Varhaiskaali tomaatti-smetanakastikkeessa
Tomaatissa ja smetanassa haudutettu varhaiskaali sopii erinomaisesti vaikka grillatun makkaran tai grillipihvien kylkeen.
Vähähiilihydraattinen dieetti tarkoittaa sitä että ”hiilareiden” määrää ruoassa vähennetään merkittävästi. Tässä listatut reseptit soveltuvat vähähiilihydraattiseen laihduttamiseen.
Tomaatissa ja smetanassa haudutettu varhaiskaali sopii erinomaisesti vaikka grillatun makkaran tai grillipihvien kylkeen.
Falafel on täyttävä ja maukas kasvispyörykkä lähi-idästä. Reseptejä riittää jos jonkinlaista, mutta tässä niistä yksi, jossa pähkinäistä makua korostetaan tahinilla.
Riistapatee on varsin helposti syntyvä herkku alkupalaksi tai isompaan juhlapöytään. Jos saat jostain hirvenmaksaa, niin korvaa nauta sillä.
Grillipöytään tai kunnon pihvin kaveriksi upean kesäinen salsa, joka keventää mukavasti annosta.
Maksaa ja sipulia espanjalaiseen tyyliin tehtynä maukkaan valkoviinikastikkeen sävyttämänä. Makeuta sipuli kunnolla ja se tarjoaa upean vastapainon maksan aromille.
Trendikäs ja maukas vietnamilainen pho-keitto syntyy nopeasti karvalakkiversiona, tai voit käyttää koko päivän pro-versioon, jossa lihaliemi tehdään itse.
Herkullinen ja yllättävän täyttävä tomaattikeitto, jonka särmää taitetaan kermaisella ricottajuustolla.
Kreikkalainen Stifado on pataruoka, jossa käytetään jänistä. Vemmelsäären sijaan voit tehdä myös lampaasta.
Klassinen tapas-herkku, joka tuo nouto- tai grillipöytään mukavan raikkaan ja kepeän tuulahduksen.
”Cool as cucumber” kuuluu sanonta. Viileä kurkkukeitto onkin mitä raikkain ruoka lämpimään kesäpäivään. Urheimmat voi kokeilla saunakaljan sijasta syksymmälläkin?
Reseptin ”upotustekniikalla” saat juuri sellaisen mehukkaan ja hyvin suolatun paahtopaistin, jota jonotetaan hakemaan lisää. Tee reippaasti kerralla, lopusta paistista saa seuraavana päivänä huikean patongin.
Italialainen sukujuhlaruoka on näyttävä herkku. Possurulla pysyy mehevänä ja maukkaana täytteiden ansiosta.
Panna cotta on erinomaista myös suolaisena versiona. Laadukkaat sienet antavat ruokaan hienostuneen säväyksen, joka toimii vaikka graavatun siian tai mädin kanssa.
Läskisoosi eli hienommin sianlihakastike on vertaansa vailla oleva kansallisherkku. Läskisoosin tekeminen on varsin helppoa, joskin aikaa kannattaa varata suussasulavan lopputuloksen saamiseksi.
Naudan sisäfile ei ole ihan ilmaista, joten sen valmistus kannattaa tehdä huolella. Tässä on herkullinen ohje näyttävään aasialaistyyliseen annokseen, joka käy juhlaruoasta sellaisenaan.
Tuskin on mitään parempaa kuin lämmittävä suppilovahverokeitto viileänä syysiltana. Se on myös helppo ja nopea tehdä.
Hauki on täysin aliarvostettu kala suomessa. Sen todistaa tämä herkullinen resepti, jossa paistettua merihaukea tarjotaan kesäisen salaatin ja uusien pottujen kera.
Pohjoisen Intian kikhernecurry ”Punjabi chole” on erittäin arvostettu ruoka ja sen variaatioita löytyy ympäri niemimaan. Reseptiin tarvittava chole masala-mausteseos kannattaa sekoittaa ja jauhaa itse. Mausteseos on myös hyvä lahjaidea.
Täytetyt munakoisot paahtuvat uunissa suussa sulavaksi makuelämykseksi. Käytä täytteissä mielikuvitusta.
Klassinen uunilohi ei suuria krumeluureja kaipaa – smetanakuorrutus riittää. Ethän paista lohta kuivaksi! Optimaalinen uunilohen paistotulos on niin, että liha on hieman pinkki keskeltä.
Andalusian vuoriston lahja maailmalle. Hunaja-sinappikastike on täydellinen kumppani mehukkaaksi paistetulle possulle.
Kookoskermaisen kuohkea äyriäiskeitto on suussa sulava kokemus, jopa äyriäiskammoisille. Aasialaiseen tyyliin chiliä saa olla niin että lämmittää.
Karitsan kyljyksiä, varsinkaan parikyljyksiä ei ihan joka marketista löydä, joten ne kannattaa tilata suoraan lammastilalta pakkaseen. Ne ovat uskomattoman hyviä kermaisessa yrttikastikkeessa.
Etelä-Amerikkalainen kalaherkku ceviche syntyy todella nopeasti sitruksien hapon avulla tehtävällä raakakypsytysmenetelmällä. Avokadomajoneesin kanssa hieno aloitus aterialle.
Estouffade -lihapata tehdään rauhallisesti ja nautitaan pitkään. Siinä hehkuvat Provencen lämpimät aromit.
Oikeaoppinen kalaseljanka oli mm. Mannerheimin lempiruokaa. Puolalaisen sanonnan mukaan kalan täytyy uida kolme kertaa että se maistuu oikealta. Vedessä, viinissä ja voissa.
Pitkään muhinut lammaspata on uskomattoman herkullinen hyvän leivän ja viinin kera. Ja niin kuin kaikki lihapadat, tämä vain paranee lämmitettäessä uudelleen.
Vihersimpukat ovat lyöneet itsensä läpi Suomessakin ja niitä löytyy jo marketin pakastealtaasta. Vihersimpukasta saa näyttäviä ja maistuvia herkkuja – jopa äyriäiskammoisille maistuu!
Lyonin kana on ranskalaisen bistroruoan kulmakivi. Myös etikkakanaksi kutsuttu ruoka on erittäin herkullinen ja mehukas, kun sen tekee luullisesta broilerista.
Freesi ja yksinkertainen tomaatti-sipulisalaatti on yksi tapas -pöydän vakio vihannesruokalajeista.