Bolognesekastike

0
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (32 arviota)
Loading...

Kiistelty ja kunnioitettu bolognesekastike. Reseptejä on yhtä paljon kuin kokkeja – parhaimmat tekevät hitaasti, jolloin tomaatti ja jauheliha saavat harmonisen liiton.

Viimeksi päivitetty

Ainekset kahdeksalle

  • 1 kg naudan paistijauhelihaa
  • 1 tl vehnäjauhoja
  • 2 sipulia kuutioina
  • 2 porkkanaa raasteena
  • 200g paseerattua tomaattia
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 rkl hunajaa
  • 3 dl liha- tai kasvislientä
  • 0,5 dl punaviinietikkaa tai 3 dl punaviiniä (chianti)
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • suolat pippurit
  • parmesaaniraastetta annoksien päälle

Vinkki: Bolognesekastikkeen voi tehdä myös tuoreesta tomaatista kun ne ovat kypsiä ja maukkaita – Suomessa se tarkoittaa lähinnä heinä-elokuuta. Kalttaa 1 kg tuoreista tomaateista siemenet pois, kuutio loput ja korvaa paseerattu tomaatti ja murska sillä. Pyreetä kannattaa silti laittaa, siitä saa hyvin väriä. Voit myös lisätä tilkan maitoa kastikkeeseen pyöristämään makua.

Kuumenna öljy padassa ja ruskista sipulisilppu makeaksi.

Lisää jauheliha parissa erässä ja paista vähän väriä. Mausta pippurilla ja suolalla. Ripottele myös 1 tl vehnäjauhoja jauhelihan päälle. Se sitoo kastikkeen tiiviiksi.

Lisää kaikki tomaattiainekset. Odota kunnes seos kiehuu. Lisää liemi sekä hunaja pataan. Kiehauta taas. Lisää vielä etikka tai punaviini, porkkanaraaste. Leikkaa valkosipulista “hattu” eli kärjet pois (jätä pari kynttä pöydälle) ja upota bolognesekastikkeeseen.

Anna kastikkeen kiehua hellästi kansi raollaan ainakin reilun tunnin – mieluiten kaksi. Ei haittaa vaikka menee kolmekin tuntia, mutta kannattaa katsoa, ettei kärähdä pohjaan. Sekoittele, maista ja mausta. Bolognesekastike on parhaimmillaan kun nestettä on hyvin vähän jäljellä ja maut tiiviisti yhdessä. Kun bolognese on valmis, siivuta jäljellä olevat valkosipulinkynnet ja sekoita mukaan.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi