Dauphinois-gratiini on yhtä kuin ranskalaiset valkosipuliperunat. Ideana on esikeittää perunat maidossa, jolloin lopputulos on sametin pehmeä.
Ainekset kuudelle
- 1,5kg perunoita (kiinteä lajike)
- 150g emmental-raasteta
- 1 l kulutusmaitoa
- 2 rkl voita
- 2 valkosipulinkynttä
- 0,5 tl muskottipähkinää
- 2 tl suolaa
- 0,5 tl mustapippuria
- rosmariinia halutessasi
Laita maito lämpenemään isoon kattilaan. Mausta muskottipähkinällä, suolalla ja pippurilla.
Kuori ja viipaloi perunat 0,5 cm paksuiksi siivuiksi. Anna perunoiden kiehahtaa maidossa, mutta varo ettei tule yli.
Voitele uunivuoka ja sivele se parilla murskatulla valkosipulinkynnellä. Jätä kynnet vuokaan.
Nostele myös perunat vuokaan ja kaada maitoa niin, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Ripottele juustoraaste päälle.
Paista Dauphinois-gratiinia 180 asteisessa uunissa tunti. Anna tekeytyä vähintään vartin verran uunin jälkeen.