Lammascurry Madrasin tapaan
Lammascurry Madrasin tapaan on niitä intialaisia ruokia, joita voi haudutella pitkään. Odottelu palkitaan mahtavalla elämyksellä jossa on hiukan happamuutta ja makeutta.
Lammascurry Madrasin tapaan on niitä intialaisia ruokia, joita voi haudutella pitkään. Odottelu palkitaan mahtavalla elämyksellä jossa on hiukan happamuutta ja makeutta.
Vorschmack saa herkullisen makunsa hyvästä lihasta ja anjoviksen suolasta, jotka tuntien haudutuksella sulautuvat täydelliseksi harmoniaksi.
Luostarin lammaspataa on flaamilaisesta ”carbonnade” -reseptistä muotoiltu versio. Siinä lampaan- tai karitsanpaistia haudutetaan tuntikausia Belgialaisessa luostarioluessa.
Uunissa tuntikausia paahtunut karitsanpaisti saa seurakseen smetanalla siloitellun kastikeen paahtoliemestä. Tässä on lammasruoka, joka maistuu kaikille. Varaathan lasiin Riojan punaviiniä.
Kukkaruukku eli muuripata helpottaa rosvopaisti -projektia melkoisesti. Silti se on sama aito maassa hiljalleen kypsynyt ruoka, joka käy vaikka sukujuhliin.
Jauhelihasta ja herneistä syntyy erinomaisen maukas ja täyttävä curry, johon sopii reippaampi chili.
Lampaanpaisti on näyttävä juhlaruoka. Paahdetut juurekset kylkeen ja portviinikastike syntyy paistoliemestä.
Karitsan paahtopaisti on mureaa ja mehukasta. Samalla pannulla tulee kastike ja maukkaat valkosipulit.
Kreikkalaista makumaailmaa edustavat pitaleivät täytetään mehukkaaksi grillatulla karitsan jauhelihapihvillä. Grillijuhlissa näitä kannattaa varata paljon – tekevät varmasti kauppansa.
Ranskalainen papupata ”cassoulet” on alunperin maalaisruokaa, jonka tekeminen kesti koko päivän ja jonka raaka-aineita meidän perusmarketissa ei ole saatavilla. Tässä yksinkertaistettu resepti – mausta tinkimättä.
Kotona tehty kebab on usein jopa parempaa, kuin kulmaravintolan Iskender. Tätä kannattaa tehdä reilu pötkö kerralla ja pitää pakkasessa aina varalla. Juhlien jälkeen tämä pelastaa päivän kuin päivän.
Kreikkalainen Stifado on pataruoka, jossa käytetään jänistä. Vemmelsäären sijaan voit tehdä myös lampaasta.
Karitsanpotkaa kahvilan tapaan haudutetaan tuntitolkulla, jolloin liha irtoaa luista puhaltamalla. Mokkainen säväys sopii tähän upeaan ruokaan täydellisesti.
Mehukkaasti marinoidut lampaankyljykset ovat juhlaruokaa parhaimmillaan. Kylkeen sopii minttupesto.
Karitsa-perunavuoka on italian maaseutua henkivä ruoka, joka onnistuu erittäin helposti yhdessä vuoassa paistamalla.
Tagine on pohjoisen Afrikan karjalanpaisti – yleensä lampaanlihasta. Tässä päärynän ansiosta makea ja rikas versio.
Lammaskaali on klassisten herkkuruokien aatelia. Tee paljon kerralla – se paranee lämmittäessä.
Vindaloo tehdään intiassa älyttömän tuliseksi, mutta pohjolassa riittää vähempikin. Pääasia että hapokkuutta löytyy myös. Liha murenee suussa sulavaksi pitkällä haudutuksella.
Kreikkalainen lammaspata on upean muhkea ruoka. Maukas hapan-imelyys syntyy kuivattujen luumujen ja sitruunamehun liittona. Hauduta rauhassa tuntikausia.
Joka maassa tehdään omat lihapullat – intialaisissa ”koftissa” riittää mausteita ja makua.
Kakori kebabit ovat intialaisia, mausteisia jauhelihavartaita, jotka sopivat loistavasti myös grillijuhliin. Puolikuiva tai jopa puolimakea valkoviini on paras valinta mausteiselle ruoalle, oli se sitten lihaa tai kalaa. Punaviini kärähtää 99% varmasti chilin kanssa kitalakeen.
Intian alpeilla eli Kashmirissa herkutellaan lammaspadalla tyyliin Rogan Josh. Upean maukas ruoka.
Lammaskeittoon kannattaa etsiä edulliset keittolihat luineen päivineen. Hiljaa makuliemessä keittämällä niistä saa uskomattomattoman maukkaan liemipohjan.
Karitsan kyljyksiä, varsinkaan parikyljyksiä ei ihan joka marketista löydä, joten ne kannattaa tilata suoraan lammastilalta pakkaseen. Ne ovat uskomattoman hyviä kermaisessa yrttikastikkeessa.
Lahmacun on turkkilainen jauhelihapizza – tehty luonnollisesti karitsasta tai lampaasta. Sen täyte on mehevän mausteinen ja reunat käännetty, joten se on myös helppo syödä sormineen.
Arabikeittiön makuja tarjoava upea lihapata sopii kylmään iltaan. Sitruuna antaa muhkeaan pataan kaivattua kepeyttä.
Pitkään muhinut lammaspata on uskomattoman herkullinen hyvän leivän ja viinin kera. Ja niin kuin kaikki lihapadat, tämä vain paranee lämmitettäessä uudelleen.