Bruschetta eli paahdettu leipä eri päälisillä nautitaan huikopalana tai aterian avaukseksi antipastona. Tässä muutama veden kielelle herauttava variaatio.
Ainekset neljälle
- 1 vaalea patonki
- 2 valkosipulinkynttä
- 4 rkl oliiviöljyä (virgen)
- 1 koura lehtipersiljaa (hienonnettuna valmiiden bruschettojen päälle)
- sekä joku tai kaikki alla olevista vaihtoehdoista (täytemäärät ovat yhtä patonkia kohden)
Tomaatti-bruschetta
- 4 isoa kypsää tomaattia
- 1 salottisipuli
- 1 koura basilikanlehtiä
- suola pippuri
Broilerinmaksa-bruschetta
- 150g broilerinmaksapateeta (tai muuta pateeta)
- 2 rkl kapriksia
- 2 tl balsamico-siirappia
Kylmäsavulohi-bruschetta
- 150g kylmäsavulohta ohuina siivuina
- 4 rkl mascarponea
- 2 rkl creme fraichea
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 rkl tillisilppua
- suola valkopippuri
Bruschetta vuohenjuustolla ja hunajalla
- 200g pehmeää vuohenjuustoa
- 4 rkl juoksevaa vuoristohunajaa
Teit minkä hyvänsä variaation (tai kaikki näistä) niin aloita siivuttamalla patonki vinoviistoin n. 15 mm paksuiksi siivuiksi. Oliiviöljyä päälle ja 7 minuutin paahto 200 asteisessa uunissa. Hiero leivän pinnat halkaistulla valkosipulilla.
Tomaatti-bruschetta
Kylmäkalttaa tomaatit ja kuutioi hyvin pieneksi. Kuutioi myös salottisipuli ja basilika niin pieneksi kuin saat. Sekoita ainekset ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita lusikallinen tomaattiseosta jokaiselle leivälle ja nauti heti, koska tomaattimehu vetistää bruschettat nopeasti.
Broilerinmaksa-bruschetta
Laita kaprikset ja balsamico-siirappi yhdessä kuppiin maustumaan. Ota toiseen kuppiin pateeta, voit hiukan työstää sitä lusikalla että se notkistuu. Levitä pateeta leivän päälle ja pikku lusikallinen kapriksia päälimmäiseksi.
Kylmäsavulohi-bruschetta
Sekoita kulhossa kreemiainekset kalaa lukuunottamatta. Laita pakastuspussiin, saksilla kulma pois ja Voila; sinulla on pursotin! Purista kreemiä pikku täppä joka leivälle, siivu kylmäsavulohta päälle ja taas pikku täppä kreemiä päälimmäiseksi. Koristele tillinoksilla.
Bruschetta vuohenjuustolla ja hunajalla
Heti kun bruschettat tulevat uunista, laita ohut siivu vuohenjuustoa jokaisen leivän päälle, niin että juusto ehtii hieman lämmetä ja notkistua. Tiputtele muutama tippa hunajaa vuohenjuuston päälle.