipuli.

Lado öljyttyyn vuokaan puolet perunoista. Perunoiden päälle tulee anjovikset ja puolet tillistä. Sen jälkeen loput perunat tasaisesti katoksi ja koko komeus kastellaan anjovisliemellä sekä maidolla.

Uuni 225 asteeseen. Janssonin kiusausta paistetaan ensin folion alla 35 minuuttia ja sitten folio pois, uunin lämpö tiputetaan 200 asteeseen ja 25 minuutin gratinointi niin, että Janssonin kiusaus saa nätin värin.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

4 kommenttia

 1. Hieman outo ohje. Puhutaan kermasta, vaikka sitä ei ohjeessa ole. Pelkällä punaisella maidolla tulee aivan liian vetistä. Vaatii munamaidon tai kerman nesteeksi.

  • Kiitokset huomiosta. Reseptiä korjailtu. Punaisella maidolla saa kyllä hyvän janssonin, kunhan malttaa vaan paistaa kunnolla ajan kanssa.

 2. Jukka Ruokonen -

  Perunat olisi suikaloimisen jälkeen hyvä huuhdella kylmällä vedellä ja kuivata. Eikä mitään maitoa vaan pelkkää kermaa. Sipuli ja mielellään perunatkin tulisi freesata ( kuumentaa ja hikoilluttaa ) ennen vuokaan laittoa.

 3. johannes lammaskari -

  Hyvin maustettu munamaito on janssonin kiusauksen edellytys.itsellä reilu kolmen litran pyrex-vuoka,siihen perunasipulisekoitusta pari kilon pussia ja freesattu kelta-ja valkosipuli,kaprista,aurinkokuivattua tomaattia.ladon öljyttyyn vuokaan vuorotellen raaka-aineet,suolaa ei tarvita koska käytän yhden anjovispurkin liemen siihen.anjovista käytän viidestä kuuteen rasiallista niin tulee hyvä.täysmaitoon sekoitan vielä puoli litraa kuohukermaa sekä tuon anjovispurkin liemen.mausteeksi hieman muskottia ja rouhittua mustapippuria.
  Sitten uuniin 200 asteeseen,viimeinen silaus lämpö pudotettuna.alussa pidän vuoan päällä foliota ja otan sen loppuvaiheessa pois jotta ruoka saa kauniin värin.ja sekaan laitan vielä muutaman ruiskauksen suolatonta kikkomania,antaa todella hyvän maun.
  Liian kuumassa ei kannata tehdä,hiljaisella lämmöllä tulee todella muheaa eikä nestettä haihdu,jos näin pääsee käymään niin lisää sitten kuohukermaa.ja kannattaa antaa hetki vetäytyä ennen tarjoilua.myös pikku rasia paseerattua tomaattia tai mutti kokonaiset tomaatit käyvät vallan hyvin.

Kommentoi