Italialainen risotto

2
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (168 arviota)
Loading...

Italiassa risotto tarkoittaa upeaa, koostumukseltaan valuvaa herkkua, jossa laadukkaat lisukkeet. Panosta oikeaan risottoriisiin.

Ainekset neljälle

  • 3 dl arborio tai carnaroli -riisiä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • Noin 8 dl kasvislientä
  • 2 dl valkoviiniä (tai vesi/valkoviinietikkaa 4/1-suhteessa)
  • 2 dl parmesaaniraastetta

*Suosittuja lisukkeita prosciuttoa, pinaattia, sieniä, parsaa, vuohenjuustoa etc…

Hienonna sipuli hyvin pieneksi.

Lurauta suht kylmälle pannulle oliiviöljy ja sipulisilppu. Nosta lämpöä hiljalleen niin että sipuli alkaa kuullottumaan eli noin viisi minuuttia, sekoittele kokoajan. Kun sipuli alkaa olla nätin keltaista, lisää myös riisi ja kuullota koko komeutta pari minuuttia.

Lorauta viini riisin sekaan. Pyöritä hellästi niin kauan että viini on imeytynyt puoleen.

Lisää lientä aina vähän kerrallaan ja pyörittele niin, että riisi paksuuntuu. Risotto ei saa kuivua ja ottaa pohjaan kiinni missään vaiheessa.

Kun riisi on viittä vailla valmis (vielä kova ydin), lisää risottoon parmesaanilastut tai muut haluamasi lisukkeet*.

Hauduta hetki ja pyörittele sitten risotto mehukkaaksi. Lisää lientä jos tarvitaan. Ideana on saada risottoon valuva koostumus. Italialainen risotto ei ole ikinä kuiva.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

2 kommenttia

  1. Aleksi Immonen -

    Loistava! Kiitos!
    Tehny nyt pariin otteeseen sieni/pinaatti version kyseisestä ja aina toimii. Parasta on se että voi itse päättää kaikki lisukkeet tähän pohjaan. Itse lisään tosiaan myös enemmän kuin 5dl kasvislientä, ja viiniäkin tulee loraus enempi. 😉 Valkosipuliakin laitan, mutta VAIN siksi että rakastan valkosipulia.
    Kun ohjetta seuraa tarkkaan, niin on varmasti loistava lopputulos.
    Video kannattaa katsoa, mikäli jää näinkin selvän ohjeen jälkeen epäselväksi miten se risotto tehdään, tästä ei meinaa yök ole se oikea sana!

Kommentoi