Hernekeitto

0
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5 arviota)
Loading...

Suomalainen talkooruoka hernekeitto on hyvin herkullinen kun sen itse tekee. Ja tätäkin voi pakastaa, joten kannattaa tehdä reipas potti kerralla.

Viimeksi päivitetty

Ainekset kymmenelle

  • 500g kuivattuja herneitä (turpoavat paljon)
  • 1 joulukinkun jämät ja luu tai 1 possun savupotka tai 300g savukinkkua tai 300g savukassleria.
  • 2 isoa sipulia
  • 3 litraa vettä
  • 2 rkl meiramia tai rosmariinia
  • 2 rkl sinappia (jo keittovaiheessa saostaa kivasti)
  • Suolaa ja valkopippuria vähän
  • Joku kuutioi myös porkkanaa mukaan.

Ota iso vähintään viiden litran kattila. Huuhtele herneet ja laita kattilaan. Lisää kolme litraa kylmää vettä ja jätä huilaamaan yön yli.

Huuhtele herneet ja ala keittämään niitä, kuori samalla pintaan muodostuvaa vaahtoa pois. Siinä on kaikki epäpuhtaudet.

Laita myös liha luineen päivineen keittoon – kansi päälle ja pienellä lämmöllä mennään pari tuntia.

Kiehumisen aikana kuutioi sipuli hyvin pieneksi, kuullota kullankeltaiseksi ja lisää keittoon. Porkkanoille sama juttu jos tykkäät niitä laittaa.

Hauduttele rauhassa hellalla kannen alla tunti tai pari. Kun liha on ylikypsää, nosta se pois ja irrota luu. Hienonna liha hernekeiton joukkoon ja mausta se meiramilla, sinapilla, suolalla ja pippurilla.

Anna hautua vielä ilman lämpöä hetki ja nosta hernekeitto pöytään.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi