Aioli – valkosipulikastike

2
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (21 arviota)
Loading...

Aioli tehdään perinteisesti ilman kananmunaa, mutta hyvää se on nykytyylillä majoneesipohjaisenakin. Kastiketta voi käyttää vaikka perunasaatin maustamiseen.

Viimeksi päivitetty

ainekset noin 2 dl

Perinteinen aioli

  • 2-10 valkosipulinkynttä
  • 1,5 dl neitsytoliiviöljyä
  • suola valkopippuri
  • 1 rkl sitruunamehua (halutessa)

Nykyaikainen majoneesipohjainen aioli

  • 2-10 valkosipulinkynttä
  • 1,5 dl neitsytoliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua (halutessa)
  • 1 keltuainen
  • suola valkopippuri
  • vajaa tl sinappia (estää juoksettumista)

Perinteinen aioli

Kannattaa tehdä huhmareella. Kuori valkosipulinkynnet ja heitä huhmareeseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Junttaa kynnet rikki ja alla lorotella oliiviöljyä sekaan ohuesti. Työstä aioli ronskisti tahnaksi.

Nykyaikainen aioli

Erottele keltuainen sauvasekoittimen kippoon. Laita myös sinappi ja sitruunamehu kippoon. Kuori valkosipulinkynnet myös sekaan ja aja pari surautusta että rakenteet alkavat hajota.

Sitten hiukan oliiviöljyä, sauvasekoitin täysille ja siitä eteenpäin varovasti öljyä lisäten. Yleensä onnistuu juoksettumatta… Tiedän, tässä pitäisi olla kolme kättä. Mausta lopuksi.

Majoneesipohjainen valkosipulikastike ei pitkään säily, mutta muutaman päivän se vain paranee jääkaapissa.

Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

2 kommenttia

  1. Tuo “nykyaikainen” tulee mielestäni liian kitkerää oliiviöljyillä. Parhaaksi olen Espanjassa huomannut mahdollisimman vaalean auringonkukkaöljyn. Ja mitä turhaan muuten valutella öljyä hitaasti pikkuhiljaa. Kaikki vain kippoon, tehosekoitin pohjalle, käyntiin ja 10 sek ajan täydellä kaasulla hitaasti nostaen sekoitinta. Ei juoksetu ja valmis 10 sekunnissa 🙂

    • Omaan versioon tulee mausteeksi suolaa mustapippuria valkopippuria chiliä ja liraus hunajaa. Maistakaas.

Kommentoi